13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCum vrea statul să acopere DEFICITUL de medici din sistemul de sănătate

Cum vrea statul să acopere DEFICITUL de medici din sistemul de sănătate

Medicii din mediul urban îşi pot continua activitatea după împlinirea vârstei de pensionare, la cerere, cu aviz anual eliberat de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti şi de Colegiul Medicilor, potrivit unui proiect de lege adoptat marţi de Camera Deputaţilor. 

Proiectul de lege pentru modificarea art. 391 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost aprobat cu 211 voturi pentru şi trei abţineri. Iniţiativa are ca obiect eliminarea discriminării dintre medicii de familie care lucrează în mediul urban şi cei care lucrează în mediul rural referitor la posibilitatea continuării activităţii după împlinirea vârstei de pensionare. 

Potrivit actului normativ, prin excepţie de la prevederile alin. (1), medicii care îşi desfăşoară activitatea în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti, direct sau prin intermediul furnizorilor de servicii medicale, îşi pot continua activitatea după împlinirea vârstei de pensionare, la cerere, cu aviz anual eliberat de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti şi de CMR, prin colegiile judeţene ale medicilor sau al municipiului Bucureşti, pe baza certificatului de sănătate. 

Prelungirea activităţii se stabileşte de o comisie organizată la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti alcătuită dintr-un reprezentant al casei de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti, un reprezentant al direcţiei de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti şi un reprezentant al colegiului judeţean al medicilor sau al municipiului Bucureşti, se arată în proiect, potrivit Agerpres. 
Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Senat pe 22 septembrie 2015. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

La finalul anului 2015, statisticile oficiale de Ministerul Sănătăţii indicau un deficit de personal în sănătate de peste 40.000 de posturi. Autorităţile arată cu degetul spre anul 2009, când s-a decis blocarea posturilor în sănătate, momentul în care mulţi dintre medici au ales să plece din România pentru a munci peste hotare. Astfel, peste 5.000 de cadre medicale au plecat să lucreze în străinătate doar în ultimii doi ani.

În România, un medic rezident câştigă în jur de 1.200 de lei (aproximativ 270 euro), la care se adaugă o bursă de 650 de ron/lunar (150 euro), iar un medic sef de secţie are în jur de 4.000 de lei (900 euro), iar în străinătate salariile medicilor ajung la mii de euro pe lună.

Astfel, cu un deficitul de medici de peste 40%, parlamentarii care propun o nouă lege prin care veniturile medicilor să se dubleze, cel puţin, în următorii patru ani:

„Deficitul de medici, care se accentuează anual, afectează dramatic accesibilitatea şi adresabilitatea populaţiei la serviciile medicale aboslut necesare şi garantate prin Constituţia României.”

Propunerea legislativă privind creşterea salariilor medicilor din sistemul public din România este ca de la 1 ianuarie 2017, timp de patru ani, salariile medicilor să crească anual cu 25 de procente. Legea cuprinde doar două articole:

“Art. 1 – Începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile medicilor din sistemul public de sănătate vor creşte timp de 4 ani, anual, cu 25%.

Art. 2 – Sumele necesare creşterii salariale vor fi asigurate prin transferuri de la bugetul de stat.”

Iniţiativa legislativă a fost pusă în dezbatere publică la Senat, prima cameră sesizată. Ca să fie adoptată, noua lege trebuie votată şi în plenul Camerei Deputaţilor şi apoi promulgată de preşedintele României.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă