11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCum se simt copiii internați cu toxiinfecție alimentară

Cum se simt copiii internați cu toxiinfecție alimentară

Doi dintre cei 28 de copii de la tabăra din Neptun, care au fost spitalizaţi cu simptome de toxiinfecţie alimentară, au mai rămas internaţi, relatează Mediafax.

“Din cei 29 de copii, 22 s-au prezentat la Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Mangalia, iar șapte la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Constanța. Șase dintre cei șapte copii au fost îndrumați și internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. (…) Evoluția sub tratament cu simptomatice antispastice, antiemetice și perfuzii endovenoase a fost favorabilă, astfel că, în prezent, au rămas internați doar doi copii, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Evoluția lor este bună”, a precizat șeful Compartimentului de Supraveghere/ Control Boli Transmisibile din DSP Constanța,  dr. Suzan Ibram.

Citește și: Din tabără la spital: 28 de copii, INTERNAȚI cu toxiinfecție alimentară

Conform datelor prezentate de reprezentanții DSP Constanța, în tabăra Comorova sunt cazați 293 de copii, și numai 29 dintre ei, cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani, au prezentat simptomatologie digestivă.

Copiii acuzau crampe abdominale, grețuri și vărsături, iar câțiva dintre ei au prezentat subfebrilitate și scaune diareice.

“La masa de prânz, care a fost la ora 13.30, copiii au consumat ciorbă de legume cu carne de pui, dreasă cu ou, și cartofi țărănești la cuptor, cu mușchiuleț de purcel. Toți cei 293 de copii aflați în tabără au avut același meniu. Debutul bolii digestive a fost la aproximativ 60 de minute după masa de prânz”, a spus dr. Suzan Ibram.

În jurul orei 22.00 a fost solicitată Ambulanța, iar începând cu ora 23.00 și până în jurul orei 03.00 dimineața, copiii au fost transportați, pe rând, la cele două unități sanitare.

În cursul dimineții de luni, la ora 06.00, DSP Constanța a declanșat investigația epidemiologică în focarul de toxiinfecție alimentară de la tabăra din stațiunea Neptun. Astfel, o echipă a Serviciului de Control în Sănătate Publică a mers în Tabăra Comorova pentru evaluarea condițiilor igienico-sanitare și pentru recoltarea de probe biologice de la personal, probe de alimente și salubrități alimentare, iar alte două echipe au mers la Spitalul Municipal Mangalia și la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase pentru ancheta la cazurile internate.

“Echipele noastre s-au deplasat în tabără pentru evaluarea condițiilor igienico-sanitare, pentru recolte de probe biologice de la personal, de salubrități și probe alimentare. Rezultatele preliminare se vor obține în circa 48 de ore”, au spus reprezentanții DSP Constanța.

Ei au precizat că nu este niciun motiv ca tabăra să fie închisă.

“S-au evaluat condițiile din tabără, s-au evaluat condițiile de servire, ca să închidem tabăra ar fi trebuit ca toți copiii să aibă simptomatologie”, au spus sursele citate.

Tabăra de excelență de la Comorova a fost organizată de Fundația Biotera şi a început în 13 august și se termină în 20 august.

Reprezentanții DSP au precizat că până în prezent nu au mai fost semnalate incidente de acest fel în această tabără, dar, în timpul controlului de luni dimineață, au fost descoperite o serie de abateri.

“Din evaluarea preliminară am constatat că personalul nu avea efectuat triajul epidemiologic zilnic, iar controlul medical periodic nu era făcut în termen, conform legii. La finalizarea controlului se vor aplica sancțiuni”, au spus reprezentanții DSP Constanța.

Potrivit sursei citate, de la începutul acestei veri au fost făcute 743 de controale în unitățile de cazare și de alimentație publică de pe litoral, fiind aplicate 68 de amenzi, în valoare de aproximativ 70.000 de lei. În timpul acestor controale au fost verificate 30 de tabere, iar pentru abaterile constatate au fost date patru sancțiuni, în sumă totală de 4.000 de lei.

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă