16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCriza citostaticelor. Bolnavii de cancer, omorâţi de două ori

Criza citostaticelor. Bolnavii de cancer, omorâţi de două ori

Tot mai mulţi medici oncologi și pacienți diagnosticați cu cancer fac apeluri disperate în legătură cu lipsa de medicamente. O nouă criză a citostaticelor riscă să ia amploare în România, iar specialiştii pun acest lucru pe seama exporturilor paralele de medicamente, estimate la aproape un miliard de euro.

Astfel, 850.000 de bolnavi de cancer, dintre care 5.000 copii, riscă să fie condamnaţi la moarte sigură, o dată din cauza diagnosticului crunt pe care l-au primit şi a doua oară din cauza lipsei tratamentului specific, de maximă urgenţă, care cel puţin le-ar putea prelungi viaţa si alina suferinţele. În total, peste 20 de medicamete pentru tratarea cancerului lipsesc de pe piaţa din România.

Printre medicamentele oncologice de strictă urgenţă care nu se găsesc în ţara noastră este şi Lanvis, vital pentru tratamentul leucemiei. "Noi, ultima comandă am făcut-o la Fundeni în iunie, iulie şi de atunci n-am mai primit niciun semn de viaţă de la firma producătoare. Deci situaţia este destul de dramatică pentru aceşti copii şi în general pentru toţi care au nevoie de tratamentul cu Lanvis", declară coordonatorul programului de oncologie de la Institutul Fundeni, Radu Nicolescu.

Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii a precizat că „este vorba de un medicament al cărui producător a notificat inclusiv România anul trecut că are probleme de producţie. Ultima tranşă a intrat pe autorizaţie de nevoi speciale de Unifarm, între timp Institutul Fundeni nu a avut ce să prescrie. În momentul de faţă mai sunt cutii de medicamente în ţară, nu ştim exact câte, colegii mei lucrează acum la o centralizare. Căutam, de asemenea, o sursă alternativă de aprovizionare. Soluţia de moment este să redirecţionăm stocurile către spitalele care au un flux mai mare de bolnavi oncologici care necesită acest tratament”.

Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, a declarat în exclusivitate pentru România Liberă că "până la sfârşitul anului trecut a existat Ordinul 456/2013 care a avut mai multe prelungiri şi o listă anexă cu medicamente, dintre care cele mai multe erau citostatice şi pentru care nu se putea face un export paralel. În general, aceste lucruri s-au respectat. La criza actuală a suscitat cel mai mare interes acel medicament folosit în leucemii la copii şi pentru care Ministerul Sănătăţii caută soluţii de a fi adus, prin intermediul UNIFARM, prin sistemul de autorizare pentru nevoi speciale. De ce? Pentru că singurul medicament pe piaţă de pe bază de tioguanină (LANVIS), care are autorizaţie de punere pe piaţă, în acest moment lipseşte. Producătorul Aspen a anunţat încă din 2014 că are o problemă cu furnizarea substanţei active şi timp de un an de zile s-a adus un alt medicament de la un alt producător pe bază de acceaşi substanţă activă, a fost adus din Germania şi autorizaţia a expirat din 2015. De atunci nu s-a mai depus la Agenţie (ANMDM – n.r.) o nouă documentaţie pentru emiterea unei noi autorizaţii pentru nevoi speciale".     

Organizaţia pacienţilor oncologici acuză de amatorism Ministerul Sănătăţii

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, a declarat pentru pentru România Liberă că nu este vorba de o nouă criză a citostaticelor, "este o continuare a crizei pe care noi o sesizăm de ani de zile şi nu s-a făcut nimic, doar atunci când ajunge cuţitul la os ai noştri iau atitudine, adică promisiuni. Aşa cum în 16 august, dădeau asigurări că va fi Tamoxifen în toată România, inclusiv astăzi (22 august – n.r.) au sunat pacienţi la call-center din vestul ţării şi chiar din Moldova că nu găsesc acest medicament în farmacii, şi vorbim de mediul urban. Aşa că de promisiuni ne-am săturat. Măcar de-ar face ceva, dar mă îndoiesc. Este un amatorism de glorie la nivelul conducerii Ministerului Sănătăţii".

Cezar Irimia a precizat că s-a ajuns deja la situaţii dramatice pentru că, la ora actuală, continuitatea tratamentelor oncologice cade în sarcina MS, care a fost informat că "acest medicament va fi retras de pe piaţă şi într-un an de zile nu a reuşit să facă nimic. Orice producător care pune pe piaţă un medicament are obligativitatea contractuală ca atunci când anunţă retragerea de pe piaţă să asigure cel puţin un an de zile medicaţia respectivă. Deci vorbim despre deficienţe şi riscuri din sistem de ani de zile". 

Formular E112, pentru tratamente oncologice în străinătate 

Carmen Uscatu, preşedintele Asociaţiei „Dăruieşte Viaţa”, propune o soluţie radicală la criza citostaticelor, care de fiecare dată a fost rezolvată parţial de autorităţi, cu soluţii de moment, după ce apar semnale în presă. Ea a declarat pentru RL că "pacienţii ar trebui să dea în judecată autorităţile, iar medicii să le dea pacienţilor formular E112, care se aplică oricărui pacient care are nevoie de tratament şi acesta nu poate fi efectuat în timp util în România (Casa de Asiguri fiind obligată să deconteze costurile unui tratament în străinătate -n.r.) Ce ar fi dacă mâine Guvernul României ar fi supus unei presiuni de 600 de formulare E112? Nu-i aşa că s-ar întoarce rapid din concediu politicienii şi ar schimba această lege?".

Carmen Uscatu a mai spus că, potrivit Legii 75, medicamentele generice sunt distribuite în România la preţul cel mai mic după o medie din 13 ţări din UE. Astfel, "medicamentele vin de la producători prin distribuitori în România, iar aceştia, în mod legal, le vând în Europa, în ţările în care preţul acestora este mai mare, făcând din acest lucru un profit, dar negândindu-se niciodată că, de fapt, acest lucru este imoral, pentru că omoară bolnavii de cancer lipsindu-i de medicamentele vitale. Nu vorbim de medicamente scumpe, este vorba de produse oncologice ieftine şi sunt foarte multe". Ea a precizat că, în acest moment, nici un copil nu mai poate face transplant medular din cauza lipsei medicamentelor.   

Criza de medicamente nu se rezolvă cu sacoşa 

Dr Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, a declarat pentru România Liberă că speră ca actuala conducere a Ministerului Sănătăţii să rezolve criza citostaticelor cu instrumentele legale şi administrative pe care le are la îndemână la nivelul guvernului, şi nu cu sacoşa, aşa cum sunt obişnuiţi.

"Rezolvarea crizei citostaticelor a stat în mâna ministrului Bănicioiu, a ministrului Cadariu, dar fiecare dintre ei a preferat să prelungească aplicarea Ordinului 75/2009 până la 1 noiembrie, să meargă pe aceeaşi metodă de calcul a preţurilor la medicamente, ceea ce constituie principala cauză pentru toată distorsiunea de pe piaţa farma. În momentul în care a fost numit actualul ministru al Sănătăţii, preşedintele României, în momentul învestiturii, i-a comunicat public că aşteaptă rezolvarea situaţiilor pe care ca ong-ist le-a remarcat şi a încercat să le rezolve, iar de această dată să rezolve ca ministru. După trei luni în funcţie constatăm că acest lucru nu s-a întâmplat. Ba mai mult, prin prelungirea Ordinului 75, din ce în ce mai mulţi pacienţi vor rămâne fără medicamente ieftine sau scumpe, nu este nici o diferenţă de fapt, câtă vreme preţurile sunt la cel mai mic nivel din Europa, conform liste ide preţuri, şi a doua certitudine este că în acest fel, păstrând aceeaşi metodologie de calcul a preţurilor care favorizează exportul paralel, actuala conducere a Ministerului Sănătăţii a securizat profiturile distribuitorilor venind din acest export paralel al medicamentelor".

Liderul "Reţelei citostaticilor", ministru Vlad Voiculescu, promite măsuri rapide

Actualul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost în urmă cu câţiva ani iniţiatorul „Reţelei citostaticelor”, alcătuită din 400 de voluntari din toată Europa care au transportat în România, fără să solicite niciun beneficiu material, medicamente esenţiale în tratamentul cancerului ce nu se găseau în spitalele şi farmaciile româneşti. Această iniţiativă a reușit să stimuleze schimbarea legislației în domeniul monitorizării citostaticelor esențiale pentru pacienţii oncologici.

Ministrul Voiculescu spune că cunoaşte situaţia noii crize a citostaticelor. El a intervenit într-o discuţie pe Facebook şi a explicat care sunt cauzele lipsei de medicamente. „Actuala metodologie de preţuri, lipsa de predictibilitate a politicii medicamentului, deprofesionalizarea instituţiilor centrale şi de la nivelul spitalelor precum și lipsa de flexibilitate a cadrului legal pentru asigurarea medicamentelor esențiale pentru tratamentul corect al mai multor afecțiuni, toate acestea sunt parte a problemei. Măsuri la nivelul Ministerului Sănătăţii şi al instituţiilor din subordinea au fost deja luate. Măsuri la nivelul politicii medicamentului urmează”, a scris ministrul.

STATISTICI

În România, în fiecare an, 500 de copii sunt diagnosticaţi cu cancer, dintr-un număr la nivel naţional de 5000 de cazuri, iar la nivelul adulţilor se depistează anual 78.000 de noi cazuri oncologice, dintr-un total de 850.000 de pacienţi, conform celui mai recent studiu IMAS.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă