10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialDr Alexandru Rafila: virusul Zika nu este de temut pentru ţara noastră

Dr Alexandru Rafila: virusul Zika nu este de temut pentru ţara noastră

Tot mai multe state din Europa semnalează în ultimele zile depistarea virusului Zika la persoane care au călătorit în ţări tropicale, unde acest virus a provocat deja numeroase îmbolnăviri. Deocamdată, în România nu a fost înregistrat nici un astfel de caz, iar autorităţile spun că nu trebuie să ne alarmăm, pentru că este vorba de o boală cu forme uşoare, iar riscul de îmbolnăvire este extrem de redus.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, dr Alexandru Rafila, a declarat pentru “România Liberă” că, în acest moment, virusul Zika nu este de temut pentru ţara noastră, fiind o infecţie care afectează doar ţările tropicale din regiunea Americii de Sud şi a Americii Centrale.

“Discutăm despre o infecţie care, din punct de vedere al evoluţiei este banală, nu pune nici un fel de probleme, nu lasă sechele şi, practic, se vindecă doar cu tratament simptomatic în câteva zile” – a explicat dr Rafila, care a adăugat că “singura problemă pe care o pune această infecţie în acest moment este o posibilă asociere cu cazuri de malformaţii congenitale, respectiv microcefalie, care apare la copiii mamelor care au suferit infecţia în prima parte a sarcinii”.

Preşedintele Societăţii de Microbiologie a declarat că, dacă această ipoteză se va confirma, “trebuie văzut cum se poate combate infecţia în mod specific, dacă se poate dezvolta un vaccin, care bineînţeles trebuie administrat în primul rând în regiunile afectate, în zonele tropicale, şi, în al doilea rând, sunt măsuri generale de distrugere a populaţiilor de ţânţari, care se aplică de către autorităţile administraţiei locale şi inclusiv populaţia poate să facă în aşa fel încât să reducă riscul de înţepătură din partea ţânţarilor prin utilizarea de prafuri de protecţie, veşminte cu mâneci lungi sau substanţe aplicate pe piele care împiedică practic înţepăturile ţânţarilor”.            

Medicul Alexandru Rafila a dat asigurări că nu există nici o demonstraţie a unei trasnmiteri a infecţiei în Europa, fiind vorba doar de câteva cazuri de îmbolnăvire a unor persoane care au călătorit în America Latină şi care ulterior au revenit acasă, boala neavând nici un fel de consecinţe asupra persoanelor respective. El a precizat că nu există o situaţie de alertă în acest moment, așa că “nu putem discuta de o problemă de sănătate publică, ci de o stare de alertă la călătoriile în zonele afectate”.  

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va convoca un comitet de urgenţă la 1 februarie pentru a stabili măsurile ce vor fi luate la nivel internaţional ca urmare a răspândirii virusului Zika, considerat drept cauză responsabilă de leziuni ale creierului la bebeluşi născuţi în Brazilia. 

Citeşte şi: EXCLUSIV. Un oficial OMS dezvăluie adevăratul pericol din spatele virusului Zika 

Directorul OMS, Margaret Chain, a anunţat că boala a trecut de la o ameninţare uşoară la una de ”proporţii alarmante”, iar comitetul de urgenţă va ajuta la determinarea unui nivel adecvat al răspunsului internaţional şi a priorităţilor de cercetare legată de această maladie. Experţii vor urma să decidă dacă epidemia constituie ”o urgenţă de sănătate publică de nivel internaţional”. 

Potrivit unui expert al organizaţiei, Marcos Espinal, virusul poate infecta 3-4 milioane de oameni pe continentele americane. Febra Zika, boala declanşată de acest virus, se manifestă cu dureri de cap, slăbiciune, temperatură ridicată, iritaţii ale pielii şi ochi roşii. Nu există vaccin sau tratament de vindecare împotriva virusului Zika, putând fi tratate doar simptomele maladiei, ce poate duce la complicaţii neurologice şi malformaţii, îndeosebi microcefalii la fetuşii femeilor însărcinate care au fost infectate.

Citeşte şi: Recomandare MAE privind riscul de infecţie cu virusul Zika

Virusul Zika a luat numele unei păduri din Uganda unde virusul a fost reperat prima oară în 1947. El se transmite prin pişcătura ţânţarilor Aedes aegypti şi a ţânţarilor tigru (Aedes albopictus). Febra zika – primul caz la om a fost semnalat în 1968, conform OMS – nu se transmite direct de la om la om, ci prin pişcătura ţânţarului.

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...

Anunțul BNR legat de cursul euro

Moneda naţională s-a depreciat marţi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere...
Ultima oră
Pe aceeași temă