20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCIUMA a apărut cu 3.300 de ani mai DEVREME decât se credea

CIUMA a apărut cu 3.300 de ani mai DEVREME decât se credea

Ciuma a lovit populația Terrei cu 3.300 ani mai devreme decât estimau, până acum, istoricii.

Această ipoteză e lansată de un studiu danez publicat în revista “Cell” din SUA, informează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Studiul se bazează pe secvențe ADN extrase din dinți umani datând din epoca bronzului, din Europa și Asia. În aceste probe, cercetătorii au descoperit semne de infecție cu bacteria ciumei, vechi de aproximativ 4800 ani.

După circa un mileniu, bacteria Yersinia pestis a dobândit gene care l-au făcut foarte virulent, permițându-i să se răspândească prin intermediul puricilor și să scape sistemului imunitar al organismelor pe care le infectează.

"Acest studiu deschide noi perspective pentru studierea evoluției bolilor infecțioase", spune Eske Willerslev, de la centrul de geo-genetică al Universității din Copenhaga, unul dintre principalii autori ai acestei lucrări.

Mai multe epidemii de ciumă au decimat populația umană de-a lungul timpului, îndeosebi "ciuma neagră", care a ucis între anii 1347 și 1353 aproximativ 25 de milioane de persoane sau o treime din populația europeană din Evul Mediu.

Înainte de această cercetare nu se știa cu certitudine că ciuma a fost responsabilă pentru marile epidemii care s-au produs demult. Autorii citează o pandemie la Atena acum aproape 2.500 de ani, precum și una în Imperiul Roman în secolul al doilea.

Aceste două epidemii sunt considerate responsabile pentru declinul Greciei antice și, respectiv, pentru slăbirea armatei romane.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă