19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialDecizie istorică pentru pacienții români: Autoritățile au modificat criteriile de încadrare în...

Decizie istorică pentru pacienții români: Autoritățile au modificat criteriile de încadrare în grad de handicap

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, şi ministrul Muncii, Rovana Plumb, au semnat, marți, modificarea ordinului pentru aprobarea criteriilor de încadrare în grad de handicap. Modificarea ordinului de către cele două ministere s-a impus deoarece zecii de mii de persoane care au suferit de afecțiuni cu limitări ale autonomiei personale nu au beneficiat ani de zile de drepturile care decurg din certificatul de încadrare în grad de handicap.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că în sfârșit România aplică criteriile Organizației Mondiale a Sănătății în ceea ce privește încadrarea pacienților în grad de handicap.

“Această modificare este un răspuns la semnalele venite din societate – de la cei afectați de diverse probleme de sănătate sau de la familiile acestora. Nimic nu este mai dramatic decât suferința oamenilor – suferința cauzată de sănătatea precară, de vârstă, de situația materială. Nu doar ca social-democrat, ci ca om politic responsabil cred că autoritățile unui stat trebuie sa fie în permanență alături de cei în suferință, indiferent de natura acesteia”, a declarat ministrul ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Ordinul inițial pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale de încadrare în grad de handicap a avut în vedere numai introducerea sechelelor AVC cu deficite motorii severe (parapareze/paraplegii,tetrapareze/tetraplegii,monopareze/monoplegii), indiferent de cauză (debutul afecțiunii din nastere sau dobândit ulterior), vârstă și statut.

Prezentul ordin vine în completare cu introducerea afecțiunilor de hemiplegie/hemipareză. Aceste afecțiuni determină limitări funcționale majore (de deplasare, de mișcare) pentru persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale, ceea ce conduce la nevoia de sprijin din partea altei persoane din familie sau comunitate pentru asigurarea nevoilor zilnice.

Concret, noul ordin prevede încadrarea într-un grad de handicap persoanele diagnosticate cu hemiplegie/hemipareză, care necesită sprijin parțial sau permanent din partea altei persoane pentru desfășurarea activităților zilnice (de îngrijire personală, de aprovizionare, de administrare a medicamentelor, etc).

Inițierea unui astfel de demers din partea celor două ministere s-a impus pentru ca persoanele care au suferit astfel de afecțiuni cu limitări ale autonomiei personale nu au beneficiat până la modificarea prezentului ordin de drepturile care decurg din certificatul de încadrare în grad de handicap.

Concret, sunt revizuite capitolele 2 – Funcţiile senzoriale şi 7- Funcţiile neuromusculo-scheletice şi ale mişcărilor aferente. Acestea stabilesc:

●   includerea în criterii a unor afecţiuni osteoarticulare invalidante (ex. coxartrozele), indiferent de vârsta la care au debutat şi de etiologie (cauza: malformații congenitale sau dobândite pe parcursul vieții), dar care generează un impact major asupra autonomiei persoanei, cu răsfrângere asupra familiei şi societăţii;

●     aplicarea unitară a criteriilor la nivelul întregii țări, respectiv a comisiilor județene și de sector, pentru persoanele  diagnosticate cu hemofilie, cu încadrarea în gradul de handicap accentuat și grav, cu termen de valabilitate permanent al certificatului, care se va face la a doua prezentare la comisie – fapt neprecizat în ordinul anterior;

●     introducerea unor afecţiuni neurologice mai rare, care produc tulburări clinice semnificative (exemplu sindromul Prader-Willi (SPW) – disfuncţie neuro-comportamentală, distoniile musculare (primare şi secundare) – boli neurologice manifestate prin contracţii tonice involuntare susţinute, repetitive sau permanente.

Toate aceste modificări au ca scop îmbunătățirea vieții persoanelor cu dizabilități, printr-o evaluare complexă atât din punct de vedere medical, cât și al autonomiei personale.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...

Putin depune jurământul pentru cel de-al cincilea mandat de președinte al Rusiei

Vladimir Putin depune jurământul de președinte al Rusiei, la începutul celui de-al cincilea mandat de șef al statului. Ceremonia se desfășoară la Moscova, la Palatul...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...
Ultima oră
Pe aceeași temă