7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCum se contrează politicienii pe tema propunerii PNL privind prevenţia în sănătate

Cum se contrează politicienii pe tema propunerii PNL privind prevenţia în sănătate

Deputații liberali Alina Gorghiu, Eugen Nicolăescu, Lucia Varga și Horia Cristian au depus la Parlament un proiect de lege privind activitatea de prevenție în sănătate, care prevede că românii care refuză să participe la programele de prevenție pot fi obligați să suporte, parțial sau total, costurile tratamentelor bolilor. Inițiativa a fost deja criticată, pe Facebook, de șeful Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și de mai mulți PSD-iști. 

Zgonea: Să nu lăsăm oamenii simpli la mila PNL-iștilor 

Șeful Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că este inuman ca după ce ai cotizat o viaţă la sistemul de sănătate, să fii obligat să îţi plăteşti tratamentul şi a anunţat că a semnat o petiţie lansată de cetăţeni prin care aceştia cer parlamentarilor să respingă proiectul de lege privind prevenţia în sănătate.

"E datoria noastră să nu lăsăm oamenii simpli, fără posibilităţi, la mila PNL-iştilor, care vor ca pacienţii bolnavi de cancer să îşi plătească tratamentul dacă nu iau parte la controalele de prevenţie. De aceea, vă adresez rugămintea de a lua iniţiativă. Unii cetăţeni au lansat o petiţie prin care cer respingerea acestui proiect de lege. Eu am semnat-o şi vă îndemn să o faceţi şi voi", a scris Zgonea. 

Petiţia pe care a semnat-o preşedintele Camerei Deputaţilor a fost lansată pe internet şi poartă numele "Parlamentari, respingeţi legea Alinei Gorghiu'', iar în ea se face apel la partidele parlamentare să respingă proiectul de lege iniţiat de Gorghiu care prevede ca cei care nu au participat la programele de prevenţie şi în timp au făcut o boală gravă, cum ar fi cancerul, să plătească parţial sau în totalitate cheltuielile cu tratamentul. 

Într-o postare anterioară pe Facebook, Valeriu Zgonea a scris că PNL a iniţiat un proiect de lege care poate obliga pacienţii de cancer să îşi plătească tratamentul dacă nu participă la programe de prevenţie. "Asta înseamnă că un bătrân aflat în vârf de munte, pentru care mersul la medic reprezintă o adevărată aventură, în cazul în care are cancer, trebuie să îşi plătească tratamentul. Pentru că nu a ajuns să îşi facă controalele de prevenţie. Şi pentru că PNL se gândeşte doar la cei bogaţi, nu şi la omul de rând, care poate nu îşi permite să plătească medicamentele. Cu aceşti oameni ce facem? Îi lăsăm să moară în chinuri pentru că nu au ajuns la controalele de prevenţie? Oricum, vă spun din proprie experienţă, mama mea şi-a făcut analizele din 6 în 6 luni, dar cancerul a fost descoperit doar când era deja prea târziu ca să poată fi salvată", a menţionat Zgonea.

Voicu: Zgonea are ”poziții aeriene”

În replică, vicepreşedintele PNL Mihai Voicu susţine că preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, are "poziţii aeriene" cu privire la proiectul de lege privind prevenţia şi îi propune să transfere 25% din bugetul său alocat pentru deplasări externe către Sănătate. 

"Propun ca domnul Zgonea, cu ocazia începutului de sesiune parlamentară, să transfere măcar 25% din bugetul său de deplasări externe către Ministerul Sănătăţii. Se pare că turismul excesiv dăunează. Ar fi un gest mult mai util decât poziţii aeriene despre un subiect pe care nu îl cunoaşte", a scris, duminică, Voicu, pe Facebook. 

Nicolăescu: Statul român va trebui să participe cu fonduri pentru prevenție 

Și liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat că legea privind prevenţia se referă strict la acest subiect, subliniind că prevenţia bolilor costă mai puţin ca tratarea lor. "Introducem pentru prima oară obligativitatea statului român să participe cu fonduri exclusive pentru prevenţie. (…) Prevenţia înseamnă o viaţă mai bună, înseamnă depistarea riscurilor la timp, înseamnă creşterea calităţii vieţii, înseamnă bani mai puţini pentru că prevenţia costă mai puţin decât tratarea bolilor", a spus, duminică, Nicolăescu, într-o conferinţă de presă, precizând că pentru aplicarea acestei legi trebuie să existe norme de aplicare. 

El a indicat că ar trebui alocaţi 10% din totalul fondurilor din sănătate pentru programul naţional de prevenţie, care înseamnă 650-660 de milioane de euro. Nicolăescu a subliniat că serviciile de prevenţie prevăzute în lege sunt gratuite şi vor fi stabilite de Comisii speciale pe fiecare tip de prevenţie. 

Efectele programului de prevenţie ar fi vizibile în cinci-zece ani, potrivit lui Nicolăescu. Acesta a spus că la cinci ani de la începutul programului de prevenţie se vor face evaluări şi se vor lua măsuri de sancţionare, dacă va fi cazul. "Oferim în cunoştinţă de cauză serviciile şi omul poate să refuze în cunoştinţă de cauză, numai în scris. Omul informat va şti ce optează pentru el şi este decizia lui. Nu este decizia nimănui să bage mâna în buzunarul cuiva ca să-i ia bani. Fiecare om va opta pentru modul în care doreşte să participe la programul de prevenţie", a afirmat liderul PNL, care a subliniat că prevenţia înseamnă o viaţă mai bună. 

El a precizat că asociaţiile de pacienţi au participat la elaborarea proiectului de lege. De asemenea, Nicolăescu a indicat că în expunerea de motive a iniţiativei se dau exemple, punctând că acestea nu se aplică şi nu afectează oamenii. Potrivit acestuia, prin programul naţional de prevenţie se doreşte identificarea riscurilor fiecărui cetăţean în parte. 

Pe de altă parte, deputatul Ionel Arsene, preşedintele PSD Neamţ, a criticat, duminică, proiectul legislativ propus de parlamentarii liberali, care prevede că pacienţii care nu fac controale preventive să plătească jumătate din costurile de diagnostic şi tratament ale bolii. Ionel Arsene consideră că astfel 'PNL vrea să dea un atac necruţător la adresa bolnavilor din România'. ''PNL propune o situaţie de-a dreptul inacceptabilă, prin care mulţi dintre românii care suferă de diverse boli grave ar putea avea de suferit. PNL şi Alina Gorghiu propun pedeapsa ca politică publică în domeniul sănătăţii. Dorinţa PNL şi a Alinei Gorghiu nu este altceva decât o batjocorire a românilor', a declarat, într-un comunicat de presă remis Agerpres, deputatul Ionel Arsene. 

Liderul PSD Neamţ consideră că primul pas trebuie să fie asigurarea serviciilor de prevenţie şi apoi sancţiunile. Astfel, Arsene crede că proiectul de lege, în forma actuală, reprezintă 'un atac direct la viaţa, dar şi la banii pacienţilor', şi nu trebuie susţinut în Parlament. ''PNL preia cu desăvârşire gândirea vechilor pedelişti care, în timpul guvernării Boc – Băsescu, şi-au bătut joc de sistemul sanitar, de medici şi de pacienţi', a mai spus deputatul Ionel Arsene. 

Gorghiu: Imi pare rău că legea nu a fost citită. Sau înțeleasă

În replică la toate disputele de Facebook, copreședinta PNL, Alina Gorghiu, a scris, duminică, că legea prevenției în sănătate este una bună, iar prevederile acesteia sunt pozitive pentru cetățeni. "Nicio lege nu e perfectă. Legea prevenției în sănătate este însă o lege bună și toate prevederile ei sunt eminamente pozitive pentru cetățeni. Îmi pare rău că nu a fost citită. Sau înțeleasă”. 

Toto duminică, Alina Gorghiu a replicat la afirmaţiile lui Valeriu Zgonea, spunând că legea prevenţiei în sănătate ar putea salva multe vieţi şi îi transmite preşedintelui Camerei Deputaţilor că a duce o campanie "mincinoasă" împotriva acestui proiect este un "mod jalnic de a face politică".

"Valeriu Zgonea se preface că nu înţelege ce îşi propune legea prevenţiei în sănătate pe care, de altfel, au semnat-o şi colegi de-ai domniei sale, din PSD. Ştiam că unii lideri politici ar face orice de dragul unui avantaj mediatic de o zi, dar să promovezi o campanie mincinoasă împotriva unei legi care ar putea salva multe vieţi e un mod josnic de face politică", a scris, duminică, Gorghiu pe Facebook. 

Ea afirmă că legea prevenţiei înseamnă programe – gratuite pentru toţi românii – pentru prevenirea şi depistarea timpurie a bolilor, supravegherea riscurilor de sănătate în cazul fiecărui pacient, educarea, informarea şi responsabilizarea tuturor faţă de sănătate. "În definitiv, toate acestea ar transforma sistemul nostru de sănătate într-unul infinit mai empatic şi mai uman. Acest sistem, pe care cu toţii iubim să-l detestăm, dar nimeni nu vrea să-l schimbe", a conchis Gorghiu. 

Ce prevede concret proiectul de lege pe tema prevenției în sănătate 

Potrivit proiectului de lege care se află în dezbatere publică până la 1 martie, prevenția se desfășoară în baza unei politici și a unei strategii pe termen mediu și lung, materializate sub forma unui program național de prevenție multianual, care are subprograme anuale.

Politica, strategia și programul se aprobă de Guvern, la propunerea Agenției Naționale de Prevenție în Sănătate, o entitate care se înființează prin această lege, care urmează să se ocupe de acest domeniu, sub conducerea Ministerului Sănătății. Finanțarea acestor programe ar urma să se facă de la bugetul de stat, iar sumele alocate nu pot fi mai mici decât 10% din fondurile publice alocate sistemului național de sănătate.

Proiectul de lege prevede că toți cetățenii români, precum și rezidenții legali au dreptul de a beneficia de programele, măsurile și acțiunile de prevenție, indiferent de calitatea lor de asigurat. Toți beneficiarii programelor care contribuie activ la menținerea sănătății lor pot beneficia de stimulente financiare din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, stimulente ce vor fi transferate într-un cont personal de economii. Persoanele care doresc să beneficieze de aceste stimulente financiare trebuie să îndeplinească cumulativ două condiții: să prezinte o stare bună de sănătate sau, după caz, să demonstreze că respectă întocmai recomandările medicului și să demonstreze practicarea activă a unui sport, prin participarea la competiții sportive.

Orice cetățean are dreptul de a refuza participarea la programele de prevenție, dar, în acest caz, spune proiectul de lege, poate suporta, parțial sau în totalitate, costurile tratamentului. "Sau, altfel spus, poate să refuze vaccinarea sau participarea la programele de diagnostic precoce, dar, totodată, prin contractul-cadru se poate impune asiguraților să suporte parțial sau total costurile tratamentelor bolilor care ar fi putut fi prevenite. Astfel, asigurații pot să suporte costurile unor tratamente care altfel ar fi fost în totalitate gratuite. De exemplu, o pacientă cu cancer mamar depistat în stadiul 3 care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligată să suporte o contribuție la costurile curative în cuantum de 10% sau 20%, dar fără a depăși anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru sau un pacient cu hipertensiune arterială care a refuzat să se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat să suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic și tratament, inclusiv concediile de boală determinate. Intenția noastră este aceea de a crea inițial un mecanism de bonificații care să fie coroborat, în primă etapă, cu acțiuni susținute de informare a beneficiarilor despre măsurile de prevenție. Într-o etapă ulterioară, probabil într-un termen rezonabil de 5 ani, să fie implementate și aplicate măsurile penalizatoare", spun inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

În ce condiţii s-ar putea aplica legea?

Fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, consideră că, înainte de a crea sancţiuni pentru pacienţii care nu se prezintă la medic, trebuie să se realizeze cadrul legal şi să le fie pusă la dispoziţie o infrastructură medicală dezvoltată în toată ţară. El a precizat că nu susţine şi nu va vota iniţiativa legislativă propusă de colegii săi liberali în Parlament, iar în cazul în care aceştia vor vota favorabil pentru o astfel de lege, îşi va depune demisia din funcţia de deputat. 

"Cred că, înainte de a crea sancţiuni pentru pacienţii care nu se prezintă la medic, trebuie să le facem acestora un cadru şi să le punem la dispoziţie infrastructura medicală dezvoltată în toată ţara, să încurajăm prezenţa medicilor în toate zonele ţării prin majorări salariale şi prin alte avantaje acordate de autorităţile locale, să dezvoltăm programe de screening la nivel naţional pe patologii cu risc de deces important", a afirmat fostul demnitar pe pagina sa de Facebook. 

De asemenea, Bănicioiu consideră "inadmisibilă" atitudinea unor politicieni de a "agresa pacientul şi de a crea noi instituţii cheltuitoare de bani publici", dar şi ca "tot pacienţii să suporte lipsa prevenţiei". "Mi se pare inadmisibil că tot pacienţii să suporte lipsa prevenţiei, lipsa de efort a autorităţilor locale şi centrale. Şi tot inadmisibilă mi se pare atitudinea unor politicieni (unii au deţinut portofoliul Sănătăţii, iar alţii nu se pricep deloc în acest domeniu sensibil), de a agresa pacientul, de a crea noi instituţii cheltuitoare de bani publici, în loc să sancţioneze abaterile din sistem şi să caute soluţii! Cred că politicianismul şi mai ales dilentantismul, care s-au manifestat cu această iniţiativă legislativă, nu au ce caută în sănătate. (…) Văd că de construcţia spitalelor regionale pentru care au fost alocaţi bani doamna Alina Gorghiu nu discută, de registrele de boală nicio vorbă, de majorarea salarială pentru medici de încă 25% ce trebuia acordată în acest an, nici atât. Când crede doamna Gorghiu că se va mai aplica încă o creştere de 25% la salariile medicilor? Ce se întâmpla cu proiecte precum Institutul de Cardiologie de la Fundeni şi Institutul de Oncologie din Timişoara, observ că nu se regăsesc printre preocupările dumneaei", a spus fostul ministru. 

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă