15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCazul Burnei fracturează sistemul medical. Anumiţi medici care devin celebri riscă să...

Cazul Burnei fracturează sistemul medical. Anumiţi medici care devin celebri riscă să aibă comportamente patologice. Psihiatria îi califică: “psihopaţi medicali”.Medic: Este o omertă întreţinută de marii dinozauri ai sistemului

Procurorii Parchetului Tribunalului București au primit, în ultimele zile, zeci de noi plângeri de la părinţii unor copii operaţi de doctorul Burnei, unele dintre sesizări fiind făcute la linia verde a Direcţiei Generale Anticorupţie. Controversele legate de acest caz au divizat  breasla specialiștilor și au zdruncinat, din nou, încrederea pacienţilor în sistemul medical.

Nu au fost plângeri la Colegiul Medicilor

Colegiul Medicilor s-a autosesizat în acest caz, însă va începe investigaţia în legătură cu eventuale încălcări ale codului de deontologie medicală după finalizarea anchetei penale. 

Președintele acestui for profesional, dr. Gheorghe Borcean, a declarat pentru „România liberă” că este vorba de un scandal public întreţinut fără noimă și fără nici un substrat deocamdată.

“Acuzaţiile care se fac acum în toate mediile nu au fost probate. Dr. Burnei are o carieră ireproșabilă până în prezent. Și în spital, dar și în ţară se află copii pe listele sale de așteptare, ai căror părinţi doreau să fie operaţi de el pentru că au epuizat toate mijloacele de a fi trataţi. Eșecurile medicului Burnei nu sunt dovedite, sunt doar afirmate. Nu știu, ce așteap-tă lumea să facă Colegiul Medicilor? În mod normal, ar trebui să aștepte de la noi să-i apărăm pe colegii noștri, care sunt acuzaţi fără a le fi probată vinovăţia.”

Șeful Colegiului a mai precizat pentru RL că, până acum, nu a primit nici un fel de plângere legată de cazul Burnei, cu excepţia unei sesizări făcute în urmă cu câteva luni legată de anumite tratamente uzuale. Dr. Borcean îi îndeamnă pe medici să treacă peste acest caz, care lezează profesia medicală:

„De un an și jumătate sunt asalturi la baionetă cu strigăte de urale împotriva sistemului sanitar, care este echivalat în opinia publică cu medicii, dar lucrurile nu sunt chiar așa cum par a fi. Poate sunt vicii ale sistemului, dar nu trebuie demonizate corpurile profesionale pentru vini care nu le aparţin”.

Inovația presupune colaborarea cu specialiști străini

Pe de altă parte, mulţi dintre colegii celebrului chirurg se tem să vorbească cu presa despre metodele folosite de dr. Gheorghe Burnei, mai ales din cauza unor prevederi statutare ale Colegiului Medicilor. Dr. Marius Uscatu, un chirurg ortoped cu specializări în străinătate, a declarat pentru „România liberă” că inovaţia în medicină presupune colaborarea cu specialiști străini.

El a ţinut să spună că anumiţi medici care devin celebri riscă să aibă comportamente patologice, fiind calificaţi de către psihiatri drept “psihopaţi medicali” ce suferă deliruri de grandoare, și crede că a fost o strategie de marketing fabuloasă în cazul Burnei.

Medicul Uscatu a punctat și faptul că, în ciuda zecilor de plângeri penale la adresa celebrului chirurg, Colegiul Medicilor se pronunţă deja pozitiv la adresa lui dr. Burnei.

“Este, dacă vreţi, o omertă întreţinută de marii dinozauri ai sistemului. Eu, dacă aș fi avut ceva de spus împotriva lui Burnei, m-aș fi dus la Colegiul Medicilor să fac o reclamaţie, da? Acolo dădeam peste comisia prezidată până în septembrie de Burnei. Comisia de la Ministerul Sănătăţii era condusă tot de Burnei, la fel și Comisia de malpraxis de la IML de expertiză în domeniul ortopediei… Era peste tot, nu puteai să treci de el. Și asta se întâmplă în toate domeniile medicale, ei sunt între ei.” 

Acuzațiile procurorilor

Gheorghe Burnei a fost reţinut pe 10 decembrie de procurori, fiind acuzat de 15 fapte de luare de mită, iar Tribunalul București a dispus plasarea acestuia în arest la domiciliu.  Potrivit referatului întocmit de procurori, în perioada 26 octombrie-24 noiembrie, medicul Gheorghe Burnei ar fi pretins și ar fi primit de 15 ori mită de la părinţii unor copii pe care i-a operat sau doar i-a consultat. Mita varia între 50 de lei și 1.350 de euro, iar dr. Burnei îi obliga pe părinţi să cumpere proteze de la firma Argonmed, care, în schimb, îi plătea vacanţele cu familia în străinătate și deplasările la congrese. Medicul chirurg folosea atât proteze omologate, cât și dispozitive medicale pe care le-ar fi folosit în experimente pe 20 de copii.

În urmă plângerilor numeroase venite de la părinţii unor copii operaţi de medicul Burnei, procurorii au luat de la Spitalul „Marie Curie” mii de foi de observaţii, radiografii și dispozitive medicale care au legătură cu aceste cazuri. Și Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a început verificările la spitalul unde opera medicul Burnei.

Control judiciar

Curtea de Apel București a decis, marți, ca medicul Gheorghe Burnei de la Spitalul „Marie Curie“ să fie cercetat sub control judiciar în dosarul în care este cercetat pentru luare de mită. Inițial, Tribunalul București hotărâse, pe 11 decembrie,  să fie plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile. 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă