11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialEbola nu mai este incurabilă

Ebola nu mai este incurabilă

Un vaccin contra virusului febrei hemoragice Ebola, care a provocat peste 11.000 de decese în Africa, s-a dovedit a fi eficient 100% în timpul testelor realizate în Guineea. Și în România au existat momente tensionate legate de apariția acestei boli.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citată de Reuters, vaccinul VSV-ZEBO a fost testat pe aproximativ 4.000 de oameni care s-au aflat în contact strâns cu cazuri de Ebola confirmate şi a dovedit că poate oferi protecţie după zece zile de la administrare. Rezultatele testului au fost descrise drept „remarcabile” de specialiştii OMS. „Credem că lumea este pe punctul de a avea un vaccin contra Ebola eficace”, a spus Marie Paule Kieny, expert în vaccinuri în cadrul OMS, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Geneva, vineri. Vaccinul ar putea fi utilizat pentru a pune capăt celei mai grave epidemii de Ebola, care a ucis peste 11.200 de persoane în Africa de Vest, de la izbucnirea ei, în decembrie 2013.

Măsuri și în România

Trebuie să ne aducem aminte că și autoritățile române au fost în gardă și au monitorizat, începând luna februarie a anului 2014, evoluția acestei boli mai ales că mulți muncitori români sunt angajați la companii de pe continentul african. În luna august a anului trecut, medicii au intrat în alertă după ce un român care se întorcea din Nigeria prezen ta simptomele unui bolnav cu Ebola. El a fost transferat în cele din urmă de la Spitalul Judeţean din Ploieşti la Institutul Naţional „”Matei Balş” din Bucureşti, iar analizele au fost duse la un laborator din Germania. Bărbatul prezenta scaune hemoragice și diaree. De asemenea, familia ploieșteanului suspect de Ebola, respectiv soția și fiul său de 15 ani, a fost izolată la domiciliu. Într-un final, bărbatul a fost diagnosticat cu malarie.

Revenind la anunțul făcut de Organizația Mondială a Sănătății, directorul acestei instituții, Margaret Chan, a mai precizat că vaccinul, descris într-un articol publicat în revista de specialitate The Lancet, ar putea „schimba modul de abordare a actualei epidemii de Ebola şi a viitoarelor epidemii”. Testele pentru acest vaccin au început în Guineea, pe 23 martie, şi au vizat aplicarea şi evaluarea eficacităţii unei singure doze de VSV-ZEBOV, folosind strategia „imunizării”, respectiv persoanele aflate în strânsă legătură cu pacientul diagnosticat cu Ebola au fost imunizate, fie imediat, fie la o dată mai îndepărtată. Deşi datele au arătat că vaccinul oferă un nivel foarte mare de protecţie persoanelor vaccinate imediat după contactul cu bolnavul, cercetătorii au aşteptat data de 26 iulie pentru a decide să nu mai aplice strategia de „întârziere”, întrucât devenise clar că amânarea vaccinării implică riscuri lipsite de etică şi inutile.

Mortalitate de 90%

În prezent, testele sunt în desfăşurare, toţi participanţii primind vaccinul imediat după contactul cu bolnavul, şi vor fi extinse şi în sânul grupurilor cu vârste cuprinse între 13-17 ani, posibil şi 6-12 ani, spune OMS.

Febra hemoragică Ebola este o maladie infecţioasă virală severă, de cele mai multe ori mortală, provocată de virusul Ebola. Este caracterizată prin afecţiuni hemoragice severe la oameni, primate şi antilopele duiker, manifestându-se în focare epidemice în Africa Centrală şi de Vest. Are o rată de mortalitate de până la 90% la om şi se transmite prin contact direct (piele rănită, mucoase) cu sângele, organele, secreţiile, lichidele biologice (urină, salivă, spermă etc.) ale persoanelor infectate, precum şi prin contact indirect, prin intermediul mediilor contaminate cu aceste lichide. Virusul Ebola a fost identificat pentru prima dată în 1976, în două focare simultane – Nzara (Sudan) şi Yambuku (Republica Democrată Congo), acesta din urmă fiind situat în apropiere de râul Ebola, care a dat numele bolii.

În prezent, nu există încă nici un medicament specific disponibil împotriva febrei hemoragice Ebola, dar sunt disponibile tratamente potenţiale, inclusiv produse din sânge, terapii imunitare şi medicamentoase în curs de evaluare. 

Cum te ferești de boală

Cetățenii care călătoresc sau locuiesc în țările afectate pot elimina riscul îmbolnăvirii luând câteva măsuri de protecție și evitând:

– contactul direct cu sângele sau fluidele persoanelor infectate;

– contactul sau manipularea de animale sălbatice vii sau moarte;

– contactul sexual neprotejat cu o persoană infectată sau cu o persoană aflată în convalescență cu Ebola;

– contactul cu un obiect, cum ar fi ace, care a fost contaminat cu sânge.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă