23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDilema globală a antibioticelor: investiții masive sau reducerea consumului?

Dilema globală a antibioticelor: investiții masive sau reducerea consumului?

Cercetătorii susțin că studiile pentru lansarea pe piață de noi antibiotice necesită costuri de miliarde de euro și sunt vitale. Uniunea Europeană se gândește însă la limitarea consumului acestui tip de medicament.

Industria farmaceutică globală ar trebui să creeze un fond de inovare în valoare de 2 miliarde dolari (1,3 miliarde lire sterline) pentru a revitaliza cercetarea în domeniul antibioticelor. În prezent, există foarte puține antibiotice noi în dezvoltare pe fondul răspândirii la scară globală a bacteriilor rezistente.

Această propunere este cuprinsă într-un raport întocmit de către o echipă numită de guvernul britanic și condusă de economistul Jim O’Neill. „Avem nevoie să dezvoltăm noi medicamente pentru a asigura necesarul de medicamente de care e nevoie în tratarea infecțiilor și pentru a permite medicinii moderne și chirurgiei să fie la fel de eficiente. Asistăm la mutații ale unor rădăcini ale bacteriilor care fac antibioticele de azi ineficiente”, spune economistul.

Bacterii tot mai rezistente

El a avertizat anterior asupra apariției microbilor rezistenți la medicamente, care ar putea ucide 10 milioane de oameni pe an la nivel mondial până în 2050 și care va cauza pierderi economice de 100 miliarde de dolari pentru aceeași perioadă. O mare parte din suma necesară de 2 miliarde de dolari va fi direcționată spre centrele de cercetare din universități și spre întreprinderile biotehnologice. De asemenea, e necesar să se investească în anumiți compuși care să confere antibioticelor de azi mai mare eficiență împotriva bolilor. Este vorba de o abordare mult mai puțin costisitoare.  O’Neill a spus pentru BBC că marile companii farmaceutice ar trebui să plătească pentru acest fond fără să pună în balanță evaluările pe termen scurt de profit și pierdere.  Echipa lui O’Neil prezice că propunerile sale ar putea genera 15 antibiotice noi într-un deceniu, din care cel puțin patru ar trebui să fie „produse inovatoare”, care vizează specii de bacterii ce stârnesc cea mai mare îngrijorare. Documentul estimează un cost total pentru aceste medicamente de  16-37 miliarde de dolari dacă perioada de monitorizare ar fi de un deceniu, dar subliniază că este un preț mic având în vedere că antibioticele sunt esențiale pentru atât de multe aspecte ale asistenței medicale, de la infecții comune la chirurgie și tratamentele cancerului.

Efecte adverse

Pe de altă parte, deputaţii europeni propun o schemă pentru servicii de sănătate mai sigure. Deputaţii au votat o rezoluţie prin care propun măsuri de îmbunătăţire a siguranţei pacienţilor, inclusiv prin combaterea rezistenţei tot mai mari la antibioticele umane şi veterinare, utilizând tratamentele disponibile în mod mai responsabil şi promovând inovaţia, informează Parlamentul European. Studiile arată că 8 – 12 la sută din pacienţii din spitalele UE suferă efecte adverse, cum ar fi infecţiile asociate asistenţei medicale, care duc la 37.000 de decese pe an şi reprezintă o povară grea pe bugetele limitate ale serviciilor de sănătate. „În fiecare an, 25.000 de cetăţeni mor în Europa din cauza rezistenţei tot mai mari la antimicrobialele existente. De aceea trebuie să stimulăm cercetarea pentru a obţine noi substanţe. În sectorul veterinar, ar trebui prevenite vânzările online de antimicrobiale şi utilizarea lor profilactică”, a spus raportorul Piernicola Pedicini, ale cărui recomandări au fost votate cu 637 voturi la 32 și 10 abţineri. Printre măsurile propuse pentru a asigura o utilizare mai responsabilă a antibioticelor se numără: interzicerea strictă a utilizării lor fără prescripţie, necesitatea unui diag-nostic microbiologic înainte de prescripţie, implementarea unor practici de piaţă care să prevină conflictele de interese între producătorii de antibiotice şi cei care le prescriu, precum şi îmbunătăţirea informaţiilor privind monitorizarea consumului şi rezistenţei antimicrobiale şi a controlului infecţiilor.

Atacă sistemul imunitar

Potrivit specialiştilor, antibioticele reprezintă medicamentele cu cel mai mare impact pe termen lung asupra sistemului imunitar, a celui digestiv şi la nivelul întregului organism. În general, tratamentul cu antibiotice este administrat cu scopul distrugerii bacteriilor nocive ce atacă corpul, însă, din cauza modului în care acţionează, acestea afectează întreg spectrul de bacterii prezente în organism, inclusiv cele benefice de la nivelul florei intestinale, scrie csid.ro. Deşi antibioticele sunt privite ca fiind o soluţie rapidă în cazul problemelor medicale persistente, administrate în mod recurent sporesc rezistenţa corpului la infecţii şi scad în timp eficienţa altor tratamente.

Potrivit acestui portal, cel mai des întâlnite efecte negative ale antibioticelor (aproape 10%) sunt dezechilibrele digestive,  stările de greaţă şi ameţeală.  Acestea sunt provocate de inflamaţii ale intestinului ce apar ca urmare a dezechilibrului la nivelul bacteriilor saprofite aflate în stomac. Organismul îşi pierde astfel abilitatea de a  reţine apa  şi nutrienţii în corp, iar pacientul este supus unei stări cronice de deshidratare. În urma folosirii constante a antibioticelor, adulţii se pot confrunta cu probleme respiratorii, deoarece pereţii plămânilor sunt afectaţi. Mai mult decât atât, în rândul copiilor s-a demonstrat că administrarea antibioticelor la o vârstă fragedă  creşte riscul apariţiei asmului sau altor afecţiuni precum alergiile sau sinuzitele cronice. În fine, utilizarea antibioticelor creşte riscul instalării  insuficienţei renale şi apariției pietrelor la rinichi.

Se estimează un cost total, pentru patentarea a 15 noi antibiotice de 16-37 miliarde de dolari dacă perioada de monitorizare ar fi de un deceniu.  Este un preț mic, având în vedere faptul că antibioticele sunt esențiale pentru atât de multe aspecte ale asistenței medicale, de la infecții comune la chirurgie și tratamentele cancerului.

Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă