10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCe cred românii despre propria sănătate

Ce cred românii despre propria sănătate

Peste 90% din români cred că principalele cauze ale bolilor gastrointestinale sunt dieta dezechilibrată, stresul, dar şi consumul excesiv de antibiotice, fumatul şi alcoolul.

Lansat de Ziua internaţională de luptă împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale, studiul „Românii, stilul de viaţă şi bolile gastrointestinale” este cel mai recent sondaj dedicat bolilor gastrointestinale şi arată că dieta dezechilibrată, stresul, dar şi antibioticele luate în exces sunt considerate ca fiind principalele cauze de apariţie a acestor boli. Aproximativ 83% dintre respondenţi consideră că o afecţiune precum Boala Crohn sau colita ulcerativă
le-ar afecta mult şi foarte mult viaţa profesională şi personală şi aproape jumătate dintre ei s-ar simţi stânjeniţi să discute cu colegii sau prietenii despre simptomele acestor boli. Studiul a fost realizat pe un eşantion de peste 3.000 respondenţi, cu vârstă de peste 18 ani, din mediul urban, şi este reprezentativ pentru utilizatorii de internet din România.

Când apelezi la medic

Sondajul prezentat de Mediafax arată că peste 90% din respondenţi consideră că principalul factor care poate afecta sănătatea aparatului digestiv este o dietă dezechilibrată, aceasta fiind urmată de nivelul de stres (peste 80% din intervievaţi), dar şi de medicamente precum antibioticele administrate în exces, fumatul, consumul excesiv de alcool sau factorii genetici. Conform sursei citate, printre simptomele asociate de intervievaţi cu problemele gastrointestinale se numără durerile şi crampele abdominale (8 din 10 români), scaunele cu sânge (7 din 10 români), diareea (6 din 10 români), anemia şi starea de oboseală (de către 5 din 10 români), nevoia urgentă de a merge la toaletă (de către 3 din 10 români) sau febra (de către 3 din 10 români). Respondenţii susţin că ar apela de urgenţă la medic în cazul apariţiei unor simptome precum scaune cu sânge (85%), diaree pe durată îndelungată (75%) şi dureri şi crampe abdominale (60%).

Medicul de familie rămâne pentru aproximativ 50% din respondenţi medicul către care s-ar adresa în cazul persistenţei simptomelor, fiind urmat, în proporție de 24%, de medicul gastroenterolog. Doar 10% din respondenţi s-ar gândi, în cazul în care aceste simptome persistă, să îşi schimbe stilul de viaţă şi obiceiurile alimentare. În cazul în care sfaturile medicilor implică urmarea unui tratament toată viaţa, 6 din 10 români consideră că ar urma toate indicaţiile medicului, în timp ce 3 din 10 au declarat că s-ar abate de la tratament dacă s-ar simţi mai bine. 

Aproximativ 94% dintre respondenţi consideră că o boală care afectează sistemul gastrointestinal este gravă, foarte gravă sau extrem de gravă, 68% sunt conştienţi că o boală cronică necesită tratament toată viaţă şi peste 78% cred că o astfel de situaţie este una grea sau foarte grea, care ar aduce constrângeri pentru viaţa de zi cu zi.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă