15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Interviu: Raed Arafat, despre modul cum s-a intervenit în cazul fotbalistului...

EXCLUSIV. Interviu: Raed Arafat, despre modul cum s-a intervenit în cazul fotbalistului de la Dinamo, decedat la spital

Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a declarat, în exclusivitate pentru “România Liberă”, că există proceduri clare de intervenţie a echipajelor de prim ajutor la competiţiile sportive şi ISU nu are prerogative să îngrădească în nici un fel accesul echipajelor de la ambulanţă în zona terenurilor sportive.

România Liberă: Domnule secretar de stat, în urma tragediei de vineri seara de pe stadionul Dinamo s-a pus la un moment dat problema că ISU ar fi îngreunat accesul ambulanţei pe teren, aceasta fiind nevoită să staţioneze dincolo de porţile stadionului. Cum explicaţi această situaţie?

Raed Arafat: Nu am informaţii despre o astfel de situaţie. În nici un caz nu există o astfel de reglementare, iar ambulanţa este în interior şi nimeni nu o blochează. Nu cei de la ISU decid acest lucru, dacă s-a întâmplat. Aşa ceva nu există şi echipa medicală trebuia fie pe teren.

Citește și: EXCLUSIV. De ce nu a putut fi SALVAT fotbalistul Patrick Ekeng, încă de la faţa locului. S-au respectat sau nu protocoalele de intervenţie?

Rl: Şi cum explicaţi procedura de intervenţie medicală la faţa locului? Medicul echipei trebuia sau nu să facă manevrele de resuscitare acolo, pe gazon? Ce prevede protocolul?

R.A.: Dacă era în stop-cardiac, trebuia să facă. Dacă era stop-cardiac pe teren, trebuia să facă acolo resuscitarea. Eu nu am fost pe teren, am văzut doar imaginile de la televizor. Aici depinde de cel care a examinat regretatul fotbalist, dar dacă era în stop-cardiac, atunci, da, trebuia făcută resuscitarea acolo. 

Rl: La acest meci a fost un contract cu o firmă de ambulanţă privată. Este vreo diferenţă faţă de cele de la Smurd sau de la Serviciul de Ambulanţă? Există reglementări legislative în privinţa tipului de echipaj medical şi a dotării ambulanţelor la competiţiile sportive sau doar organizatorul evenimentului decide ce tip de echipaj are nevoie? 

R.A.: Nu, nu.. Există reglementări legislative. În Legea sporturilor există articol clar care stipulează un minim de nivel de ambulanţă la faţa locului trebuie să fie ambulanţa de prim ajutor calificat. Cum serviciile private nu au astfel de echipe de prim ajutor, ele au echipe suplimentare şi asta înseamnă echipă cu asistenţi medicali sau medic cu ambulanţă de tip B sau C, în nici un caz echipă de tip A, care face doar transport şi este sub clasificarea care este necesară. Deci, în mod normal, există reglementare legală, clară, în care se specifică ce nivel minim de îngrijire trebuie să existe pe stadion în caz de urgenţă. 

Citește și: Patrick Ekeng a MURIT. Putea să fie salvat? Primele măsuri ale oamenilor legii

Rl: Şi cu ce sunt dotate aceste ambulanţe de pe stadioane, au defibrilator, oxigen?

R.A.: În momentul în care spunem ambulanţă de tip B sau C, obligatoriu trebuie să aibă defibrilator. No iam dotat şi maşinile serviciului de ambulanţă de tip A cu defibrilatoare semi-automate simple, de câţiva ani deja am luat această măsură. Dar nu este obligatorie prin lege. Însă ambulanţele de tip B şi C, care sunt prevăzute, conform legii, să fie pe stadion, obligatoriu trebuie să aibă în dotarea lor defibrilator, trusă de resuscitare şi tot. Este o listă întreagă de dotări pe care o găsiţi în Ordinul 1092/1500 al ministrului Sănătăţii şi ministrului de Interne din 2006. 

Rl: Legat de aceste defibrilatoare portabile, credeţi că se poate şi în România, ca şi în alte ţări cu un sistem de sănătate modern şi responsabil, să existe în incintele unor instituţii şi la evenimente unde se adună multă lume?

R.A.: A fost o tentativă în acest sens. Noi am avut o încercare acum câţiva ani şi care, din păcate, a fost blocată pentru că unii au acuzat Ministerul Sănătăţii atunci că este o afacere personală şi nu este justificată achiziţia. Noi am vrut ca în clădirile mari cu persoane multe, stadioane şi localuri cu risc mare de oameni care să facă stop cardiac să existe câte un defibrilator semi-automat sau două, modelele cele mai simple, cu costuri foarte accesibile, 1.000-1.500 de euro per bucată. Deci nu sunt ca un defibrilator profesionist de pe ambulanţele de urgenţă, care uneori atinge şi 10.000 de euro. Vorbim aici de defibrilatoare simple, care pot fi folosite de public în situaţii de urgenţă. A fost o tentativă în 2013 chiar, dar care din păcate a fost omorâtă din faşă.

Rl: Şi credeţi că s-ar putea relua această iniţiativă?

R.A.: Da, acum trebuie făcută o analiză exactă şi să consultăm studiile, dar în mod normal se poate să fie reluată. Dar acest lucru nu exclude ca o ambulanţă care asigură asistenţă medicală de urgenţă pe stadion, contractată şi care conform legii trebuie să fie cel puţin o ambulanţă de tip B, nu exclude obligaţia ca ea să aibă defibrilator şi toate echipamentele necesare pentru o intervenţie de resuscitare. O să aflaăm din ancheta poliţiei dacă ambulanţa care l-a preluat pe fotbalist avea sau nu aceste echipamente. Cel puţin în jurul jucătorului nu am văzut defibrilatorul, dar poate era în maşină.              

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă