11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCoarde vocale FUNCȚIONALE au fost construite în laborator

Coarde vocale FUNCȚIONALE au fost construite în laborator

Coarde vocale artificiale, complet funcţionale, au fost obţinute în premieră mondială în laborator, informează maxisciences.com citat de Mediafax.

Această premieră medicală face parte dintr-un studiu realizat de cercetătorii din Statele Unite.

Cultura de organe umane vii în laborator a devenit deja o realitate. De câţiva ani, diverse tipuri de protocoale medicale extrem de delicate sunt perfecţionate pe măsură ce ştiinţa şi tehnologia înregistrează progrese tot mai mari. Reuşitele se succed într-un ritm tot mai alert şi lasă să se întrevadă aplicaţii foarte promiţătoare în domeniul medicinei.

Cea mai recentă dintre ele a fost realizată de cercetătorii americani de la Universitatea Wisconsin-Madison, care au reuşit să crească în laborator ţesuturi de coarde vocale funcţionale. Este o realizare extraordinară. Coardele vocale alcătuiesc într-adevăr un ansamblu complex şi dificil de imitat. Ele se prezintă sub forma unor pliuri situate la nivelul mucoasei laringelui. Acele pliuri sunt capabile să vibreze de câteva ori pe secundă la trecerea curentului de aer pentru a produce sunete.

Acel tip de mucoasă presărată cu pliuri a fost recreată artificial într-un incubator. Pentru a reuşi acest lucru, celule epiteliale umane izolate şi purificate au fost depuse pe o matrice de colagen, realizată în trei dimensiuni, care a fost utilizată ca eşafodaj al noii structuri. Creşterea de celule pe noua matrice a dus la formarea unor ţesuturi elastice, al cărui aspect seamănă extrem de mult cu cel al coardelor vocale naturale.

Mai mult decât atât, acele coarde vocale artificiale şi-au dovedit funcţionalitatea. Testele au constat în grefarea lor pe rozătoare ale căror sisteme imunitare au fost în prealabil modificate pentru a semăna cu cele umane. Rezultatele, publicate în revista Science Translational Medicine, relevă faptul că nicio reacţie de respingere a grefelor nu a fost observată într-o perioadă de monitorizare de trei luni.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă