9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCum şi când trebuie tratat fibromul uterin

Cum şi când trebuie tratat fibromul uterin

În România, peste 50% dintre româncele cu vârsta cuprinsă între 21 și 49 de ani sunt diagnosticate cu fibrom uterin. Este vorba de excrescenţe necanceroase care se dezvoltă în interiorul sau exteriorul uterului, cunoscute şi sub denumirea de mioame. Ele sunt de obicei benigne şi, în general, nu sunt asociate cu o creştere a riscului de apariţie a cancerului. În prezent, medicii spun că vârsta medie de fibrom simptomatic a scăzut la 32 — 35 de ani. Una dintre metodele eficiente de tratament în cazul fibroamelor uterine este reprezentată de procedura nechirurgicală de embolizare uterină, aceasta având o rată de succes intervenţional de 98%.

Principalele cauze şi simptome

Fibromul uterin este o afecţiune comună în rândul femeilor. Specialiştii pun apariţia acestor  tumori pe seama unei predispoziţii genetice (boala coexistă la mai multe femei din aceeaşi familie) şi se asociază frecvent cu obezitatea şi hipertensiunea arteriala. Totodată, inflamaţiile genitale sau anumite dereglări hormonale, precum excesul de foliculină, pot duce la apariţia fibromului.

Având în vedere prevalenţa acestei boli, fiecare femeie ar trebui să ştie exact ce simptome are această afecţiune. Cel mai des întânite simptome sunt: senzaţia de balonare abdominală, urinări frecvente, presiunea rectală, sângerări menstruale abundente, durerea pelvină, de spate şi în timpul actului sexual. Dacă apar aceste simptome, se impune o programare la un consult medical, în urma căruia se va stabili cu exactitate localizarea şi dimensiunile fibromului, dar şi terapia adecvată.

Dr Roxana Al-Momani ne-a declarat că diagnosticul de fibrom uterin se realizează printr-un simplu consult ginecologic, iar examenul ecografic realizat frecvent este pentru  aprecierea cu exactitate a dimensiunii nodulilor fibromatoşi localizaţi la nivelul uterului. Medicul ginecolog spune că “majoritatea femeilor diagnosticate cu fibrom uterin nu prezintă nici un semn clinic de boală şi doar 10-20% dintre paciente necesită tratament din cauza acuzelor apărute în urma creşterii în dimensiuni a tumorii. Bineînţeles că femeile care prezintă simptomatologii asociate fibromului uterin trebuie să se prezinte periodic la medic pentru efectuarea consului ginecologic pentru evaluarea gradului de risc şi pentru stabilirea tratamentului corespunzător”.

Opţiuni terapeutice

Principala intervenţie terapeutică este cea hormonală (medicamente), care poate să amelioreze simptomele şi să reducă sângerările, dar care nu micşorează dimensiunea fibroamelor uterine. De asemenea, terapia cu ultrasunete cu frecvenţă înaltă poate distruge ţesutul tumoral prin supraîncâlzirea acestuia. În cazurile mai avansate, medicii recomandă ca proceduri de intervenţie terapia chirurgicaţă prin histerectomie (extirparea uterului în totalitate) şi miomectomie (extirparea doar a fibromului), care presupun însă o recuperare lentă şi dureroasă post-operatorie.

De asemenea, mai există opţiunea de embolizare a fibromului uterin. Dr. Rareş Nechifor, acreditat în efectuarea trainingului procedurii de embolizare a fibroamelor uterine, a explicat că această procedură este o alternativă la intervenția chirurgicală şi se poate rezolva în doar 30 de minute. Ea constă în astuparea vaselor de sânge care alimentează fibroamele uterine.

”În urma procedurii de embolizare, fibroamele intră într-un proces de involuţie, de resorbţie, îşi reduc dimensiunile şi simptomele dispar. De asemenea, nu există recidivă", a explicat medicul Rareş Nechifor, potrivit Agerpres.

Pacientele diagnosticate sau având suspiciune de fibrom uterin pot beneficia de consultaţii gratuite cu prilejul seminarului ''Terapia fibroamelor uterine'', care va avea loc joi, la Centrele de Excelenţă ARES. Seminarul gratuit este parte a campaniei naţionale ''Rămâi femeie! Spune Nu histerectomiei''.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă