13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCele mai bune vitamine şi minerale pentru sănătate

Cele mai bune vitamine şi minerale pentru sănătate

În ultima vreme, se vorbeşte tot mai mult despre importanţa pe care o are alimentaţia cu produse bogate în minerale şi vitamine pentru menţinerea sănătăţii. De altfel, diverse probleme apărute la nivelul funcţionării organismului pot fi cauzate de carenţe de vitamine, cum ar stările de oboseală, insomnia sau scăderea imunităţii. 

Experţii susţin că mineralele esenţiale sunt clasificate în două categorii: macro-minerale, precum calciu, fier şi zinc, care sunt necesare în cantităţi mari, şi oligominerale, precum iod şi crom, care sunt necesare în cantităţi mai mici. 

Dacă vitamina A ne ajută să ne dezvoltăm armonios, vitamina D ne asigură sănătatea oaselor, vitamina E ne protejează împotriva radicalilor liberi, iar vitamina K ajută la coagularea sângelui. Totodată, vitamina C susţine absorţia fierului în organism, dar are şi o puternică funcţie antioxidantă, ajutând inclusiv la stimularea sistemului imunitar şi la regenerarea celulelor cerebrale.

În ce priveşte complexul vitaminic B, acesta are mai multe roluri: este energizant şi îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului nervos şi a celui cardiovascular. Leziunile de la nivelul gurii, inflamaţiile şi crăpăturile indică un deficit de vitamina B2, care poate fi echilibrat printr-un consum adecvat de ficat, brânză, ciuperci şi ouă.

Deficitul de vitamina B12, care se manifestă prin oboseală cronică însoţită de lipsa de concentrare, insomnie şi o poftă de mâncare exagerată, poate fi combătut prin consumul de produse de origine animală, iar studii recente au evidenţiat faptul că varza murată este singurul aliment vegetal care conţine această vitamină.

Pentru a ne proteja inima, specialiştii ne recomandă alimente bogate în acid folic, vitamina B6, B12, vitamina C şi vitamina E. Durerile la nivelul membrelor inferioare sau aşa-numiţii cârcei, tremurăturile pleoapelor, nervozitatea, palpitaţiile şi oboseala indică un deficit de magneziu, care poate fi suplinit prin consumul de fructe de mare, cereale integrale, ciocolată cu concentratie ridicată de cacao, fructe uscate şi oleaginoase, cum ar fi nuci, alune şi migdale.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă