10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialErorile sistemului informatic de sănătate. Ce riscă medicii şi pacienţii?

Erorile sistemului informatic de sănătate. Ce riscă medicii şi pacienţii?

În decurs de câteva zile, sistemul informatic din sănătate a avut două blocaje majore, în condiţiile în care medicii şi pacienţii erau obişnuiţi din când în când, de regula vinerea dimineaţa să mai "pice" SIUI (sistemul informatic unic integrat).

Comunicatele de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate par trase la xerox sau, cum se spune, scrise cu copy & paste: "Astazi 26.05.2016 incepand cu ora 08:00 sistemul informatic al cardului national de asigurari de sanatate este indisponibil datorita unor probleme tehnice. Pana la anuntul remedierii problemelor aparute, confirmarea semnarii prin cardul de sanatate a serviciilor medicale / prescrierii retetelor / eliberarii medicamentelor vor putea fi efectuate in modul offline. Serviciile operate in acest interval vor trebui incarcate in PIAS in maxim 72 ore de la prestarea acestora, conform prevederilor legale in vigoare".

Este vorba de o defecţiune la sistemul CEAS, cel care validează cardurile de sănătate ale pacienţilor în sistem, iar de regulă după 2-3 ore, apare un nou comunicat: "Echipa tehnica a CNAS a reusit sa rezolve problema constatata azi 26.05.2016 ora 8:00 cu privire la indisponibilitatea semnarii prin card. Incepand cu ora 10:00 platforma informatica PIAS este functionala in parametrii proiectati".

Însă, medicii de familie sunt rezervaţi în privinţa unor astfel de incidente tehnice, pentru că se tem că modul de lucru aşa-zis offline i-ar putea face să plătească din buzunar toate serviciile medicale acordate. Ei spun că "amprentarea în sistem a cardului" este o operaţiune dificilă. În plus, sunt obligaţi, în cazul unor astfel de defecţiuni, să valideze ulterior toate serviciile acordate: consultaţii, trimiteri la medici specialişti, reţete compensate, buletine de analize etc. Iar pacienţii ar putea fi rechemaţi la cabinetele medicilor cu cardurile de sănătate pentru a revalida aceste servicii.

Implementarea SIUI a costat statul român în total 123,98 de milioane de euro, fără TVA, sumă din care 119,54 de milioane de euro, fără TVA au fost investiţi în implementarea sistemului pentru furnizorii de servicii medicale în relaţie contractuală cu o casă judeţeană de sub cupola CNAS. 

Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări, Augustus Costache, a declarat pentru România Liberă că "demersurile CNAS de îmbunătăţire a sistemului SIUI, cât şi a altor aplicaţii informatice precum CEAS, reţeta electronică sau dosarul electronic de sănătate, sunt permanente. Recent, s-a încheiat perioada de depunere a ofertelor de mentenanţă şi suport tehnic pentru sistemul informatic al Cardului Naţional de Asigurãri de Sãnãtate (CEAS) şi pentru Platforma Informaticã a Asigurãrilor de Sãnãtate (PIAS), iar CNAS a anunţat numele ofertanţilor înscrişi în cursa pentru contractele respective. Aceste contracte vor fi încheiate pe o perioadă de trei ani, iar valoarea lor maximală poate fi de 18,8 milioane lei fără TVA, respectiv de 8,4 milioane lei fără TVA".

Sistemul Informatic de Prescriptie Electronică (SIPE) verifică în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) categoria de asigurat a fiecărui pacient şi o preia în reţeta electronică automat. Tot ceea ce nu corespunde SIUI apare ca eroare şi nu permite eliberarea reţetei, fie în cabinet, fie în farmacii.

Cele mai dese problemele întâmpinate de medicii sunt situaţiile în care elevii care au împlinit 18 ani apar neasiguraţi în SIUI, deşi conform legii, rămân asiguraţi dacă îşi continuă şcolarizarea, până la 26 ani. În plus, poate apărea un decalaj între momentul în care se înregistrează în sistem decesul unei persoane care a avut calitatea de asigurat şi pot exista neconcordanţe în legătură cu statutul de asigurat al unor pacienţi care se angajează între timp la alte firme care nu le plătesc asigurările de sănătate. În aceste cazuri, medicii pot fi obligaţi de Casa de Asigurări să suporte contravaloarea serviciilor medicale acordate unei persoane neasigurate, chiar dacă la momentul acordării acestora pacientul avea calitatea de asigurat. 

O altă problemă cu care medicii de familie se confruntă frecvent se referă la nou-născuţi care sunt validaţi în sistem (SIUI) abia după a doua lună. Astfel, aceştia nu pot primi asistenţă medicală în sistemul de asigurări în primele două – trei luni de viaţă si nici serviciile acordate acestora nu pot fi decontate către furnizori de servicii medicale. Şi pensionarii care au pensie de 701 lei, de pildă, nu pot primi reţete compensate, pentru că, dacă figurează în SIUI cu venituri mai mari de 700 de lei pe lună, nu mai pot beneficia de compensare în regim de 90% pentru toate medicamentele, aşa cum prevede legea.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Regele Charles își reia activitățile publice. “A înregistrat progrese încurajatoare în tratamentul împotriva cancerului”, afirmă medicii

Regele Charles al Marii Britanii va reveni săptămâna viitoare la îndatoririle publice pentru prima dată de când a fost diagnosticat cu cancer. Acesta face...
Ultima oră
Pe aceeași temă