18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialNereguli la Agenția Națională de Transplant. Ministrul Voiculescu: Un contract a fost...

Nereguli la Agenția Națională de Transplant. Ministrul Voiculescu: Un contract a fost semnat de un șofer, dar care a declarat că nu a înțeles ce a făcut. Comisia de control a Ministerului Sănătății trimite concluziile la ANI

UPDATE 11.50: Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a răspuns solicitării ministrului Sănătății de a face verificări la spitalul Sfânta Maria. 

“Cel mai grav e că un pacient a decedat la spitalul Sfânta Maria, iar pentru aceste fapte Ministerul Sănătății trebuie să dea explciații. Acolo există acreditare legală și funcțională de transplant de plămân încă din martie. Atunci, ministru era tot un tehnocrat, Patriciu Achimaș Cadariu. Primăria București condusă de PNL, era Răzvan Sava. Ministrul Vlad Voiculescu face niște acuzații grave la adresa PNL, eu reprezint interesele Bucureștiului, nu mă bag în luptele dintre PNL și USR”, a declarat Gabriela Firea.

Corpul de Control al Ministerului Sănătății a descoperit mai multe nereguli la Agenția Națională de Transplant. Din patru spitale acreditate, verificate de inspectori, la toate au fost descoperite probleme grave. 

Ministerul Sănătăţii a anunțat că va sesiza Agenţia Naţională de Integritate (A.N.I.) privind posibile stări de conflict de interese şi nereguli la Agenţia Naţională de Transplant (A.N.T.), toate centrele de transplant urmând a fi verificate, a anunţat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

” În octombrie am trimis Corpul de Control la Agenţia Naţională de Transplant (ANT), a trezit reacţii negative. Corpul de Control a verificat prin sondaj patru centre de prelevare şi în toate aceste patru cazuri au fost găsite nereguli majore. Centrele verificate sunt din Brăila, Alba Iulia, Ploieşti şi Reşiţa. Agenţia Naţională de Transplant a acreditat aceste centre chiar dacă nu îndeplineau criteriile, nu aveau aparatura necesară detectării morţii cerebrale.

Vor fi verificate toate centrele acreditate. La Agenţia Naţională de Transplant nu există proceduri de prelevare. Nu există un registru al organelor prelevate, deşi era o obligaţie a ANT, a fost încălcată legea 90. În lipsa registrelor, fiecare spital îşi întocmeşte propriile liste. Am găsit la ANT probleme privind un proiect european, doctorul Adrian Luscalov presta servicii pentru doctorul Luscalov Adrian, am înaintat o sesizare către Agenţia Naţională de Integritate privind existenţa unei posibile stări de conflict de interese.

Există suspiciuni la cheltuirea banului public. Există un caz în care un şofer a semnat un raport. S-a încălcat legea 95 de către doctorul Luscalov prin desemnarea doctorului Zota în funcţia de coordonator. Nu există această funcţie. Între 2013-2016, Consiliul Ştiinţific nu s-a întrunit decât de patru ori, deşi era obligatoriu să o facă lunar, iar o parte dintre membri sunt decedaţi. Vom sesiza autorităţile competente pentru suspiciuni de fals şi uz de fals.Autoritatea Naţională de Transplant va face o reevaluare a tuturor centrelor de recoltare a organelor”, a declarat Vlad Voiculescu.

În urma controlului a fost sesizată și Agenția Națională de Integritate, în privința unui posibil conflict de interese. Ministrul a vorbit și despre neregulile descoperite la spitalul Sfânta Maria din Capitală, despre care ministrul spunea recent că a fost acreditat pentru transplant pulmonar fără să aibă în componenţă un departament de pneumologie, precizează Digi24.


Citește și: Voiculescu: Centrele de transplant din Români.a vor fi verificate de o comisie internaţională de la patru centre din Europa

În luna decembrie,în București va veni o comisie intenațională de la patru centre din Europa, pentru verificarea acreditării centrelor de transplant, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.


 

 

 

Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...
Ultima oră
Pe aceeași temă