16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCele trei focare de HIV din România

Cele trei focare de HIV din România

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel, a prezentat, miercuri, o harta a cazurilor de HIV/SIDA din România care arată că Bucureşti, Constanţa şi Bacău, sunt cele trei oraşe unde trăiesc cei mai mulţi români infectaţi cu virusul HIV-SIDA. 

Profesorul Adrian Streinu Cercel a mai spus că în judeţele din vestul ţării, care iniţial nu aveau cazuri de HIV/SIDA, au început să se înregistreze persoane purtătoare ale virusului, informează Mediafax.

"Până nu demult, Clujul nu avea cazuri, dar au început să înregistreze, în timp ce în Bucureşti şi Constanţa se păstrează aglomerările de cazuri. Deja se prefigurează pe harta României nişte circuite pe care noi trebuie să le avem în vedere atunci când vorbim de profilaxia bolii. Sunt încă foarte multe judeţe care nu au probleme", a precizat Streinu Cercel.

Managerul Institutului "Matei Balş" a precizat că 72 la sută dintre cazurile infectate cu HIV/SIDA sunt persoane de sex masculin, în timp ce 28 la sută sunt persoane de sex feminin. 32 la sută dintre cazurile de HIV/SIDA sunt reprezentate de persoane cu vârsta cuprinsă între 25 şi 29 de ani, patru la sută, de cei cu vârsta între 15 şi 19 ani şi alte 15 procente, de pacienţi cu vârsta între 20 şi 24 de ani.

Incidenţa celor care se droghează cu heroină sau etnobotanice este de 59 la sută din totalul cazurilor pacienţilor purtători de HIV.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă