15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCât de periculoasă este automedicația

Cât de periculoasă este automedicația

Tot mai mulţi români ajung la camera de gardă a spitalelor în urma unor tratamente medicale greşite, luate după ureche. Medicii sunt alarmaţi de situaţie şi trag un semnal de alarmă populaţiei să se prezinte la medic în cazul în care au o problemă de sănătate şi să urmeze cu stricteţe doar medicaţia prescrisă de un specialist.

,,Suntem extrem de inventivi atunci când e vorba de tratamente improvizate, iar din păcate numarul acestora e în creştere. S-a ajuns ca cel puţin o dată la două zile să tratatăm un pacient ce utilizează tot felul de mijloace neconvenţionale pentru patologii tot mai diverse", avertizează conferențiarul universitar dr.Tudor Ciuhodaru, de la UPU Iaşi.

„Panaceul de România este variat: de la frunza de varză sau de patlagină, cerneala aplicată pe plăgi, iaurt sau miere cu sare pe arsuri până la peştele congelat utilizat în scop hemostatic sau laptele administrat ca antidot în intoxicaţii. Aceste improvizaţii conduc adesea la agravarea leziunilor, dezvoltarea de complicaţii, evoluţie nefavorabilă şi la un prognostic rezervat. Ele ar putea fi evitate dacă primul ajutor ar fi învăţat ca materie obligatorie de studiu în unităţile de învăţământ, aşa cum prevede proiectul meu de lege", adaugă doctorul Ciuhodaru. Acesta vine și cu câteva exemple grăitoare. 

Un pacient de 61 de ani a utilizat ca antiseptic aproape 1 litru de ţuica. După ce şi-a tăiat piciorul cu faiul pacientul nu a gasit altă soluţie pentru a dezinfecta plaga decât ţuica dublu distilată. Pacientul nu a ezitat să o foloseasca şi ca anestezic, ingerând-o. Un alt pacient de 40 de ani cu arsuri de gradul III la nivelul antebraţelor a aplicat ca ,,tratament de urgenţă" sare de bucatarie la nivelul arsurilor. Prognosticul este rezervat şi datorită aplicării necorespunzătoare a terapiei de urgenţă.

,,Recomandăm prudenţă în utilizarea soluţiilor improvizate pentru că cele mai multe dintre ele îngreunează explorările şi tratamentul, cresc riscul septic şi complică evoluţia multor afecţiuni,, spune medicul Ciuhodaru. ,,Reamintim că în arsuri este indicată doar spălarea abundentă cu ser fiziologic sau apă călduţă precum şi aplicarea unui pansament steril sau a unui prosop curat", mai spune acesta.

Doctorul Ciuhodaru face și următoarele recomandări: ,,Sunt interzise ,tratamentele'  prin aplicarea de ulei, iaurt, frunze de varză, cerneală, sare, miere de albine ce pot agrava leziunile, cresc riscul septic şi fac dificilă terapia arsurii iar încercările de ,neutralizare', mai ales in cazul varului nestins, duc adesea la formarea de compuşi chimici cu potenţial lezional crescut''. ,,Din păcate peste 15% din complicaţiile prezentate la urgenţe se datorează absenţei unui minim de cunoştinte medicale şi măsuri de prim ajutor ce ar putea fi deprinse cu uşurinţă la orele de educaţie pentru sănătate predate în instiţutiile de învăţământ'', concluzionează doctorul Ciuhodaru într-un comunicat de presă.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au...

Ana Bogdan, învinsă în turul secund la Roma

Ana Bogdan a ratat calificarea în turul al treilea la Roma, unde s-ar fi duelat cu Sorana Cîrstea, după ce a fost învinsă în...

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă