8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCum luptă Transilvania împotriva autismului

Cum luptă Transilvania împotriva autismului

 

În două dintre cele mai importante orașe din Transilvania, Sibiu, Capitala Culturală ­Europeană din 2007, și Cluj-Napoca, oraș care este în acest an Capitală Europeană a Tineretului, seara de 2 aprilie va aduce transformarea unor clădiri-simbol în ”lanterne albastre”. Cu ajutorul iluminatului, reprezentanții societății civile care luptă împotriva autismului doresc să atragă atenția asupra efectelor acestei maladii.

”Data de 2 aprilie marchează în întreaga lume Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. În această zi, în toată lumea, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni menite să atragă atenția asupra afecțiunii care atinge, conform unor studii recente, una din 110 persoane și despre care publicul larg este în continuare prea puțin informat. Cu această ocazie sunt celebrate și talentele unice și abilitățile deosebite ale persoanelor cu autism din întreaga lume”, spun reprezentanții Asociației Autism Transilvania.

Albastru de Cluj

La Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania (AAT) a pregătit o serie de evenimente unde sunt așteptate persoanele de orice vârstă care doresc să-și exprime solidaritatea cu familiile ce au în componență o persoană afectată de autism sau care vor să contribuie la campania de conștientizare a clujenilor. Joi, 2 aprilie, între orele 11.30 și 14.30, AAT organizează „Ziua Porților Deschise” la Centrul de zi al AAT, pe strada Gheorghe Marinescu nr. 86. În același interval orar, în colaborare cu Biroul pentru Studenți cu Dizabilități al Universității Babeș-Bolyai și Școala de Dresaj Canin Pet Joy, copiii și vizitatorii centrului vor participa la activități de jocuri, dog-dancing, agilitate și interacțiune cu animalele, supervizate de specialiști ai instituțiilor participante. De asemenea, studenții și voluntarii vor oferi copiilor și părinților diferite surprize special pregătite. Tot la Centrul de zi al AAT, între orele 13.30 și 14.30, copiii cu autism și părinții lor sunt invitați să participe la atelierul interactiv „Vino să-l cunoști pe Nao!”, atelier în cadrul căruia copiii vor ­putea interacționa cu roboțelul Nao sub supravegherea specialiștilor. ­Robotul va cânta, dansa și va comunica prin gesturi și verbal cu cei prezenți la atelier. Acest eveniment este realizat cu ajutorul Departamentului de ­Psihologie Clinică și Psihoterapie, UBB. 

Seara, de la ora 19.00, copiii care fac terapie în cadrul asociației, însoțiți de părinți, bunici, specialiști și voluntari, împreună cu prieteni ai AAT, se vor întâlni în fața Cazinoului din Parcul Central, unde vor împărți materiale informative despre autism. În foișorul din Parcul Central va fi organizată o expoziție cu lucrări în albastru realizate de grădinițele și școlile partenere și vor avea loc momente artistice susținute de elevi ai școlii de muzică „The Beat”, Georgiana Borbei și un grup de copii din cadrul AAT. Trecătorii vor avea parte și de o surpriză… coregrafică.

De la ora 20.30, Cazinoul va fi iluminat în albastru, cu sprijinul companiei Energobit și al Primăriei Cluj-­Napoca.

Celebrare în Sibiu

Și la Sibiu, autoritățile vor ilumina în albastru două clădiri emblematice, pentru a marca solidaritatea cu cei care suferă de tulburări din spectrul autist. „Pentru a marca această zi și pentru a ne solidariza cu cei care trec prin momentele dificile cauzate de această boală am decis să iluminăm în albastru două clădiri emblematice: Turnul Sfatului și Centrul Caleidoscop pentru terapia și recuperarea copiilor cu autism, clădire modernizată și extinsă în cadrul unui proiect finanțat din fonduri structurale condus de Primăria Sibiu”, a declarat Astrid Fodor, primarul interimar al municipiului Sibiu. Astfel, pe data de 2 aprilie, între orele 5 și 7 și între orele 18 și 24, Turnul Sfatului și clădirea centrului Caleidoscop de pe Aleea Streiu vor fi iluminate în culoarea ­albastră. 

Ce înseamnă autismul

Autismul este o tulburare complexă, neurobiologică, afectând comunicarea, relaţiile sociale şi comportamentul persoanei. Autismul transcende toate graniţele sociale, culturale şi geografice şi este considerat o criză globală în sănătatea publică, în condițiile în care are cel mai rapid ritm de creştere.

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă