15.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Un oficial OMS dezvăluie adevăratul pericol din spatele virusului Zika

EXCLUSIV. Un oficial OMS dezvăluie adevăratul pericol din spatele virusului Zika

Organizaţia Mondială a Sănătăţii va crea un comitet internaţional de urgenţă care să analizeze amploarea extinderii virusului Zika, dar şi legătura dintre acest virus şi cazurile de microencefalie şi alte malformaţii congenitale neurologice apărute la copiii nou-născuţi.

Christian Lindmeier, directorul de comunicare al OMS, a declarat, în exclusivitate pentru România Liberă că, în acest moment, organizaţia este concentrată pe cercetarea modului de răspândire a virusului Zika, care se face prin intermediul ţânţarului care răspândeşte și febra dengue. În acest moment, virusul nu se află doar în America de Sud, a fost înregistrat şi în Africa, a ajuns în Asia, în America de Nord şi chiar în Europa.    

Christian Lindmeier a spus că în ultima perioadă s-au înmulţit cazurile înregistrate în lumea întreagă, chiar dacă boala în sine este una foarte uşoară. 

“Zika este o boală infecţioasă medie, nu are potenţial de periculozitate, este transmisă prin intermediul ţânţarilor din lumea întreagă, în special în ţările exotice. Nu am înregistrat până acum decese din cauza îmbolnăvirii provocare de acest virus. Persoanele infectate prezintă de regulă simptome uşoare, însă 75% dintre pacienţi nu au nici o manifestare a bolii. Cei care totuşi au o stare de sănătate uşor alterată, au febră, dureri de cap, dureri articulare şi mâncărimi. Asta este tot. Unii pacienţi nici nu se prezintă la medic, pentru că acuzele lor nu sunt alarmante şi se tratează uşor cu automedicaţie specifică. Perioada de boală durează între două şi şapte zile", a explicat Lindmeier.

Însă, problema care a atras atenţia specialiştilor OMS în acest moment este posibila legătură dintre virusul Zika şi cazurile de microencefalie neonatală. Lindmeier a explicat că, până acum, aceste cazuri s-au semnalat doar în Brazilia: "trebuie să analizăm foarte rapid situaţia pentru a vedea dacă există o conexiune între ele". Oficialul OMS a precizat că, până joi, în Brazilia au fost înregistrate 4.108 de cazuri de microencefalie la bebeluşi şi 68 de decese.       

"Europa nu trebuie să-şi facă griji deocamdată, pentru că sunt foarte puţine cazuri de microencefalie", ne-a precizat Christian Lindmeier. El a adăgat că au fost câteva persoane care au călătorit în ţările tropicale şi sub-tropicale, unde are habitatul acest ţânţar şi au fost infectate.

În ce privește planul de măsuri pe care îl va adopta OMS pentru a limita cazurile de îmbolnăvire, reprezentantul OMS a declarat că "la reuniunea de luni, se va stabili exact tipul de recomandări care vor fi făcute guvernelor lumii, dar şi institutelor de sănătate publică şi diverselor instituţii cu responsabilităţi în prevenirea şi controlul bolilor transmisibile". 

Virusul Zika transmis de ţânţari, în special de ţânţarul tigru, afectează din 2015 continentul sud-american, unde a luat proporţii endemice. El a fost depistat prima oară în Uganda în 1947 la o maimuţă şi îşi trage numele de la o pădure tropicală situată la sud de Kampala, capitala ţării. Zika aparţine aceleiaşi familii Flaviviridae ca şi virusul turbării (transmis tot de ţânţarul-tigru) şi al febrei galbene. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, primul caz uman cu febră Zika a fost raportat în 1968. în prezent, prezenţa virusului a fost semnalată în 22 de ţări, iar OMS a anunţat că are printre priorităţi dezvoltarea unor vaccinuri şi noi instrumente de control a populaţiilor de ţânţari, dar şi îmbunătăţirea metodelor de diagnostic.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă