13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialSemnal de alarmă cu privire la epuizarea medicilor români

Semnal de alarmă cu privire la epuizarea medicilor români

Aproape 80% dintre medicii români lucrează în gărzi mai lungi de 24 de ore, ceea ce afectează implicit și calitatea serviciilor medicale. Aceasta este principala concluzie a unei cercetări comandate de Federația „Solidaritatea Sanitară” Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”.

Peste 1000 de medici au participat la această cercetare din care a reieșit că media numărului maxim de ore lucrate continuu, fără pauză, (incluzând timpul normal de lucru și orele de gardă) este de 33 ore (78% dintre medici muncind continuu mai mult de 24 de ore; 30% dintre respondenți au muncit continuu mai mult de 33 de ore).

Medicii lucrează în medie pe săptămână 63 de ore (incluzând orele de gardă), adică echivalentul a 1,8 norme săptămânale; 33,7% dintre medici lucrează mai mult de 63 de ore pe săptămână.

35,8% dintre medici au indicat o accentuare a gradului de oboseală datorită actualului program de gărzi, aceasta riscând să afecteze implicit și calitatea serviciilor medicale, în timp ce 32% dintre medici au indicat faptul că actuala formă de organizarea a gărzilor are un impact negativ direct asupra calității serviciilor medicale (21,5% dintre respondenți indicând ca efect creșterea riscului de erori profesionale pe fondul oboselii accentuate).

„Cercetarea a fost inițiată în contextul în care Ministerul Sănătății a refuzat în mod sistematic modificarea Regulamentului de gărzi în sensul respectării legislației muncii, toți miniștrii dovedindu-se până acum indiferenți atât la argumentele juridice cât și la dovezile științifice prezentate de Federația „Solidaritatea Sanitară”. În condițiile în care datele arată că situația este în continuă agravare, este evident că lipsa deschiderii la dialog a ministrului Sănătății, Vlad Vasile Voiculescu, față de Federația „Solidaritatea Sanitară” (organizație reprezentativă la nivelul sectorului Sănătate) dăunează atât medicilor cât și pacienților”, acuză reprezentanții medicilor într-un comunicat oficial.

De curând, ministrul muncii Dragoș Pâslaru a acceptat introducerea în OUG nr. 20/2016 a obligativității încheierii unui contract individual de muncă separat pentru gărzile suplimentare programului normal de lucru (eliminând astfel obligativitatea medicilor de a face toate gărzile suplimentare), dar medicii solicită și modificarea urgentă și în mod corespunzător a Regulamentului de gărzi.

„În situația în care Ministerul Sănătății refuză în continuare negocierile privind reașezarea programului de lucru al medicilor în limitele legii și plata adecvată a drepturilor salariale aferente gărzilor, există riscul ca începând cu luna august 41% dintre medici să refuze încheierea CIM-urilor pentru gărzile suplimentare programului normal de lucru”, avertizează  Federația „Solidaritatea Sanitară”.

Cele mai citite

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...

Parașutiștii și echipajul de zbor, în pericol din cauza închirierii avioanelor AN-2 scoase din uz

Un recent accident aviatic petrecut la Aerodromul Spătaru din Buzău a adus la lumină o situație îngrijorătoare în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN)....

Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, s-ao opus prin veto legii ‘influenţei străine’

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a 'influenţei străine', care a suscitat proteste masive în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă