16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialClinica Copiilor are nevoie de ajutorul adulților

Clinica Copiilor are nevoie de ajutorul adulților

O familie din judeţul Argeş a iniţiat un proiect ambiţios – Asociaţia Clinica Copiilor – şi aşteaptă de peste 100 de zile un răspuns din partea autorităţilor pentru sprijin financiar. Este probabil cea mai mare clădire din România cu destinaţia exclusivă de recuperare medicală pediatrică, gestionată de o organizație neguvernamentală.

Aţi auzit de copii care au fost victime ale accidentelor auto? Aţi auzit că incidenţa copiilor care se nasc cu diverse afecţiuni neuro-psiho-motorii este din ce în ce mai crescută? Din păcate, unitățile medicale pentru recuperarea medicală pediatrică de calitate sunt precum autostrăzile: rare şi la standarde reduse calitativ. Şi totuşi, doi părinţi inimoşi, care s-au confruntat cu o problemă gravă de sănătate la unul dintre cei trei copii ai lor, au reuşit imposibilul.

În urmă cu aproape 2 ani au înfiinţat la Mărăcineni, în judeţul Argeş, Asociaţia Clinica Copiilor (www.clinicacopiilor.ro) şi, cu ajutorul sponsorizărilor şi al parteneriatelor, au cumpărat o clădire de 850 mp care trebuie dotată şi amenajată corespunzător. În plus, în comuna Budeasa (la 7 km de centrul Piteştiului), a fost achiziţionat un teren cu o suprafaţă de 10.000 mp, pe care va fi construită cea mai modernă clinică de recuperare medicală pediatrică din sud-estul Europei, după cum au declarat pentru „România liberă“ iniţiatorii proiectului. Aceştia sunt dispuşi să le ofere specialiştilor care vor acorda copiilor asistenţă medicală locuinţe de serviciu şi transport gratuit. “Plecând de la experiența pe care am avut-o și o avem cu sistemul de sănătate românesc, dar cunoscând și cum funcționează un sistem de sănătate din țările vest-europene, ne dorim să oferim servicii medicale în care părinții și copiii lor să fie siguri că vor fi tratați cu respect, în condiții optime de rezolvare a problemelor medicale, de către personal dedicat. Ne dorim să oferim soluții personalizate pentru fiecare copil, pentru că fiecare copil este diferit și are alte nevoi, reacționează la alți stimuli, are un alt istoric medical”, a explicat Răzvan Nicolae, reprezentantul Asociaţiei Clinica Copiilor.

Lipsa fondurilor, o problemă acută

Construcţiile în scop medical cu facilităţi rezidenţiale nu sunt proiecte eligibile pentru fondurile europene în perioada 2014–2020, conform răspunsului primit de asociaţie din partea Comisiei Europene în iunie 2016: “Dată fiind nevoia de a încadra investiţiile în infrastructura de sănătate şi socială în cartografierea nevoilor de investiţii şi de a asigura coerenţa lor cu strategiile sectoriale relevante, vă invit să luaţi legătura cu Ministerul Sănătăţii şi cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie pentru informa-ţii legate de tipurile de servicii care pot beneficia de sprijin, în cadrul planificării teritoriale elaborate de autorităţile naţionale“, a fost răspunsul primit de la Carsten Rasmussen, din partea Directoratului General Regio-nal şi de Politici Urbane al Comisiei Europene.

Răzvan Nicolae a urmat sfatul şi s-a adresat deja autorităţilor locale, Ministerului de Finanţe, Ministerului Sănătăţii. „Dar atunci când există răspuns, auzim doar sintagma «Nu sunt fonduri». Interesant este că. în paralel, investigaţiile din presă din ultimul an arată că sunt fonduri, chiar foarte mari, dar care se «scurg» acolo unde trebuie, şi nu unde este nevoie acută”, a declarat pentru „România liberă“ iniţiatorul proiectului.

După o serie de adrese făcute la Ministerul Sănătăţii, încă nu există un răspuns concret. “Au trecut peste 100 de zile din momentul în care am fost în audienţă şi am lăsat cererea.  Nu am primit încă niciun răspuns. Aparatul administrativ lasă de dorit. Noi nu avem speranţe de la nici un guvern, oricare ar fi el în următorii 10-15 ani”, este concluzia lui Răzvan Nicolae.

Între timp, speranţa acestuia vine din mediul privat. De aceea, a înregistrat „Clinica Copiilor” la OSIM şi a creat un site prin care firmele îşi pot redirecţiona impozitul pe profit către această iniţiativă. De asemenea, au montat urne de donaţie în mai multe locaţii din Piteşti, Bucureşti şi Craiova.  

Servicii

Ajutor gratuit

Domenii în care pot fi oferite servicii de recuperare medicală la Clinica Copiilor:

– Corectarea mersului

– Recuperare medicală ca urmare a unor accidente

– Întârziere în dezvoltarea psihomotorie

– Epilepsie

– Autism

– Paralizie cerebrală

– Sindrom Down

 

 

 

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă