13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Medicii de familie, la un pas de un nou blocaj în...

EXCLUSIV. Medicii de familie, la un pas de un nou blocaj în sistemul medical

Cu doar trei săptămâni înainte de intrarea în vigoare a noului Contract-Cadru pentru acordarea serviciilor de medicină primară, respectiv 1 iulie a.c., doctorii de familie din toată ţara ameninţă cu declanşarea unor noi acţiuni de protest şi solicită ca, în termen de 5 zile, să le fie prezentată noua versiune a acestui document contractual cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. În plus, ei resping ideea semnării sale retroactiv, aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi, fapt care riscă să declanşeze un nou blocaj în sistemul medical.

Astfel, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) constată că nu a fost lansată în dezbatere o formă îmbunătățită a Contractului – Cadru și a Normelor de aplicare ale acestuia. Cele două organizaţii profesionale reamintesc, într-un comunicat de presă comun, că "în primăvară am solicitat și a fost acceptată prorogarea Contractului-Cadru până la data de 1 iulie pentru ca Ministerul Sănătății și CNAS să discute cu adevărat problemele sistemului de sănătate și să își asume funcționarea sa optimă. În ciuda faptului că am solicitat de la CNAS și MS formele actualizate ale celor două acte normative, suntem ignorați în continuare! În ciuda faptului că am furnizat Ministerului Sănătății un expert în medicina familiei, suntem ignorați în continuare! În aceste condiții, medicii de familie nu semnează contractele în forma actuală. Colegii noștri din filialele județene ne transmit zilnic nemulțumirile medicilor de familie, iar pacienții noștri, care ne-au susținut demersurile inclusiv prin cele 40.000 de petiții semnate, sunt deja informați despre declanșarea protestelor în perioada imediat următoare".

Reprezentanţii celor 11.000 de medici de familie din România solicită de urgenţă preluarea discuțiilor de către Ministerul Sănătății, ca instituție care coordonează CNAS. În plus, medicii spun că este necesară "organizarea unei dezbateri publice reale, conform legii transparenței decizionale în următoarele zile, invitând atât Colegiul Medicilor din România, cât și SNMF, FNPMF, reprezentanții CNAS și ai Ministerului Sănătății, dar și organizațiile pacienților, care trebuie să aibă un cuvânt de spus în actul decizional!“.

Mai puţină birocraţie

Dr Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a declarat pentru România Liberă că "este nevoie de modificări legislative care să permită reducerea birocraţiei şi o atenţie dată actului medical în adevăratul sens al cuvântului, iar softurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate chiar trebuie să funcţioneze ca lumea. În fiecare zi avem întârzieri la consultaţii din cauza acestor blocaje. În plus, considerăm că medicii de familie, ca şi colegii din ambulatoriul de specialitate, ca şi colaboratorii noştri asistenţi medicali din cabinete, trebuie trataţi cu acelaşi respect ca şi colegii din spitale, unde în sfârşit se vor face acele măriri salariale atât de necesare. Cabinetele noastre medicale au aceleaşi venituri ca în trecut, în schimb plătim utilităţile şi redevenţele la nivel de euro, iar asistentele şi medicii nu pot avea un venit mărit. Este vorba de 70% din medicii ţării. Noi am explicat toate aceste lucruri în decursul acestor luni, s-au făcut anumite promisiuni, însă deocamdată nimic nu este clar. Sub nici o formă nu mai semnăm un contract pe care nu l-am văzut şi asupra căruia nu există un acord, pentru că de cele mai multe ori ani de zile am fost puşi să semnăm retroactiv, ceea ce nu se va mai întâmpla în viitor".

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, dr Sandra Alexiu, a declarat pentru România Liberă că "noul contract cadru trebuie să fie un contract echilibrat de prestări de servicii medicale, nu un contract înrobitor și excesiv de restrictiv. În prezent, contractul include 98 de tipuri de sancțiuni pentru furnizorii din asistenta primară și niciun fel de stimulente, dovada clară că autorii sunt complet în afara oricărei teorii de management organizațional. Medicina primară este baza sistemului medical, o investiție serioasă, constantă, strategică în medicina primară, care degrevează treptat restul palierelor din sistem și permite o bună funcționare și interconectare a tuturor segmentelor".

Dr Sandra Alexiu ne-a mai precizat că "în acest moment, medicul de familie este îngrădit de la a-și exercita propria specialitate pentru care statul român a investit în el, e transformat în secretarul altor specialități medicale și în camionul birocrației medicale. În aceste condiții, calitatea actului medical este mult redusă și calitatea relației speciale a medicului de familie cu pacientul său este periclitată. În loc de criterii de calitate și respectarea ghidurilor de practică suntem confruntați cu excese de prescriere și funcționare excedentară pe bază de bilete de trimitere. În nciun fel, medicina primară nu este ajutată să își exercite rolul de bază, ni se aloca mai puțin de 6,5% din FNUASS total, iar recentele creșteri de salarii din sistemul bugetar ne face pur și simplu victime ale discriminării".

Fondurile nu sunt alocate integral

"Noi nu vom putea asigura salariile asistentelor și restului personalului nostru, deoarece nu vom mai avea din ce. În timp ce în sistemul public salariile au crescut de două ori, la noi, care exercităm tot servicii de tip public, fondurile alocate sunt constante de câțiva ani! În plus, așa cum am demonstrat-o deja, fondurile dedicate medicinii primare nu ne sunt alocate integral! De aceea, considerăm că am ajuns într-un punct în care nu mai putem accepta un contract la fel de umilitor, în care suntem obligați să ne deprofesionalizam, suntem bătaia de joc a CNAS, atât prin atitudine, cât și prin nevoia de a funcționa zilnic în condițiile unui sistem informatic nefuncțional. În plus, imputările datorate proastei funcționării a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) au ajuns la un nivel de nesuportat. În aceste condiții, dacă noul contract nu va face reparațiile necesare, suntem deciși să nu mai semnăm contractul cu casele județene" – atrage atenţia dr Alexiu.

Mai mulţi medici de familie din toată ţara şi-au exprimat nemulţumirea în mediul online faţă de lipsa de transparenţă a autorităţilor, în special a CNAS, fiind hotărâţi să treacă la noi acţiuni de protest în cazul în care solicitările lor nu vor fi rezolvate. La începutul lunii aprilie, medicii de familie au blocat activitatea timp de câteva zile şi nu mai eliberat reţete compensate şi trimiteri către medicii specialişti, în semn de protest faţă de expirarea contractelor cu casele de asigurări.

CNAS afirmă că au fost dezbateri

Purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Augustus Costache, ne-a precizat că noul contract-cadru a fost publicat în Monitorul Oficial nr 215/23.05.2016, iar proiectul de modificare a fost publicat pe site-ul CNAS în data de 12 mai. "În zilele de 16 şi 17 mai au avut loc discuţii pe tema proiectului de modificare şi completare cu organizaţiile profesionale ale medicilor de familie. Multe dintre propunerile acestor organizaţii au fost incluse şi în proiectul normelor de aplicare ale CO-CA, care este şi el pe circuitul de avizare",  a declarat oficialul CNAS.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă