15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialCinci afecțiuni grave de care trebuie să te ferești primăvara

Cinci afecțiuni grave de care trebuie să te ferești primăvara

Primăvara, oamenii sunt predispuși să aibă alergii sau să fie mușcați de căpușe, purtătoare ale bacteriei ce cauzează boala Lyme. Totodată, în sezonul cald, persoanele cu astm se pot confrunta cu agravarea bolii. Mai jos, puteți citi despre cele mai frecvente afecțiuni de primăvară și cum vă puteți feri de ele, potrivit livescience.com.

Citește și: A fost descoperit un NOU VIRUS LETAL

1. Boala Lyme

Căpușele de căprioară, purtătoare ale bacteriei care cauzează boala Lyme, au cea mai intensă activitate în perioada primăverii, la începutul verii și toamna.

Supranumită „boala cu 1000 de fețe”,  ea afectează întregul organism, iar simptomele ei sunt asemănătoare cu cele ale altor boli și sunt diferite în funcție de fiecare persoană.

Căpușele trăiesc în zone umbroase și umede și se găsesc adesea la nivelul solului, în iarbă. Insectele nu zboară și nu sar. Prin urmare, se agață de pielea oamenilor doar dacă aceștia intră în contact direct cu ele. Cel mai eficient mod de protecție împotriva mușcăturilor și a dezvoltării bolii Lyme este evitarea plimbărilor în locuri în care ar fi posibil să existe căpușe.

Citește și: OMS cere efectuarea obligatorie a șapte vaccinuri

O altă metodă de protecție este aplicarea unor produse împotriva insectelor, pe piele sau pe haine.

2. Rinita alergică

Foarte multe persoane sunt alergice la polenul produs de plante în timpul primăverii. Cele mai multe simptome ale rinitei alergice sunt secreția nazală, lăcrimarea și mâncărimea la nivelul ochilor, strănutul și tusea.

Citește și: Opt trucuri ca să scapi de ALERGIILE de primăvară

Deși nu există metode de tratare a alergiilor, acestea pot fi controlate.

Astfel, oamenii alergici ar trebui să evite să iasă din casă în zilele în care este mult polen în aer, să-și schimbe hainele imediat ce intră în casă și să țină geamurile închise, conform președintelui Centrului de Tratament al Alergiei și Astmului din Gainesville.

De asemenea, doctorul Andy Nish a recomandat folosirea medicamentelor pentru reducerea simptomelor alergiilor.

Citește și: 10 alimente care te feresc de răceala de PRIMĂVARĂ

3. Alergiile la nivelul ochilor

Un alt tip de alergie la polen afectează ochii și se numește „conjunctivită alergică”. Ea provoacă inflamarea pleoapelor.

Doctorii recomandă evitarea expunerii la polen, lubrifierea ochilor și administrarea unor medicamente împotriva alergiilor.

4. Agravarea astmului și a altor afecțiuni

Alergiile de primăvară pot agrava astmul sau problemele cu sinusurile, conform doctorului Andy Nish.

Citește și: DESCOPERIRE REVOLUȚIONARĂ. Hormon care vindecă diabetul și te ajută să slăbești

În plus, din cauza alergiilor, unii oameni pot avea probleme cu trompa lui Eustachio, canalul care face legătura între timpan și nazofaringe. Canalul se inflamează și se înfundă, iar bolnavul nu poate respira normal.

5. Gripa

Primăvara, oamenii mai pot face gripă. Pentru evitarea bolii, medicii recomandă respectarea regulilor de igienă, evitarea contactului cu oamenii bolnavi, evitarea atingerii ochilor, nasului sau gurii cu mâinile nespălate și vaccinarea.

Cele mai citite

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă