13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCum ne afectează sănătatea privitul la televizor

Cum ne afectează sănătatea privitul la televizor

Diabetul, diverse afecțiuni pulmonare, dar și scurtarea vieții reprezintă posibile efecte ale petrecerii unui timp îndelungat la televizor. Sedentarismul este rezultatul mișcării dese din telecomandă.

Fiecare oră petrecută în fața televizorului, dacă aceasta devine o obișnuință, crește șansele de a dezvolta diabet, mai ales la persoanele predispuse la o asemenea boală, arată un studiu în care au fost implicate 3.000 de persoane din SUA, citat de cotidianul Telegraph. În cazul persoanelor sedentare, incidența diabetului zaharat crește cu 3,4%. S-a constat însă că dacă se intervine în programul zilnic al unei persoane care în medie urmărește timp de 3 ore programe la televizor, obligând-o să participe la activități din afara casei, după doar câteva săptămâni, obișnuința sa de a privi la televizor scade cu 45 de minute.

O problemă de sănătate publică

Există studii care susțin că mulți copii cu vârsta între 2 și 10 ani și care au petrecut mai mult de două ore în fața unui ecran TV sau a calculatorului au avut cu 30 la sută mai multe șanse de a dobândi o tensiune arterială crescută. Lipsa activității fizice în copilărie crește riscul apariției tensiunii arteriale cu 50%, spun oamenii de știință. Cercetătorii au afirmat, de asemenea, că privitul îndelungat la televizor este la fel de periculos ca fumatul, iar „comportamentul sedentar omniprezent“ ar trebui văzut ca o „problemă de sănătate publică“. Pe de altă parte, experți de la Universitatea din Queensland, Australia, au anunțat că există consecințe grave ale privitului la televizor, care rivalizează cu obezitatea și fumatul. Fiecare oră petrecută la TV poate scurta durata de viață cu până la 22 minute.

Deces prematur

Conform unui studiu apărut în revista American Heart Association, adulţii care se uită la televizor cel puţin trei ore pe zi sunt expuşi unui risc dublu de moarte prematură, în raport cu cei care petrec mai puţin timp în faţa micului ecran. Cercetătorii au studiat 13.284 de adulţi spanioli sănătoşi, cu o vârstă medie de 37 de ani, dintre care 60% femei, cu studii superioare, pentru a stabili o legătură între trei tipuri de comportamente sedentare şi riscul de mortalitate. Aceste comportamente au fost privitul la televizor, petrecerea timpului în faţa calculatorului şi condusul maşinii.

Participanţii la studiu au fost urmăriţi, în medie, timp de 8,2 ani. Autorii studiului au constatat 97 de decese, dintre care 19 au fost cauzate de boli cardiovasculare, 46 de cancer şi 32 de alte cauze. Dublarea riscului de mortalitate s-a menţinut după ce a fost luat în calcul un ansamblu de alţi factori, asociaţi, de asemenea, cu o mortalitate mai ridicată, au precizat oamenii de ştiinţă. În schimb, oamenii de ştiinţă nu au găsit nicio corelaţie semnificativă între timpul petrecut în faţa calculatorului sau cel petrecut la volan şi riscul crescut de mortalitate prematură. „Odată cu îmbătrânirea populaţiei, sedentarismul va creşte, mai ales din cauza timpului petrecut în faţa televizorului, fenomen care va spori problemele de sănătate asociate cu vârsta“, a explicat Miguel Martinez-Gonzalez. „Rezultatele studiului nostru indică faptul că adulţii ar trebui să fie mai activi, să evite perioadele lungi de sedentarism şi să îşi limiteze timpul petrecut în faţa televizorului între o oră şi două ore pe zi“, a avertizat profesorul spaniol.

Embolia pulmonară

Cercetătorii de la Universitatea Osaka susțin că un studiu, care a durat 18 ani și a inclus peste 86 de mii  de persoane, relevă faptul că vizionarea în medie a cinci sau mai multe ore de programe la televizor crește de două ori riscul de embolie pulmonară. Asta în cazul persoanelor ce fac acest lucru timp de doi ani și jumătate zilnic. Embolia pulmonară reprepzintă obstrucția brutală a uneia dintre ramurile arterei pulmonare, fiind o afecțiune frecventă și o cauză importantă de mortalitate. Ea este cauzată de formarea unui cheag pe peretele unei vene, aproape întotdeauna într-o venă profundă a unui membru inferior sau chiar a abdomenului, cheag care, eliberat în circulația sangvină, migrează și se oprește într-o arteră pulmonară, potrivit Sfatulmedicului.ro. 

Un alt studiu desfăşurat pe durata a 30 de ani în Marea Britanie a arătat că acei copii care îşi petrec serile uitându-se la televizor au şanse foarte mari ca la maturitate să aibă un stil de viaţă sedentar şi probleme de sănătate, precum diabet şi afecţiuni cardiovasculare, informează dailymail.co.uk. La sfârşitul unei zile foarte aglomerate, pentru mulţi părinţi este foarte uşor să ia copilul şi să îl aşeze pe o canapea în faţa televizorului, pentru a-l ţine ocupat, dar oamenii de ştiinţă avertizează că astfel ajută la inducerea unui obicei care îi va urmări pe micuţi pe toată durata vieţii.

Studiul efectuat de cercetătorii din Marea Britanie, cu o durată de 30 de ani, bazat pe informaţiile obţinute de la 6.000 de participanţi, arată că modalitatea de petrecere a timpului liber în perioada copilăriei poate influenţa sănătatea individului timp de decenii, în perioada maturităţii. Astfel, copiii care petrec mult timp în faţa televizorului vor deveni, cel mai probabil, adulţi sedentari, lipsa de mişcare având implicaţii negative asupra sănătăţii lor.

Trei decenii de cercetări

Oamenii de ştiinţă de la University College din Londra, care au realizat studiul, îi avertizează pe părinţi să ţină seama de concluziile cercetării şi să îşi încurajeze copiii să aibă un stil de viaţă mai activ. Privitul la televizor pe perioade lungi de timp este legat de riscul de îmbolnăvire de diabet de tipul II şi maladii cardiovasculare, a mai precizat Mark Hamer. Studiul s-a bazat pe informaţiile obţinute în cadrul programului „1970 British Cohort Study“, care conţine o cantitate uriaşă de date colectate de la mii de persoane născute în aceeaşi săptămână în 1970.

În 1980, când participanţii aveau vârsta de 10 ani, cercetătorii au realizat un set de interviuri referitor la starea lor de sănătate şi obiceiurile de petrecere a timpului liber. Printre întrebările puse s-a numărat şi cea referitoare la timpul petrecut în faţa televizorului, iar respondenţii aveau trei opţiuni de răspuns: „niciodată“, „uneori“ şi „des“. Oamenii de ştiinţă au revenit cu întrebări şi în 2012, când partici-
panţii la studiu aveau vârsta de 42 de ani, şi i-au chestionat din nou referitor la stilul de viaţă, printre răspunsurile date fiind şi cel legat de numărul de ore petrecute săptămânal în faţa televizorului. Savanţii au descoperit că obiceiurile din copilărie se menţin şi în timpul vieţii adulte.

Potrivit studiului, 83% dintre participanţii care petreceau mai mult de trei ore zilnic în faţa televizorului la vârsta de 42 de ani urmăriseră „des“ emisiuni TV la vârsta de 10 ani. De asemenea, adulţii care urmăreau programe TV cel puţin trei ore zilnic aveau o stare de sănătate slabă sau chiar proastă, cei mai mulţi fiind supraponderali sau chiar obezi. În plus, cei mai mulţi au raportat că taţii lor fuseseră supraponderali.   

Cele mai citite

România intră în Schengen cu spațiul aerian și maritim din 31 martie. Precizările chestorului Bogdan Despescu

Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în...

Administratora unui bloc din Sectorul 2, înjunghiată mortal de un vecin

O femeie de 56 de ani, administratora unui bloc din Sectorul 2 al Capitalei, a fost înjunghiată mortal de un vecin, joi seară. Individul...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă