14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCum pierde în fiecare an România populația unui oraș de talia Dejului

Cum pierde în fiecare an România populația unui oraș de talia Dejului

Cancerul este maladia responsabilă pentru dispariție, în fiecare an, a unui număr de români echivalent cu cel al populației Dejului. Statisticile oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că, în fiecare an, în România sunt înregistrare 47.500 noi cazuri de cancer. Tot statistic, cifra deceselor este reprezentată de trei sferturi din cea a noilor îmbolnăviri. La nivel mondial, anual, sunt înregistrate 14 milioane de noi cazuri de cancer pe an, precum și 8,2 milioane de decese. Cifrele au fost publicate în cadrul unei conferințe de presă organizate la Cluj, la care au participat mai mulți specialiști în oncologie.

Ei afirmă că 2 din 10 români își pierd viața din cauza tumorilor maligne, iar cancerul de col uterin și cel pulmonar sunt cele mai răspândite forme ale acestei maladii în țara noastră. Un studio Onco Monitor realizat în 2014 arată că un medic oncolog consultă, în medie, 40 de paciente cu cancer de sân și 20 de pacienți cu cancer pulmonar. Mai mult, 17 la sută din totalul deceselor provocate de cancer în rândul femeilor sunt cauzate de cancerul mamar, iar în ceea ce privește populația masculină, diferitele forme de cancer bronho-pulmonar sunt cele mai răspândite și responsabile de 27,3 la sută din totalul deceselor.

Ce spun medicii clujeni

Concluziile studiilor sunt confirmate și de specialiștii clujeni în oncologie. ”Cancerul este tot mai frecvent și tot mai perfid în ultimele decenii, devenind o problemă majoră de sănătate publică. Cauzele acestei schimbări sunt legate de modul nostru de viață și de mediul poluat în care trăim. Progresele în depistarea precoce și în tratament au condus la ameliorarea supraviețuirii. Putem lupta împreună împotriva acestui flagel în ascensiune, prin modificarea stilului de viață și prin colaborarea cu specialiștii în domeniu. Secretul însă stă în informare: un om informat este un om puternic”, a spus conf. univ. dr. Dan Eniu, medic primar în domeniul chirurgiei oncologice. El a subliniat nevoia creșterii gradului de informare deoarece mulți dintre pacienți mor, pur și simplu, pentru că nu merg la medic suficient de repede. Astfel, 70 la sută din cancerele pulmonare sunt diagnosticate în stadii avansate, în timp ce 20 la sută din cancerele mamare sunt depistate în stadiile II sau III. Situația poate fi regăsită și în cazul cancerelor de ovar. Doar 15 la sută din acestea sunt depistate în faze incipiente. În cazurile în care boala se află în stadii avansate, medicii nu au la îndemână prea multe instrumente cu ajutorul cărora pot să limiteze impactul bolii, iar mortalitatea devine una ridicată.

De această părere este și conf. univ. dr. Gabriel Kacso, președintele Societății Române de Radioterapie și Oncologie Medicală. ”În oncologie este esențial un diagnostic anatomo-patologic corect și un stadiu precis, larg tributar unei imagistici performante și, desigur, specialiști competenți. În lipsa diaganosticului corect, inclusiv stadializare, tratamentul riscă să fie suboptimal. Dacă reușim să avem diagnostic și stadii mai complete și mai precise și să condensăm la sub o lună toate investigațiile necesare pentru acestea, iar decizia terapeutică să fie cu adevărat multidisciplinară, vom face un pas major, anul acesta, în asistența oncologică din România”, a spus conf. univ. dr. Gabriel Kacso.

Tot în favoarea creșterii gradului de informare pledează și dr. Adriana Melnic, directorul executiv al Societății Române de Cancer. ”Problematica legată de cancer este extrem de complexă. Pentru a câștiga bătălia împotriva cancerului avem nevoie de schimbări, de la crește­rea gradului de informare și responsabilitate a populației în vederea adoptării unui stil de viață sănătos, la depistarea precoce și introducerea noilor metode inovative de diagnostic și tratament”, a spus dr. Adriana Melnic.  

 

Cele mai citite

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...
Ultima oră
Pe aceeași temă