13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCentru de pregătire a copiilor şi viitorilor părinţi pentru adopţie, deschis în...

Centru de pregătire a copiilor şi viitorilor părinţi pentru adopţie, deschis în Timişoara

Primul centru de pregătire a copiilor şi viitorilor părinţi pentru adopţie a fost deschis, sâmbătă, la Timişoara, informează Mediafax.

“Acest centru a apărut din dorinţa de a crește numărul de copii părăsiți integrați într-o familie adoptivă, de a recrutare noi adoptatori, dar şi pentru a promova adopția în cadrul comunităţii și pentru a creşte competențele specialiștilor din serviciile de adopții. Numărul copiilor care ar putea fi adoptați și care îngroașă rândurile asistaților sociali crește de la an la an, iar prin creșterea vârstei lor scad dramatic șansele să fie adoptați. De aceea era necesară existența unui centru de resursă pentru adopție, ca o soluție mai rapidă la problemele identificate”, a declarat, preşedintele Asociaţiei Ador Copiii, Simona Czudar.

Iniţiatorul proiectului, Asociaţia Ador Copiii, spune că Centrul de Resurse pentru Adopție va oferi copiilor care urmează să fie adoptați servicii cu privire la procedurile, demersurile și efectele adopției, iar celor care sunt deja în faza de potrivire cu o familie, asistenţă psihologică la trecerea din sistemul de protecţie specială în familia de adopție.

Specialiştii centrului vor lucra şi cu copiii care au fost adoptați și au nevoie de ajutor, uneori chiar repetat, pentru a putea depăși trauma abandonului.

Centrul de Resurse pentru Adopţie va ajuta şi persoanele care doresc să adopte, cu informaţii privind documentaţia necesară, demersurile şi durata procedurilor, formare și consiliere în adopție.

De asemenea, specialiştii vor pregăti familiile atestate să adopte, astfel încât acestea să îşi asume în cunoștință de cauză rolul de părinte.

În opinia iniţiatorilor proiectului, lipsa de transparență și accesul greu la informații frânează procesul de adopție a unui copil și totodată descurajează familiile care ar putea să adopte, punându-i pe copii, prin privarea de drepturi fundamentale, în situații de risc major și transformându-i în victime ale sistemului.

Organizaţia neguvernamentală menţionează că prejudecățile în privința adopției, și în special a adopției copiilor de etnie romă, cu dizabilități sau de vârstă mai mare, reduc numărul copiilor care sunt integrați într-o familie permanentă.

Serviciile și activitățile centrului vor fi furnizate în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului, cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, cu direcții din alte județe și vin ca o alternativă la ceea ce acestea oferă deja copiilor şi familiilor, în acest domeniu.

În cadrul centrului din Timişoara vor fi organizate şi conferinţe specializate, cursuri pentru dezvoltarea capacităților parentale şi se vor constitui grupuri de suport pentru copii și părinți, aceştia din urmă fiind asistaţi inclusiv pentru a dezvălui adopția copilului.

Centrul va avea ca scop și monitorizarea și îmbunătăţirea competenţelor specialiștilor din sistemul de protecție specială și cel de adopție.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă