10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialHaos inadmisibil în sistemul informatic din Sănătate. Serviciile de mentenanţă sunt încă...

Haos inadmisibil în sistemul informatic din Sănătate. Serviciile de mentenanţă sunt încă nedisponibile

Luni dimineaţa, medicii au întâmpinat noi dificultăţi în accesarea serverelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru validarea reţetelor pacienţilor şi a biletelor de trimitere către consultaţii de specialitate, analize medicale sau internări. De altfel, operaţiunile de accesare a cardurilor de sănătate au fost îngreunate timp de trei zile şi săptămâna trecută.

Purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Augustus Costache, a făcut noi precizări pentru România Liberă, susţinând că pe parcursul zilei de luni SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat) a funcţionat normal, cu unele mici dificultăţi temporare, iar acest lucru va fi remediat în momentul în care vor putea fi puse în aplicare noile contracte de mentenanţă, care în acest momente sunt blocate în instanţă. Mai exact, Augustus Costache a spus că, în aceste zile, „componenta CEAS, a cardului de sănătate, a creat unele probleme, nu PIAS (platforma informatică). Acum depinde la fiecare medic, care depinde de providerul lui de internet şi de sistemul de operare folosit în mod individual. Deci unui medic îi poate merge greu sistemul informatic dintr-o multitudine de cauze”.   

La rândul său, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr Sandra Alexiu, a declarat pentru România Liberă că este unul dintre cele mai mare blocaje din sistemul informatic înregistrat în ultima perioadă. Ea a spus că “au trecut cele 72 de ore disponibile pentru validarea seviciilor. În plus, s-a depăşit perioada legală de raportare a serviciilor şi a facturilor, ceea ce este o mare problemă”. De altfel, mai mulţi medici de familie din toată ţara şi-au exprimat nemulţumirea faţă de modul în care sistemul informatic a funcţionat în ultima perioadă, unii declarând că validarea reţetelor s-a desfăşurat extrem de greoi, alţii neputând accesa cardurile de sănătate ale pacienţilor, aceştia primind mesajul de la server “card blocat”.

Între timp, asociaţiile profesionale ale medicilor de familie cer explicaţii de la Casa de Asigu­rări de Sănătate (CNAS) despre  erorile sistemelor informatice ale instituţiei, care s-au agravat în ultima perioadă. Într-o adresă comună către conducerea Casei de Asigurări, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) atenționează că, pe lângă îngreunarea activității din cabinetele medicale și prelungirea timpului de așteptare pentru pacienți, există și riscul de a nu putea raporta în termen legal activitatea lunii august. „Considerăm că sunt necesare asumarea responsabilității funcționării acestor sisteme informatice, recunoașterea oficială a acestor disfuncționalități, remedierea erorilor, precum și prelungirea timpului de raportare în aceste situații. Solicităm ca aceste veșnice probleme să nu mai creeze situații care să ducă la penalități, imputări sau neplata pentru activitatea efectuată în cabinete”, se menţionează în document.

Purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Augustus Costache, a mai declarat pentru „România liberă“ că, în acest moment, nu pot fi puse în aplicare cele două contracte de mentenanţă câştigate de controversata firmă care a aparţinut omului politic Sebastian Ghiţă, SC Team Net International SA, din cauza contestării licitaţiei de către două dintre firmele participante, Hewlett-Packard SRL şi IT Capital Mana­gement SRL. Acestea au depus contestaţie iniţial la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor şi ulterior la Curtea de Apel. Oficialul CNAS a mai precizat că serviciile de mentenanţă au fost scoase la licitaţie prima data în urmă cu un an, când nu s-a prezentat nimeni. Ulterior, la a doua licitaţie s-au prezentat câte trei competitor pentru fiecare din cele două servicii, iar acum CNAS aşteaptă soluţionarea contestaţiilor în instant. “Mentenanţa la ambele componente este blocată şi trebuie înttreţinute de mâna de oameni de la noi, până se vor putea semna contractile. Nu putem organiza o altă licitaţie, nu avem cum” – a mai spus Costache pentru România Liberă,  care a adăugat că ultimul contract de mentenanţă încheiat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a expirat la începutul anului 2016.   

În urmă cu două luni, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a decis atribuirea firmei SC Team Net International SA a contractelor de mente­nanţă şi suport tehnic pentru sistemul informatic al Cardului Naţional de Asigurări de Sănătate (CEAS) şi pentru Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS). Potrivit CNAS, desemnarea câştigătorului s-a făcut în urma aplicării criteriului de atribuire “preţul cel mai scăzut”, în condiţiile în care toate ofertele depuse au fost considerate admisibile, conform cerinţelor din caietul de sarcini. Pentru mentenanţa CEAS, contractul este de 14,8 mili­oane lei fără TVA, iar pentru mentenanţa PIAS, 7,5 milioane lei fără TVA. Cele două contracte vor acoperi o perioadă de trei ani. Contractele vor avea ca obiect furnizarea serviciilor de help-desk, mentenanţă şi suport tehnic aferente componentei aplicative a sistemului informatic CEAS, respectiv furnizarea serviciilor de administrare, suport tehnic şi mentenanţă hardware pentru platforma PIAS.   

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă