10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCine îi (mai) tratează pe bolnavii de cancer

Cine îi (mai) tratează pe bolnavii de cancer

De la începutul lunii, bolnavii de cancer din Constanța care au nevoie de radioterapie nu se mai pot trata. Pe 1 aprilie a fost închis acest serviciu, pentru că autorizația de funcționare a sursei de cobalt a expirat. Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență, Dănuț Căpățână, a spus că soluția pentru bolnavi ar fi transportul spre centrele din București sau Galați. „Transportul va fi asigurat tot de noi, dar problema este să fie admiși de centrele din apropiere. Noi facem toate diligențele și toate eforturile să rezolvăm această problemă“, spunea acesta. Totodată, a afirmat că de serviciul de radioterapie beneficiază 10 bolnavi.

10 vs 70

În urma articolului am primit un drept la replică, pe e-mail, din partea unei persoane care se recomandă a fi medic și care dorește să nu îi fie divulgată identitatea. „Sunt medic radioterapeut la spitalul judetean Constanța de foarte mult timp și sunt foarte tristă și îndurerată pentru că s-a ajuns la această situație grea pentru pacienți, dar și pentru noi, medicii, din cauza neputinței de a-i mai ajuta în prezent pe bolnavii noștri. În timpul activității laboratorului de radioterapie din Constanța se iradiau pe zi în jur de 50-70 de pacienți, uneori mai mulți, în funcție de activitatea sursei, deci nu poate fi vorba nicicum de 10 bolnavi care au nevoie de acest tratament în prezent“, a spus medicul. Aceasta a precizat că există pacienți care au dureri prea mari pentru a putea să plece.

Drumul spre București

În replică, Dănuț Căpățână a afirmat că nu este vorba despre zeci de persoane, ci despre 15. “Este vorba numai despre 15 persoane care au fost preluate de către Institutul Oncologic București“, a spus acesta. Sursa noastră ne-a informat, ulterior, că aceștia nu au plecat încă la București, pentru tratament, ci că sunt numai pe o listă și că nu se știe când va începe tratamentul. Am cerut precizări managerului SCJU, care a punctat: “Pacienții vor începe tratamentul săptămâna aceasta. Vineri au fost depuse dosarele medicale la institut“.

Ce spun parlamentarii

Situația în care au ajuns bolnavii de cancer a atras și atenția parlamentarilor. “Am cerut ministrului Sănătății demiterea managerului SCJU. Abia aștept să spună că nu e problema lui,  că atunci trebuie desființat cu minister cu tot. Luni (n.r. – astăzi) voi cere Consiliului Județean Constanța demiterea managerului, a consiliului de administrație (cu membri numiți de CJC), precum și rezilierea contractului de management, în prima ședință. Consiliul Județean să-și administreze spitalul“, a spus senatorul Marian Vasiliev.

Deputatul Remus Cernea i-a adresat ministrului Sănătății mai multe întrebări. Printre acestea: Ce demersuri au fost întreprinse în perioada 2012-2016 de către Ministerul Sănătății pentru a rezolva problema semnalată mai sus de la Secţia de Radioterapie a SCJU Constanţa?; Ce măsuri sunt avute în vedere pe termen scurt, mediu și lung pentru a asigura bolnavilor de cancer din Constanța tratamentul adecvat și a nu-i pune în situația de a-l întrerupe temporar ori definitiv?   

Pacienții vor începe tratamentul săptămâna aceasta. Vineri au fost depuse dosarele medicale la institut.“ Dănuț Căpățână, manager Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța

PROMISIUNI

Icoane da, radioterapie nu

În mai 2012 a fost inaugurată Secţia de Oncologie, de la demisolul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, cu 25 de paturi. „Ne-am gândit s-o reconstruim tocmai pentru a o lega de intenţiile Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), de construire a unui centru de radioterapie în curtea unităţii, pentru care s-au făcut deja studiile geotehnice. Demersurile s-au realizat pentru a vedea dacă terenul din jurul unităţii sanitare rezistă unei asemenea construcţii, cam ce calitate trebuie să aibă fundaţia etc.“, a declarat atunci directorul Dănuț Căpăţână.

“Avem aici un promotor și un promotor al dezvoltării serviciilor medicale din județ, care este domnul președinte Nicușor Constantinescu (n.r. – ex președintele CJ Constanța, instituție care a preluat managementul în 2010). Constantinescu a oferit atunci mai multe icoane secției de Oncologie că în cel mai scurt timp Constanţa va avea cel mai modern centru de terapie oncologie din ţară, acesta incluzând radioterapia şi chimioterapia.

 

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă