23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialConsumatorii de droguri vor primi asistență psihologică online

Consumatorii de droguri vor primi asistență psihologică online

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, va aplica pe o perioadă de un, începând din luna martie, un proiect pilot de furnizare a serviciilor de asistenţă psihologică prin internet.

Consilierea on-line sau e-terapia reprezintă oferirea de servicii de sănătate mintală, într-un mod profesionist, prin intermediul videoconferinţelor transmise în timp real, prin internet. Această activitate se poate face prin răspuns la întrebări sau tip conversaţie între specialist şi beneficiar, informează ANA.

Totodată, acest tip de consiliere facilitează accesarea serviciilor de către beneficiari, permiţând, în acelaşi timp, asigurarea confidenţialităţii şi crearea climatului de siguranţă. Pentru profesionişti, oportunităţile acestei metode constau în oferirea unei alternative prompte de intervenţie, precum şi utilizarea eficientă a resurselor.

Agenţia Naţională Antidrog, prin implementarea acestui proiect pilot, îşi propune să vină în sprijinul acelor persoane consumatoare de droguri care, din diferite motive, nu pot accesa, în manieră clasică, serviciile de asistenţă psihologică oferite la sediul CPECA Constanţa şi Tulcea.

În cadrul proiectului pilot, serviciile vor fi furnizate persoanelor consumatoare de droguri de către psihologii Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Constanţa şi Tulcea din cadrul Centrului Regional Constanţa, cu ajutorul unui software tip program-conferinţă, instalat pe un dispozitiv IT (laptop, tabletă, PC), deţinut de beneficiari, la domiciliul acestora. Acest software asigură totală confidenţialitate între psiholog şi beneficiar (în comparaţie cu cele de tip Skype).

***

Oferirea de asistenţă specializată pentru persoanele consumatoare de droguri prin internet se află în progres rapid la nivel mondial şi european. Această metodă are potenţialul de a atrage grupuri de tineri spre serviciile specializate, poate oferi intervenţiile în zone îndepărtate, izolate şi reprezintă calea eficientă de a sprijini un număr mai mare de beneficiari.

În Statele Unite ale Americii, cercetările recente au arătat faptul că psihoterapia oferită prin metoda videoconferinţei este folosită într-un larg spectru de terapii şi are aceleaşi rezultate clinice ca şi psihoterapia faţă în faţă.

Un studiu al Universităţi Johns Hopkins, cu privire la evaluarea eficacităţii videoconferinţei prin furnizarea de asistenţă pentru 37 de consumatori dependenţi de diferite droguri, au arătat o rată egală de recuperare şi faptul că beneficiarii preferă metoda on-line.

Totodată, concluziile a încă 123 de studii arată că, prin consiliere on-line, se poate ajunge la un impact similar şi capabil să reproducă condiţiile intervenţiilor faţă în faţă.

La nivel european, peste 170 milioane de persoane au acces la internet, dintre care 42% accesează informaţii on-line, existând, astfel, un potenţial pentru asistenţa specializată on-line, furnizată persoanelor consumatoare de droguri.

De asemenea, asistenţa oferită prin internet poate fi definită ca fiind o serie de intervenţii structurate şi planificate, elaborate sau adaptate în mod specific, oferite şi comunicate prin web.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă