10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialDonatori de sânge cu hepatită și sifilis. Oamenii refuză să-și ridice analizele

Donatori de sânge cu hepatită și sifilis. Oamenii refuză să-și ridice analizele

Sute de oameni infectați cu diverse virusuri grave trec pragul centrelor de transfuzii sanguine. Medicii spun că cei mai mulţi dintre cei care vin să doneze sânge sunt de fapt atraşi de bonurile de masă sau de zilele libere pe care le primesc în schimb. Deși li se spune că trebuie să-şi ia analizele la 72 de ore de la donare, oamenii, inclusiv cei care sunt bolnavi, refuză, informează Digi 24.

Lavinia Scripcaru, managerul Centrului de Transfuzii Sanguine Iași, a declarat pentru Digi 24 că a avut situații în care pur și simplu i s-a cerut ei socoteală când a sunat pacienții să vină să-și ridice rezultatele analizelor. ”Nu sunt niște analize pe care în mod constant medicii de familie le recomandă și mă refer la virusul hepatitei B, virusul hepatitei C, infecții cu virusul imunodeficienței umane, cu virusul HTLV”.

93 de persoane au fost depistate în urma analizelor cu hepatită B, 51 cu sifilis, 34 cu hepatită C, cinci cu leucemie limfatică, iar cinci cu HIV.

„Se transmit pe cale sanguină, dar nu numai. Se transmit și pe cale sexuală și atunci trebuie să ne îngrijim nu numai de noi înșine, ci și de familia pe care o avem”, a spus Irina Teodorescu, medic epidemiolog.

Psihologii au o explicație pentru refuzul persoanelor de a afla despre boala de care suferă. „Oamenii cred că negând, aceasta va dispărea și nu o să fie nicio problemă sau că ignorând-o va dispărea”, a explicat psihologul Mihaela Ghircoiaș.

Fiecare donator primeşte tichete de masă în valoare de 65 de lei, gratuitate pe mijloacele de transport în comun pentru toată ziua şi o zi liberă la serviciu.

Deocamdată legle nu pot să oblige oamenii să nu doneze sânge. președintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie, a declarat pentru Digi24 că „Este dreptul pacientului. Dacă vrem, atunci trebuie să creăm programe de sănătate publică, de educație sanitară, să-i convingem, dar nu putem să-i obligăm, pentru că ar fi un abuz şi ar încălca drepturile pacientului”.

La Iași au donat sânge în acest an peste 9.000 de persoane.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă