19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialColegiul Psihologilor din România solicită abrogarea Ordinului privind evaluarea copiilor cu dizabilităţi

Colegiul Psihologilor din România solicită abrogarea Ordinului privind evaluarea copiilor cu dizabilităţi

Colegiul Psihologilor din România contestă prevederile Ordinului privind aprobarea metodologiei pentru evaluarea și intervenția integrată în vederea încadrării copiilor cu dizabilități în grad de handicap, a orientării școlare și profesionale a copiilor cu cerințe educționale speciale, precum și în vederea abilitării și reabilitării copiilor cu dizabilități și/sau cerințe educaționale speciale și solicită abrogarea acestui act normativ.

Ordinul menționat anulează dreptul psihologilor de a obține un onorariu sau un salariu negociat pentru serviciile psihologilor prestate beneficiarilor, fără să fie reglementată o modalitate de decontare a serviciilor psihologice furnizate. Efectul imediat este întârzierea obținerii avizului psihologic necesar pentru încadrarea în grad de handicap a copiilor cu dizabilități, iar pe termen lung blocarea sistemului de evaluare psihologică și majorarea nejustificată cheltuielilor necesare furnizării serviciilor.

Ordinul atribuie furnizarea serviciilor de evaluare a copiilor cu dizabilități psihologilor angajați în cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, care, legal, nu pot presta aceste servicii întrucât nu sunt furnizori de servicii psihologice, în condițiile legii. Mai mult, dacă în județul respectiv nu sunt suficienți psihologi, Ordinul recomandă să se realizeze evaluarea psihologică de către angajații instituției publice, indiferent dacă aceștia au sau nu pregătire psihologică.

În cuprinsul Ordinului, se recomandă în mod deschis anumite produse comerciale, cu rol de teste. ”Considerăm că prin acest act normativ se încalcă dreptul psihologilor la muncă, așa cum este el reglementat legal. Însă cel mai grav aspect este afectarea drepturilor copiilor cu dizabilități care au nevoie de evaluarea psihologică. Din aceste motive, solicităm abrogarea Ordinului, ce conține prevederi neconstituționale și nelegale”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Aniței, președintele Colegiului Psihologilor din România.

Ordinul a fost aprobat fără avizul și fără consultarea organizației profesionale cu privire la reglemnetarea unor competențe profesionale și elaborarea unei metodologii psihologice la sfârșitul anului trecut de către foștii miniștri ai muncii, educației și sănătății.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...
Ultima oră
Pe aceeași temă