16.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialCe le oferă pacienţilor prima grădină terapeutică din România

Ce le oferă pacienţilor prima grădină terapeutică din România

Ineditul spațiu a fost inaugurat ieri în judeţul Arad, la Spitalul de Psihiatrie din Mocrea, unde pe o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi sunt peste 3.000 de flori şi arbuşti.

Cei aproximtiv 160 de pacienţi internaţi în Spitalul de Psihiatrie Mocrea beneficiază de o grădină terapeutică, în care există peste 3.000 de plante, respectiv flori, arbuști sau plante aromatice, fiind amenajate şi o pergolă şi alei, transmite Mediafax.

Iniţiativa proiectului aparţine conducerii unităţii medicale, care a primit recomandări de la specialişti ce susţin că terapia horticolă are efecte benefice asupra sănătăţii psihice a pacienţilor.

Coordonatorul proiectului, inginerul peisagist Marcela Nicșanu, a declarat că a lucrat aproximativ o lună pentru amenajarea acestei grădini, fiind ajutată și de 20 dintre pacienți.

Conform sursei citate, aceasta este prima grădină terapeutică amenajată pentru un spital din România şi are o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi.

"Este prima grădină terapeutică din România şi sperăm ca de acest model să beneficieze cât mai mulţi bolnavi din ţară, în viitor. Terapia horticolă este în mod sigur cea mai veche terapie ocupațională din toate genurile de terapii cunoscute până în prezent. În Egiptul antic, doctorii prescriau bolnavilor plimbări lungi prin grădină. În jurul anului 1.600, oamenii săraci aflați în imposibilitatea de a-și plăti spitalizarea munceau în grădina spitalului. S-a observat că acești pacienți s-au recuperat într-o perioadă mult mai scurtă decât cei care nu au avut niciun contact cu grădina“, a declarat Nicșanu.

Printre florile plantate se numără frezii, gladiole, begonii și alte specii viu colorate. De asemenea, s-au plantat salvie, cimbrișor, busuioc, lavandă și mentă piperita, considerată eficientă în tratarea durerilor de cap.

Pacienţii care au participat la amenajarea grădinii şi-au putut scrie numele pe ghivece, alături de numele speciilor pe care le-au plantat şi îngrijit.

"În fiecare zi, pacienții au urmărit ce se întâmplă cu plantele, cât de mult au crescut, le-au udat, le-au admirat. Au apărut și rezultatele terapiei. Un pacient internat la regim închis, după ce s-a preocupat exemplar de flori, a învățat să sădească semințe, le-a udat, a dat dovadă de responsabilitate și a fost transferat la regimul de internare liber“, a mai declarat Marcela Nicșanu.

Conform conducerii spitalului, 40 dintre pacienţii internaţi au posibilitatea de a participa la îngrijirea plantelor.

"Ideea acestei grădini terapeutice s-a născut din necesitatea de a diversifica activităţile din timpul liber al bolnavilor noştri, în afara activităţilor curente desfăşurate cu asistenţii şi cu personalul de la ergoterapie. Am analizat ce-ar fi bine să facă pe parcursul verii şi am ajuns la concluzia că cea mai bună activitate ar fi terapia prin plantarea florilor, îngrijirea grădinii. Bolnavii sunt foarte încântaţi, lucrează, le prinde bine munca în grădină”, a declarat directorul spitalului, Monica Pele.

Amenajarea grădinii a costat aproximativ 30.000 de lei, dar reprezentanţii spitalului doresc să extindă suprafaţa acesteia.

Consiliul Judeţean Arad, de care aparţine unitatea medicală şi care a finanţat lucrările, a anunţat că o grădină similară va fi amenajată şi la Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaş.

"În Europa, aceste modalităţi de a realiza terapia sunt deja lucruri consacrate. Sperăm ca odată cu acest experiment să dezvoltăm şi în jurul celorlalte spitale din judeţ astfel de grădini”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu, prezent la inaugurarea grădinii.

Medicii arădeni afirmă că studiile realizate de cercetători demonstrează faptul că plantele creează un mediu benefic bolnavilor, reducând tensiunea arterială şi musculară, stresul şi creând o stare psihică bună.  

Cele mai citite

Preşedintele Iohannis a promulgat legea privind sprijinul acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea preţului la energie

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care aprobă ordonanţa de urgenţă a Guvernului 75/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de...

Tesla soluționează procesul de hărțuire sexuală intentat de un muncitor dintr-o fabrică

Tesla a soluționat un proces intentat de o fostă angajată a unei fabrici care susține că a fost concediată pentru că s-a plâns de...

BREAKING NEWS. Istvan Kovacs va arbitra finala Europa League

Arbitrul român Istvan Kovacs a fost delegat de UEFA să conducă finala Europa League dintre Atalanta Bergamo și Bayer Leverkusen, care va avea loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă