9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCare sunt efectele trecerii la ora oficială de iarnă

Care sunt efectele trecerii la ora oficială de iarnă

Un studiu al cercetătorilor britanici a demonstrat că, odată cu schimbarea orei în luna octombrie, oamenii dorm mai mult, dar mai prost, relatează Mediafax.

Cei mai mulţi dintre participanţii la studiu au declarat că după trecerea la ora de iarnă se simt mai energici şi mai fericiţi. Însă efectele aparent benefice ale unei ore în plus de somn dispar rapid, mulţi spunând că se simt mai rău ca atunci când dormeau mai puţin.

"Trecerea la ora de iarnă le poate oferi un scurt răgaz pentru odihnă acelora care au probleme cu somnul, dar şi celor care dorm bine de obicei, efectele în cazul primilor fiind temporare", spune Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow.

Totuşi, explică profesorul Espie, calitatea somnului scade semnificativ odată ce corpul se obişnuieşte cu noul program, iar procesul se accentuează pe măsură ce se instalează iarna.

România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00, iar ziua de 26 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă din an.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă