20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMS: 142 de centre de transfuzii funcționează fără autorizație

MS: 142 de centre de transfuzii funcționează fără autorizație

UPDATE 15.07: Ministerul Sănătății a precizat, miercuri, că în sistemul sanitar românesc funcționează 108 unități sanitare publice și 34 private fără unități de transfuzie sanguine autorizate

Ministerul Sănătății a realizat o centralizare a situației autorizării unităților de transfuzii din spitalele românești publice și private. Astfel, rezultatul arată că 108 unități publice și 34 private funcționează fără unități de transfuzii autorizate de DSP-uri.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, apreciază că situația în care aceste unități au fost ignorate ani la rând nu este acceptabilă și a decis o serie de măsuri de urgență, precizează MS, într-un comunicat de presă remis redacției.

„În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni. În această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizată sau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri. Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri”, precizează MS.

Ministerul precizează că este posibil ca unele unități de transfuzii să fi demarat procesul de autorizare între timp sau să fi obținut autorizația. „În urma verificărilor DSP din teren este posibil ca această listă să se reducă. De asemenea, unele unități private este posibil să aibă contract de livrări de sânge, dar să nu efectueze transfuzii. Spitalele din rețeaua Ministerului Apărării Naționale au propriul centru de transfuzii, iar UTS-urile acestora nu sunt în subordinea autorizării de către DSP-uri”, mai precizează MS.

————–

Zeci de centre de transfuzii din țară funcționează fără autorizație, în timp ce altele sunt în curs de a obține autorizația, potrivit unor date parțiale obţinute de Digi24 de la mai multe Direcţii de Sănătate Publică din ţară.

Astfel, din cele 17 unități de transfuzie din Iași, nouă sunt neautorizate sau în curs de autorizare. În Cluj există 26 de centre, dintre care două se află în faza de achiziţie de aparatură, iar opt în curs de a obține autorizația. În Sălaj, din cele două centre, unul se află în faza de achiziție de aparatură. Tot două centre sunt și în Galați, ambele fiind în curs de a obține autorizație. Cele două centre de transfuzii din Vrancea au activitatea suspendată. Din cele cinci centre din Caraş-Severin, trei nu dețin autorizații.

Potrivit directorului Centrului de Transfuzii Bucureşti, Doina Goşa, „în București, majoritatea spitalelor și-au autorizat centrele de transfuzii.” 

„Cel mai important e ca unitatea de transfuzie să funcționeze conform legii, legea de organizare a unităților de transfuzie, e ordinul ministrului Sănătății 1924 din 2007. Aceste unități funcționează din momentul în care s-a înființat spitalul, însă, având în vedere că s-a schimbat legislația în domeniul transfuzional, unitățile de transfuzie au trebuit să se reautorizeze conform legislației actuale”, a precizat Doina Goșa.

Potrivit acesteia, obținerea autorizației este mai dificilă sau mai puțin dificilă, „în funcție de bugetul pe care un spital îl are sau nu la dispoziție”. „Această autorizație presupune ca unitatea de transfuzie să fie dotată cu echipamente de stocare a sângelui și a componentelor sanguine și echipamente de testare. De asemenea, trebuie să aibă toată documentația necesar autorizării, respectiv proceduri. Asistentele trebuie să fie instruite, deci procesul de autorizare poate să fie unul care să dureze mai mult timp”, a explicat directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti.

 

 

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă