15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCentru de cercetare în valoare de peste 10 milioane de euro la...

Centru de cercetare în valoare de peste 10 milioane de euro la UMF Târgu Mureş

Două programe de cercetare unice în țară vor fi derulate la UMF Târgu Mureş după ce instituția a câştigat o finanţare nerambursabilă pentru construirea şi dotarea unui centru de cercetare avansat. Programele de cercetare vor evalua riscurile genetice de boli cardiovasculare şi comunicările anormale între cavităţile inimii.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie, Leonard Azamfirei, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că până la sfârşitul anului 2015 la Universitate se va face un Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, în valoare de peste zece milioane de euro, din care 8,4 milioane de euro finanţare europeană nerambursabilă, prin programul operaţional POSCCE, transmite Mediafax.

Rectorul a spus că UMF a câştigat una dintre cele mai mari sume europene, la nivel naţional, şi că urmează să semneze contractul pentru construirea unui Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, cu o suprafaţă de peste 4.000 de metri pătraţi.

Azamfirei a adăugat că proiectul presupune două programe unice în ţară, care să evalueze ce riscuri genetice de boli cardiovasculare are o persoană şi să cerceteze comunicările anormale, congenitale, între cavităţile inimii.

"Practic, sunt două lucruri unice, care au contat foarte mult la câştigarea proiectului. Laboratorul de genetică şi genomică va fi capabil să disece braţul cel mai ascuns al cromozomilor, să vadă care este profilul genetic al unui bolnav, să poată da un diagnostic de predicţie asupra riscului de dezvoltare a acestei boli. Evident că pe viitor acest laborator va putea să se dezvolte şi pe alte patologii, nu doar patologia cardiovasculară şi neurologică. Al doilea lucru de noutate: aici se va înfiinţa un Centru de Referinţă pentru Canalopatii Cardiace Congenitale, pentru bolile cardiologice congenitale”, a declarat Azamfirei.

Potrivit rectorului, Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice va fi dotat cu 412 echipamente de cercetare-dezvoltare în zece laboratoare, mai scrie sursa citată.

“Cred că acest proiect va asigura infrastructura de cercetare necesară unui salt semnificativ în tot ceea ce înseamnă producţie ştiinţifică la nivel UMF Târgu Mureş. Erau multe voci care spuneau că ar vrea să facă cercetare ştiinţifică, dar nu au cu ce. În momentul în care va fi gata centrul, vor avea cu ce”, a spus rectorul.

El a adăugat că proiectul presupune şi crearea a 15 noi locuri de muncă pentru chimişti, biochimişti, fizicieni şi personal medical şi există deja un plan de recrutare de personal în acest sens.

Cele mai citite

Replica lui Nicușor Dan pentru Cristian Popescu Piedone care s-a declarat interlop: „ Știm toți”

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, i-a replicat lui Cristian Popescu Piedone tot cu un mesaj inscriptionat pe tricou dupa ce acesta s-a afisat vineri cu...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm...
Ultima oră
Pe aceeași temă