13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialE. coli face ravagii, autorităţile caută neputincioase

E. coli face ravagii, autorităţile caută neputincioase

Unsprezece dintre copiii afectați de un caz grav de infecție din județul Argeș sunt internați la Spitalul “Marie Curie” din București. Cinci dintre aceștia sunt în continuare la Secția Terapie Intensivă, iar doi dintre ei au nevoie de ventilație mecanică, potrivit oficialilor spitalului. Aceștia au mai declarat că este puțin probabil să fie externat vreun bebeluș în cursul săptămânii viitoare, chiar dacă starea copiilor se îmbunătățește. Autorităţile naționale și cele  judeţene din Argeș sunt în alertă maximă, atât din cauza severităţii simptomelor, care pornesc de la diaree şi stare febrilă şi pot ajunge până la insuficienţă renală, fiind necesară dializa peritoneală, cât şi din cauza faptului că nu găsesc nici un numitor comun pentru cele 14 cazuri.

Copiii provin din familii diferite ca nivel social, educaţie sau zonă de locuit. Dar în toate cazurile boala a debutat cu simptome precum diareea, scaunele cu sânge, stări febrile, ceea ce indică o cale de acces digestivă. Iniţial, zece cazuri au fost tratate în spita­lele din județ, iar reprezentanţii spitalelor au declarat ferm că absolut toţi au venit cu aceste simptome de acasă, deci nu se pune problema ca aceştia să se fi infectat în spital. De aceea, nu se găseşte încă un element de legătură între cazuri.

Dr. Mioara Bucur, de la Direcţia de Sănătate Publică Argeș, a declarat că toate probele de apă recoltate din sistemele publice de alimentare sunt la zi şi niciuna nu a ieşit pozitivă pentru bacteria E. Coli, cea incriminată pentru respectivele îmbolnăviri. Pentru orice eventualitate, în cadrul analizei care se desfă­şoară în prezent, acestea vor fi refăcute.

Direcţia Sanitar-Veterinară Argeş a demarat, sâmbătă, controale la un lanţ de magazine din judeţ, după ce mai mulţi părinţi au declarat că le-au dat portocale copiilor. “Ne-am autosesizat şi am recoltat probe de la toate magazinele suspec­tate, care fac parte dintr-o reţea de magazine hipermarket din oraşele Topoloveni, Curtea de Argeş, Câmpulung, Mioveni şi Piteşti. Ne referim doar la portocale, pentru că una dintre mame a spus că i-a dat copilului să consume portocale achiziţionate din acel magazin. Este posibil să depistăm anumite pesticide”, a declarat Daniel Lupu, director executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare Argeş.

Anchetă în cazul decesului ­fetiţei de un an din Topoloveni

După preluarea dosarului cu privire la situația celor 14 copii, des­chis iniţial de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti, procurorii au extins cercetările şi asupra celorlalte cazuri de copii din Argeş care s-au îmbol­năvit în ultimele zile. Anche­tatorii au cerut efectuarea unor ana­lize de specialitate la Direcţia de Sănătate Publică Argeş şi Agenţiei Naţionale de Mediu, fiind solicitate inclusiv analize cu privire la apa potabilă furnizată în oraşele Piteşti, Câmpulung Muscel şi Topoloveni. De asemenea, au fost ridicate pentru a fi analizate probe din alimentele consumate de fetiţa care a murit, precum şi documentele medicale întocmite de unităţile spitaliceşti la internarea minorilor.

Parchetul de pe lângă Judecă­toria Piteşti a deschis, pe 10 fe­bruarie, un dosar de cercetare penală în cazul morţii unei fetiţe în vârstă de un an din oraşul Topoloveni, diagnos­ticată cu sindrom hemolitic uremic. Procurorii s-au se­sizat din oficiu în acest caz şi efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă, au anunţat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti. Copilul a murit săptămâna trecută la Spitalul “Marie Curie” din Bucureşti, unde fusese transportat în stare gravă şi diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic.  

Cele mai citite

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Cum își schimbă Nicușor Dan aspectul fizic, în timpul campaniilor electorale. FOTO

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pare să fie extrem de preocupat de aspectul său fizic, în perioada campaniilor electorale, când dorește să pară...
Ultima oră
Pe aceeași temă