22.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialBilanţ: câţi medici au fost sancţionaţi de Colegiul Medicilor

Bilanţ: câţi medici au fost sancţionaţi de Colegiul Medicilor

În total, 232 medici au fost reclamaţi la colegiile medicilor din ţară în 2015, iar 23 dintre aceştia au fost sancţionaţi, numărul fiind înscădere faţă de 2014, când au fost 33 de sancţiuni în urma a 192 de plângeri, potrivit raportului de activitate al Colegiului Medicilor din România (CMR).

Raportul de activitate pe 2015 al Colegiului Medicilor din România arată că 23 de doctori din 232 de medici reclamaţi, au fost sanţionaţi, 11 au primit mustrare, opt au primit avertisment şi doi au primit interdicţia de a exercita profesia sau alte activităţi medicale. Prin comparaţie, în 2014 au fost 33 de sancţiuni la 192 de plângeri.

De asemenea, potrivit raportului pe 2015, au rămas nesancţionate 113 cauze, iar în şapte dintre acestea s-a retrimis dosarul la colegiul teritorial pentru luarea unei decizii. Totuşi, în 11 cazuri a fost respinsă contestaţia, iar pentru un caz a fost retrasă.

„Sancţiunile încep de la mustrare, amendă, suspendarea temporară a calităţii de membru al Colegiului şi ridicarea dreptului de a practica. Cele mai multe reclamaţii sunt pe cazuistică de specialităţi chirurgicale, apoi urmează cele de medicina de urgenţă, apoi sunt cele obstreticale şi cele de medicină de familie, dar şi reclamaţii pentru un întreprins prejudiciu, modul în care se poartă şi comunică medicul cu familia şi cu pacientul”, a declarat pentru Mediafax Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

În ultimii 10 ani, 1.779 medici au fost cercetaţi de Comisia Superioară de Disciplină a Consiliului Medicilor din România (CMR), iar dintre ei au fost sancţionaţi 331 de medici, adică 18,6 la sută, potrivit unui raport al colegiului obţinut de News.ro.

Comisia de Disciplină a dat 1.365 de decizii cu privire la medicii reclamaţi în cei 10 ani. Cele mai multe dintre reclamaţii, 61,8 la sută, au vizat specialităţile chirurgie şi obstetrică-ginecologie. Restul de 38,2 la sută dintre reclamaţii vizează alte discipline medicale. 

În bilanţul pe 10 ani, se mai arată că în 85% dintre cazuri, decizia comisiei de disciplină teritoriale a fost confirmată de Comisia Superioară de Discplină.

 

Cele mai citite

ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat joi, 23 mai, într-o conferință de presă că lipsa apei calde în mai multe sectoare din...

Dan Podaru: Cei mai mulți cetățeni ai sectorului 1 n-o mai vor pe Clotilde Armand

Cei mai mulți locuitori ai sectorului 1 din Capitală nu o mai doresc pe Clotilde Armand la primărie, concluzionează candidatul Partidului Ecologist Român (PER)...

Român, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un cetăţean român a fost arestat preventiv, fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă