21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCele mai comune probleme medicale în perioada Sărbătorilor

Cele mai comune probleme medicale în perioada Sărbătorilor

Ne aflăm într-o perioadă a exceselor culinare şi pentru a ne bucura sănătoşi de magia Crăciunului, medicii ne recomandă să mâncăm şi să bem inteligent, cu măsură. Câteva sugestii pentru cititorii “România Liberă” de la medicul de familie Rodica Sava, care ne prezintă şi cele mai comune probleme medicale din această perioadă.

Care sunt patologiile cel mai des întâlnite în cabinetul medicului de familie în perioada sărbătorilor de iarnă?

Dr Rodica Sava: În general, ne confruntăm cu viroze, cu pneumonii, cu bronşite, colecistite, pusee hipertensive şi colici abdominale. Este sezonul rece şi sunt foarte mulţi pacienţi care frecventează spaţii aglomerate şi atunci sunt predispuşi să contracteze virusi, să facă răceli, viroze şi eventual, gripă.

Cum se manifestă aceste infecţii respiratorii?

Dr Rodica Sava: Patologia respiratorie se prezintă clinic prin dureri de cap, tuse, obstrucţie nazală, respiraţie greoaie, febră, frisoane, apatie, somnolenţă. Evoluţia unei afecţiuni respiratorii este de 7-10 zile, cu o convalescenţă cuprinsă între 1-3 săptămâni. Ca măsuri de profilaxie se recomandă evitarea zonelor aglomerate, aerisirea încăperilor, igiena corectă – spălat des pe mâini -, o alimentaţie bogată în fructe şi legume cu conţinut mare de vitamina C şi vaccinarea antigripală.

Şi pentru că suntem în ajunul Crăciunului, vom avea în aceste zile mese îmbelşugate, cu de toate, ca la români. Ce pericole de sănătate ne pândesc dacă nu suntem atenţi la ce şi cât mâncăm?

Dr Rodica Sava: Sigur, există riscul agravării unor simptomatologii din sfera digestivă, fie că vorbim de gastrite, ulcere sau afecţiuni hepato-biliare. De regulă, patologia legată de colecistite se datorează în principal excesului alimentar. Sunt anumiţi pacienţi care au probleme cu vezica biliară, nu tolerează anumite alimente. Şi asta pentru că meniul de sărbători este bogat în grăsimi animale, care sunt în general coleretice şi agresează ficatul, putând provoca astfel o acutizare a unor afecţiuni preexistente. Dar dacă respectăm regula de a gusta câte un pic din fiecare din produsele pe care le servim la masa de Craciun, atunci riscurile vor fi mult diminuate.  

Cum aţi menţionat, sunt şi bolnavi care au afecţiuni cronice, şi nu doar din sfera digestivă. Ce le recomandati? Unii au tendinţa de a întrerupe tratamentul, fie că este vorba de probleme cardiovasculare, fie neurologice sau diverse alte patologii care necesită medicaţie neîntreruptă. 

Dr Rodica Sava: Este o mare greşeală să întrerupi un tratatament cronic. De obicei, acest lucru se face doar la recomandarea medicului curant, dacă este cazul, şi nicidecum de la sine putere. Deci medicaţia trebuie luată conform indicaţiilor medicului specialist, zi de zi, indiferent de context. Ca recomandări, pentru patologia cardiacă, să evite să mănânce sarat, deci să respecte regimul hiposodat. Totodată, este esenţial să se hidrateze, să consume foarte multe lichide, ceea ce înseamnă minimum doi litri de apă pe zi. Să guste câte puţin din fiecare preparat culinar la care pofteşte, dar să evite alimentele grase, cu grasimi, cu untură, tot ce înseamnă aceste mici tentaţii de sărbători.   

Şi în privinţa persoanelor care au probleme cu ficatul? Ştim că există tendinţa de a “stropi” mâncarea cu puţin alcool…

Dr Rodica Sava: În afecţiunile hepato-biliare, un mic digestiv pot consuma de sărbători. Dar, pentru a evita o stare de disconfort, trebuie avută mare grijă la mâncărurile grase şi condimentate, la sosuri şi maioneze, în special în cazul diabeticilor, a hipertensivilor, a persoanelor cu boli hepatice şi digestive, dar si a gravidelor, a copiilor şi a vârstnicilor.

Dr Rodica Sava, medic de familie din Bucuresti 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cutii de carton cu 1, 2 sau 3 pereți: ce alegi pentru afacerea ta?

Afacerea ta va avea doar de câștigat dacă alegi cutiile de carton potrivite produselor pe care le comercializezi. Poate te întrebi care este legătură....

România, a doua cea mai rapidă evoluție economică din UE, după Polonia

În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004-primul val, 2007-al doilea val...

Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României. „Cu bucurie în suflete, celebrăm Ziua Independenței Naționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă