19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCriză de sânge în spitalele din Iași

Criză de sânge în spitalele din Iași

Spitalele din Iași reclamă că se confruntă cu o criză acută de sânge în această perioadă, mai multe intervenții chirurgicale fiind amânate, iar în unele unități medicale au fost începute campanii în rândul angajaților și al pacienților pentru a promova donarea de sânge, informează Mediafax.

Unitățile medicale din județul Iași care se confruntă cu problemele cele mai mari sunt Spitalul "Sfântul Spiridon", Institutul de Boli Cardio Vasculare și Institutul Regional de Oncologie.

"Sunt operații care se amână din lipsă de sânge. Noi tragem semnale de alarmă tot timpul și sperăm într-o rezolvare, dar sunt puțini donatori, intervin și perioadele de concediu și e mai greu de obținut sânge. Operațiile sunt din ce în ce mai dificile, există multă traumă care necesități cantități enorme de sânge. Iar spitalul nostru este ca o uzină unde sunt aduse cazuri din toate județele", a declarat, marți, Gabriel Perianu, medic primar la Spitalul de Urgență "Sfântul Spiridon" din Iași.

Reprezentanții Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Iași spun că unul dintre motivele pentru criza de sânge cu care se confruntă este perioada vacanțelor și concediilor, situație care a dus la reducerea numărului donatorilor la jumătate față de alte luni ale anului.

Conform acestora, pentru a asigura necesarul de sânge este nevoie de minimum 80 de donări zilnice, echivalentul a 40 de litri de sânge, în timp ce în această perioadă se fac aproximativ 50 de donări pe zi.

"Luna august a fost mereu o perioadă dificilă pentru noi. Pentru că vin să doneze, zilnic, în jur de 50 de persoane. Ori nevoia noastră este aproape dublă. Am făcut nenumărate apeluri la diferite structuri, însă, având în vedere că elevii și studenții sunt în vacanță și este și perioada concediilor, necesarul de minimum 80 de donări nu poate fi atins. Dacă nu reușim să asigurăm cererea, sunăm persoanele aflate în baza de date, după ce au mai donat măcar o dată. Vedem dacă a trecut perioada minimă dintre două donări și le întrebăm dacă mai pot să doneze", a declarat, marți, Lavinia Scripcaru, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Iași.

Aceasta a mai precizat că au existat cazuri în luna august în care s-a cerut sânge în regim de urgență de la alte centre din țară, uneori chiar de la spitale.

Potrivit sursei citate, o altă soluție ar fi organizarea unei colecte în teritoriu, însă acest lucru nu poate fi făcut din lipsă de personal.

În unele spitale, precum Institutul de Oncologie, au fost începute campanii în rândul angajaților și al pacienților pentru a promova donarea de sânge.

De asemenea, și reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate au anunțat că vor trimite pliante către asigurați și furnizori de produse medicale în care să promoveze importanța donării de sânge, iar în luna septembrie toți angajații CJAS vor dona sânge.

Cele mai citite

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă