16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCercetătorii australieni au creat un ser de supravieţuire pentru militari răniţi în...

Cercetătorii australieni au creat un ser de supravieţuire pentru militari răniţi în luptă

O echipă de cercetători australieni a anunţat miercuri că a creat un tratament care poate să îmbunătăţească şansele de supravieţuire a militarilor grav răniţi pe câmpul de luptă, relatează Mediafax.

"Pe câmpul de luptă, ca în Irak sau Afganistan, 87% dintre decese au loc în primele 30 de minute, înainte ca militarii să poată ajunge la un centru de îngrijiri. Această perioadă de timp este crucială", afirmă Geoffrey Dobson, care a creat tratamentul împreună cu asociatul său Hayley Letson.

Tratatmentul, care utilizează un drog cunoscut sub numele de "adenocaină" (una amestec de lidocaină, adenozină şi magneziu), îmbunătăţeşte şansele de supravieţuire, crescând tensiunea arterială a victimelor în primele minute după ce au fost rănite. Este necesar ca tensiunea să nu fie nici prea mare şi nici prea mică, pentru a evita riscuri de pierderi suplimentare de sânge.

Tratamentul a fost testat pe şobolani şi porci, iar armata Statele Unite urmează să efectueze teste clinice, potrivit cercetătorilor.

Potrivit echipei de la University James Cook, acest tratament ar putea să reducă numărul de morţi în timpul luptelor, iar dacă testele clinice îi confirmă eficacitatea ar putea să fie vorba despre primul progres important în acest domeniu de la Războiul din Vietnam.

Cele mai citite

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă