7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialEpidemia de rujeolă se extinde. 96% din cazuri, înregistrate la persoane nevaccinate

Epidemia de rujeolă se extinde. 96% din cazuri, înregistrate la persoane nevaccinate

Încă un copil a murit cel mai probabil din cauza rujeolei, în plin scandal legat de lipsa în România a vaccinurilor, care ar putea stăvili epidemia ce face ravagii din septembrie anul trecut. Între timp, autorităţile anunţă posibilitatea introducerii unor sancţiuni pentru medici şi părinţi în proiectul Legii vaccinării, care va intra în dezbatere publică săptămâna viitoare.

Numărul deceselor cauzate de epidemia de rujeolă a ajuns la 24, după ce o fetiţă de 9 ani a murit în urma unor complicaţii la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara. Pentru a ţine sub control situaţia, Ministerul Sănătății a decis să urgenteze aprovizionarea cu vaccinuri a judeţelor cel mai afectate de epidemie, urmând să fie distribuite primele 10.000 de doze de vaccin antirujeolic (ROR).

„În această săptămână va intra prima cantitate de ROR, adică cele 10 mii de doze pe care le-am colectat de la toate depozitele din țară și pe care le-am notificat, nu puteam să le oprim, dar le-am notificat și distribuitorii au răspuns apelului nostru și le-au blocat în depozite. Aceste doze sunt așteptate să ajungă la Unifarm sau direcțiile de sănătate publică în această săptămână, iar celelalte 110 mii de doze vor ajunge săptămâna viitoare. Cele 10 mii de doze vor fi trimise cu prioritate în județele în care sunt probleme, în județele în care s-a semnalat că nu există vaccin, sunt cele 10 județe“, a declarat marţi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

Stoc-tampon de vaccinuri

Ministrul Florian Bodog a mai spus că are în vedere crearea unui stoc tampon de vaccinuri, ca o măsură de tip preventiv: “Una dintre măsurile pe care le vom putea lua, după ce se aprobă legea vaccinării, este crearea acestui stoc-tampon care există și în alte țări europene. Acest stoc-tampon care are o anumită valabilitate și care ne-ar asigura confortul până la momentul la care se fac alte proceduri de achiziții. Ceea ce pot să vă spun este că am luat decizia ca toate procedurile de achiziții pentru vaccin să se facă pe un acord-cadru între doi ani și patru ani. Există, însă, vaccinuri care nu sunt înregistrate pe piață în România, care sunt aduse pe procedură de nevoi speciale și acolo este destul de greu de a face acord-cadru cu un partener din străinătate“.

Pericol: rata scăzută de vaccinare

Autorităţile sanitare atrag atenţia că rata de vaccinare continuă să fie foarte mică şi fac demersuri pentru îmbunătăţirea situaţiei. Dintre cele aproape 5.000 de cazuri de rujeolă, confirmate de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, 96% s-au înregistrat la persoane nevaccinate. 2,64% din cazuri au fost înregistrate la persoane cărora le-a fost administrată doar prima doză din vaccinul RRO (rujeolă-rubeolă-oreion), în timp ce numai 1% din cazuri au fost raportate la persoane complet vaccinate (au primit ambele doze). De altfel, 18,19% din totalul îmbolnăvirilor s-au petrecut la copii sub 1 an, care sunt prea mici pentru a fi vaccinați, în condiţiile în care administrarea primei doze de vaccin se face începând cu vârsta de 1 an.

Specialiștii OMS avertizează asupra importanței respectării schemelor naționale de vaccinare pentru a asigura cea mai bună protecție posibilă împotriva bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare. De exemplu, unele dintre aceste afecțiuni, cum este tusea convulsivă, sunt mai periculoase dacă apar în primele luni de viață, în timp ce altele, inclusiv rujeola, tetanosul și difteria, pot fi fatale la orice vârstă. Administrarea vaccinurilor a condus, de-a lungul timpului, la scăderea incidenței unui număr mare de boli care reprezentau o amenințare majoră pentru sănătate în regiunea europeană și la salvarea a milioane de vieți. 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă