25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialExistă un remediu împotriva orbirii?

Există un remediu împotriva orbirii?

Oftalmologii avertizează că glaucomul este o boală progresivă, care durează toată viaţa şi pentru care nu se cunoaşte niciun tratament. Orice pierdere a vederii care s-a produs înainte de diagnosticarea glaucomului şi începerea tratamentului este ireversibilă, însă depistarea precoce a bolii, un tratament corect, continuu, sub supraveghere medicală permite ca în 90 la sută din cazuri să poată fi păstrată capacitatea funcţională a vederii pe toată durata vieţii.

Nu există semne

Potrivit oftalmologilor, în glaucom sunt distruse progresiv fibrele nervului optic, nerv responsabil de transmiterea informaţiilor de la ochi la creier. Se produce astfel restrângerea treptată a câmpului vizual şi în final se poate ajunge la orbire. Specialiştii nu cunosc încă exact cauza producerii glaucomului. Boala se asociază de cele mai multe ori cu o presiune crescută în ochi, cauza fiind drenajul deficitar al unui fluid numit tumoare apoasă. Oftalmologii au ajuns la concluzia că anumite persoane au şansă sporită de a face glaucom. Este vorba de persoane care au peste 40 de ani, cu antecedente de glaucom în familie, care au fost depistate anterior cu presiune intraoculară crescută, care suferă de diabet zaharat, hipertensiune arterială, dureri de cap de tip migrenos, miopie avansată sau altele. Diagnosticarea glaucomului poate fi realizată destul de simplu. Din păcate însă, întrucât nu există niciun simptom privind apariţia bolii, depistarea acestuia poate fi realizată numai
printr-un control oftalmologic anual, menționează Mediafax într-o analiză.

Celulele sușă, salvatoare

Săptămâna aceasta cercetătorii britanici au înunțat că au început cu bine un experiment cu celule suşă, considerat inovator, cu speranţa de a dezvolta ulterior un tratament eficient împotriva unei boli care cauzează orbire, informează Reuters. Primul pacient a fost deja tratat în Marea Britanie, în cadrul unui experiment considerat revoluţionar şi derivat din celule suşă embrionare. Specialiştii de la Spitalul de Oftalmologie Moorfields din Londra au spus că operaţia, considerată un succes medical, a fost prima dintr-o serie de 10 intervenţii programate pentru un grup de pacienţi diag-nosticaţi cu o afecţiune denumită “degenerescenţă maculară umedă cauzată de vârstă”. Experimentul va testa siguranţa şi eficienţa transplantului unui tip special de celule oculare – “epiteliu pigmentar retinian” – ce au fost obţinute pe baza unor celule suşă embrionare. Celulele suşă sunt celulele primordiale din organism, sursa tuturor tipurilor de celule din corp. Cercetătorii care sprijină folosirea celulelor suşă embrionare spun că acestea au potenţialul de a transforma medicina, oferind tratamente eficiente împotriva orbirii, diabetului juvenil şi rănilor severe. Criticii acestei metode se declară împotriva ei, întrucât acele celule suşă sunt recoltate din embrioni umani. În cadrul noului test din Marea Britanie, medicii chirurgi vor insera în spatele retinei un plasture special conceput, ce conţine celule crescute în laborator, care vor înlocui celulele moarte din partea din spate a ochiului bolnav. Prima operaţie a fost realizată cu succes pe un pacient cu AMD, luna trecută, au precizat, marţi, reprezentanţii Spitalului de Oftalmologie Moorfields din Londra. “Nu au apărut complicaţii până acum”, au dezvăluit ei într-un comunicat de presă.

Ajutor de dincolo

Anul recut, cercetătorii britanici susţineau că au găsit un nou tratament revoluţionar, care va putea reda parţial vederea persoanelor nevăzătoare. Acestea nu vor putea să citească, dar vor fi mult mai independente, iar calitatea vieţii lor se va îmbunătăţi considerabil. O echipă de oameni de ştiinţă de la University College din Londra a făcut un experiment pe cobai orbi, cărora li s-au implantat celule provenite din ochii unor oameni, organe donate după moarte. Şoarecii trataţi astfel şi-au recăpătat, într-o oarecare măsură, vederea, scrie BBC, citat de portalul Descopera. Experimentele pe subiecţi umani ar putea începe peste 3 ani şi chiar dacă persoanele nevăzătoare nu vor putea să citească, ele vor vedea mult mai bine ca înainte şi vor putea duce o viaţă independentă.

O cauză: îmbătrânirea

De-a lungul timpului, șofranul, un condiment frecvent utilizat în bucătăria spaniolă şi în cea indiană, a fost folosit pentru menţinerea acuităţii vizuale şi pentru prevenirea orbirii cauzate de degenerare maculară provocată de îmbătrânire. Potrivit dailymail.co.uk, studiile recente efectuate de oamenii de ştiinţă au relevat faptul că şofranul inversează efectele cauzate de degenerescenţa maculară, considerată cel mai frecvent factor de apariţie a orbirii în cazul persoanelor în vârstă. “Vederea pacienţilor s-a îmbunătăţit după ce au luat pastile cu şofran”, a declarat Silvia Bisti de la Universitatea din Sidyney, coordonatoarea acestui studiu. “Atunci când au efectuat testele oculare tradiţionale, de citire a unor diagrame, o parte dintre pacienţi au putut să citească rândurile mici, din partea de jos a diagramelor, pe care nu puteau să le vadă înainte, iar alţi pacienţi au declarat că au reînceput să citească ziare şi cărţi”, a adăugat Silvia Bisti. Această descoperire este cu atât mai importantă cu cât numărul pacienţilor suferind de degenerare maculară se va tripla pe plan mondial în următorii 25 de ani, din cauza fenomenului de îmbătrânire a populaţiei.

Şofranul este folosit în medicina tradiţională pentru a trata diverse maladii, inclusiv cancerul şi depresia. Această plantă are şi alte proprietăţi benefice, stimulând circulaţia oxigenului şi împiedicând moartea celulelor.

100 milioane de bolnavi

La nivel mondial, se estimează că numărul bolnavilor de glaucom oscilează între 65 şi 105 milioane, dintre care 10 la sută sunt deja în stadiul de orbire bilaterală. La nivel european, statisticile arată că ar fi aproximativ 7,5 milioane de cazuri de glaucom raportate la o populaţie de un miliard. Extrapolând datele de la nivel european, numărul bolnavilor din România ar putea fi aproximat la 140.000.

Cele mai citite

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...

Toni Kroos pune ghetele în cui. “Gata cu Real, gata cu fotbalul”

Legendarul Toni Kroos a făcut marele anunț. Mijlocașul Realului se retrage din fotbal, după EURO 2024, potrivit spuselor sale. Fotbalistul german Toni Kroos, în vârstă...

Air France anunță zboruri noi către Brazilia, Maldive și Suedia

Compania aeriană Air France anunță zboruri noi către Brazilia, Maldive și Suedia, precum și prelungirea zborurilor între Europa și SUA. În sezonul de iarnă 2024-2025...
Ultima oră
Pe aceeași temă