16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialDemisii în bloc la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Negocieri la Ministerul Sănătăţii,...

Demisii în bloc la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Negocieri la Ministerul Sănătăţii, directorul spitalului a demisionat. EXCLUSIV AUDIO

UPDATE 23.35: Ministrul Vlad Voiculescu a declarat că "Dr Sorin Păun, managerul interimar al Spitalului Floreasca, mi-a înaintat demisia din funcţia de conducere a unităţii sanitare. În cel mai scurt timp va fi numit un manager interimar care să asigure buna funcţionare a acestui spital până la organizarea concursului, cel târziu în luna octombrie".

Voiculescu a mai spus că "Dincolo de problemele de comunicare dintre dr Sorin Păun şi o parte a personalului din spital, nimeni nu mi-a adus la cunoştinţă elemente care să pună la îndoială onestitatea sa şi calităţile recunoscute de medic chirurg. Ministerul Sănătăţii va acorda în continuare tot sprijinul Spitalului Floreasca pentru remedierea rapidă a situaţiei". 

UPDATE 22.50: Discuţiile între ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi medicii demisionari de la UPU a Spitalului Floreasca s-au încheiat după aproximativ patru ore, Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti, declarând că nu s-a ajuns la o concluzie, fiind chemat la discuţii la minister şi managerul spitalului, Sorin Păun. Opriţa a mai spus că ministrul a fost informat că peste 90 la sută din personalul de la UPU Floreasca doreşte să demisioneze din cauza acestui conflict cu managerul unităţii medicale.

La rândul său, ministrul Sănătăţii a spus, la finalul discuţiilor cu medicii, că sunt două tipuri de probleme la Spitalul Floreasca – unele de comunicare şi unele  administrative, el confirmând că au existat "nişte probleme cu medicamentele", care s-au remediat între timp. El a explicat că, din discuţiile de până acum cu medicii demisionari, pare să fie vorba despre "probleme grave de comunicare" .

La ora transmiterii acestei ştiri, la Ministerul Sănătăţii ajunsese managerul Spitalului Floreasca, pentru discuţii cu Vlad Voiculescu. Potrivit News.ro, ministrul a spus că după discuţiile cu managerul Spitalului Floreasca va trebui găsită repede o soluţie.

UPDATE 21.30: Alianta Medicilor face un apel catre doctori si pacienti deopotriva, carora le cere sa sustina protestul medicilor de la Spitalul Floreasca. De asemenea, ii cere ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, sa "democratizeze" sistemul sanitar, astfel incat doctorii sa aiba curajul sa vorbeasca de neregulile din spitale.

"La urma urmei, totul trebuie să înceapă de undeva. Începe cu una dintre cele mai mari probleme din sistem: problema puterii discreţionare. Din păcate, aşa stau lucrurile în Sănătate. Sunt două categorii: şefii şi restul. Şefii care iau decizii pentru care nu dau nimănui socoteală şi restul, care trebuie să facă imposibilul. Şefii care nu trebuie să răspundă solicitărilor subordonaţilor, dar care îi pot trage la răspundere în orice moment. Şefii care întotdeauna, în hăţişul legilor şi regulamentelor din sistem, îşi găsesc negreşit legile favorabile pe care le interpretează cum doresc, făcând oficiul de judecător, procuror şi juriu, fiindcă democraţia încă nu a apărut şi în spitalele din România”, susţine Alianţa Medicilor.

UPDATE 21.00: Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, discută, miercuri seară, cu nouă dintre cei 15 medici de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului de Urgenţă Floreasca care şi-au anunţat demisiile, după ce au reclamat activitatea managerului Sorin Păun. La discuţiile de la Ministerul Sănătăţii nu participă managerul Spitalului de Urgenţă Floreasca, Sorin Păun, cu care oficialii ministerului vor discuta separat.

UPDATE 18.00: Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat în legătură cu demisiile în masă de la Spitalul Floreasca că a convocat o a treia întâlnire cu medicii demisionari, caracterizând situaţia ca fiind foarte gravă. Referitor la comportamentul managerului de la Floreasca, el a spus că, dacă se confirmă, este un lucru inacceptabil. 

UPDATE 17.10: Managerul Spitalului Floreasca, Sorin Păun, a declarat că medicii de la UPU SMURD nu au prezent motivele care i-au determinat să demisioneze, deşi există un regulament intern al unităţii medicale în acest sens, Păun susţinând că în perioada următoare vor fi mai multe anunţuri de angajare.

"Săptămâna viitoare va fi publicat un anunţ pentru angajări. Demisia este un act unilateral. Nu e notat în aceste demisii niciun fel de motivaţii. Există o regulă în spital ca orice demisie să fie prezentată managerului şi discutată punctual. Când mă trezesc cu mai multe demisii, nu pot vorbi în colectiv ci cu fiecare în parte. În demisii nu se regăseşte motivul", a declarat managerul Spitalului de Urgenţă Floreasca, Sorin Păun, citat de Mediafax.

UPDATE 16.45: Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, i-a chemat la discuţii pe medicii demisionari de la Spitalul Floreasca.

UPDATE 16.30: Medicii de la spitalul Grigore Alexandrescu anunţă că se solidarizează cu colegii lor. „Colectivul de medici din UPU – Spitalul Clinic de Urgență pentru copii Grigore Alexandrescu este alături de colegii de la UPU – Spitalul Floreasca și susține atitudinea acestora. Considerăm că acest gest atrage atenția asupra realității dure din sistemul sanitar”, se arată într-un mesaj trimis de aceștia.

=====

17 medici de la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului Floreasca și-au dat demisia în urma „presiunii psihologice” şi a modului de comportare a managerului interimar al spitalului, medicul Sorin Păun. Este vorba despre jumătate dintre cei 31 de medici angajați la SMURD București. Doctorii sunt nemulţumiţi de lipsa medicamentelor şi de comportamentul managerului spitalului, care a fost instalat în funcţie în primăvara acestui an. Medicii spun că vor rămâne în preaviz două săptămâni, așa că activitatea spitalului nu va fi perturbată pe termen scurt.

Unul dintre medicii demisionari de la Spitalul Floreasca a declarat că, după ce perioada de preaviz va expira, va fi nevoie ca spitalul să găsească alţi doctori, altminteri avionul, elicopterul şi ambulanţele SMURD Bucureşti cu medic nu vor mai pleca la intervenţii, fiind afectat şi dispeceratul Bucureşti care asigură comunicarea pentru zona de sud a ţării. Acelaşi medic a mai spus că aparatură nouă destinată Spitalului Floreasca, achiziţionată printr-un proiect al Ministerului Sănătăţii şi al Băncii Mondiale, a fost returnată în urma deciziei managerului interimar.

Contactat de România Liberă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, ne-a declarat că ministrul Vlad Voiculescu se află în şedinţa de guvern şi va avea o poziţie faţă de această situaţie, într-o declaraţie publică la sediul Guvernului, la ora 16.30.

Conducerea Spitalului Floreasca refuză să comenteze deocamdată situaţia creată de demisia celor 17 medici care lucrau la unitatea medicală. Potrivit unor surse medicale, actualul manager de la Floreasca ar avea o viziune "aparte" legată de activitatea medicilor "din afara spitalului, adică de la SMURD", el considerând că nu trebuie să aibă legătură cu unitatea medicală. "A încercat în diverse moduri ca această activitate să fie limitată, sub diverse pretexte", au spus aceleași surse.

Dr Bodgan Opriţa, purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, a declarat în exclusivitate pentru România Liberă că aceste demisii erau de aşteptat, în condiţiile în care managerul unităţii a refuzat să dea curs solicitărilor medicilor.

La rândul său, dr Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor, a declarat pentru România Liberă că, pentru rezolvarea crizei de la Spitalul Floreasca se impune ascultarea medicii demisionari de către autorităţile cu putere de decizie în sistem.

 

De câteva zile, pe internet au apărut mai multe înregistrări audio ale unor discuţii despre care cei care le postează spun că sunt cu managerul Spitalului Floreasca, Sorin Păun. Cea mai recentă ar suprinde modul în care vorbeşte cu o rezidentă în sala de operaţie.

„Fă şi tu …! …! Ia lasă-mă … în pace! Fi-ţi-ar capul al … să-ţi fie! Mare lucru ce ai de făcut! Du-te-n …!”, se aude în înregistrarea citată de Digi24. Într-o înregistrare anterioară, tema discuţiei era plata gărzilor. Iar medicii care au fost de faţă au declarat că şi atunci discuţia a degenerat după ce managerul a refuzat să le asculte punctul de vedere.

 

"Managerul Sorin Păun refuză să semneze achiziţii, situaţia este aşa în tot spitalul, sunt laboratoare fără kituri de analiză, lipsesc de medicamente. În înregistrări, acele înjurături se întâmplau în sala de operaţie, acesta e comportamentului domnului doctor, agresează verbal, e lua de rezidenţii lui. Nu mai avem cu ce să ne facem treaba, în septembrie rămânem fără medicamente, fără kituri de analize, de două luni au fost mai multe întâlniri cu ministrul şi cu consilierii lui. Păun se apăra la aceste întâlniri, spunând că sunt minciuni faptul că nu ar fi medicamente. O să fie afectată şi activitatea din spital fiindcă elicopterul aparţine SMURD Bucureşti", a declarat pentru Mediafax Alexandru Ciucioi, unul dintre medicii demisionari.

De asemenea, unul dintre medicii demisionari a declarat în faţa spitalului că "este o reacţie pe care trebuia să o avem acum câteva luni, problema este managementul defectuos care afectează calitatea actului medical. Nu gărzile sunt problema, ci felul în care ni se adresează, cum ne tratează. Mai urmează să mai depună demisii şi alţi colegi".

"Managerul a refuzat să semneze pentru achiziţionarea unor medicamente, iar din septembrie nu vor mai fi medicamente absolut deloc. Ne-am dat demisia, suntem în preaviz două săptămâni şi dacă nu se rezolvă ceva, ne găsim de lucru în altă parte", a spus un alt medic.

Întrebaţi cum s-au descurcat în lipsă de resurse, doctorii spun că s-au descurcat cum au putut, dar nu din resursele spitalului, cumpărând medicamente de la farmacie cu bani din propriul buzunar. "De două-trei luni sunt probleme cu medicamentele, întâi am rămas noi fără medicamente, apoi spitalul, am cerut ajutor şi la Ministerul Sănătăţii. S-au găsit soluţii, dar tot apar probleme, dispar medicamente, s-au făcut achiziţii de aparate noi care ulterior s-au retras. Am cumpărat şi noi medicamente din banii noştri, dar sunt medicamente cum sunt sedativele, care nu se pot lua de la farmacie", a mai spus un medic.

 

ştire în curs de actualizare

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă