8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialExplozie a naşterilor de gemeni. Explicaţia specialiştilor

Explozie a naşterilor de gemeni. Explicaţia specialiştilor

Numărul naşterilor de gemeni s-a dublat în ţările dezvoltate în ultimii 40 de ani, însă în ultimii ani, rata naşterilor de gemeni a scăzut în mai multe ţări, conform unui studiu publicat la începutul acestei săptămâni în revista americană “Population and Development”, citat de publicaţia franceză online ouest-france.fr, anunţă Agerpres

Rata naşterilor de gemeni aproape s-a dublat în ţările dezvoltate, din cauza creşterii vârstei pentru maternitate şi a asistenţei medicale la procreare, sporul fiind considerat îngrijorător deoarece aceşti copii sunt mai fragili, menţionează studiul. 

“Am trecut în revistă toate statisticile de stare civilă ale ţărilor cu tabele detaliate cu date despre naşterile unice sau multiple: gemeni, tripleţi … dintre anii 1970 până în 2012/2013/2014, în funcţie de ţară”, a declarat specialistul în demografie Gilles Pison de la Muzeul naţional de istorie naturală din Paris şi cercetător asociat la Institutul naţional de studii demografice (Institut national d’études démographiques, INED). După vârsta de 35 de ani, poli-ovulaţiile sunt frecvente în rândul femeilor. În mod paralel, tot mai multe cupluri folosesc asistenţa medicală la procreare, precizează studiul citat. 

Gilles Pison împreună cu colegii săi olandezi Christiaan Monden (Oxford University) şi Jeroen Smits (Nijmegen, Olanda) au constatat ca efectul asistenţei medicale la procreare este, în medie, de trei ori mai important decât cel acordat pentru întârzierea maternităţii în ceea ce piveşte acest “boom de gemeni”, constatarea fiind făcută pe baza datelor culese din 32 de ţări, cele mai multe europene, dar şi din Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, Noua Zeelandă, etc. 

“Cu toate acestea, aceasta medie ascunde o mare varietate de situaţii”, a spus Pison. 
El a exemplificat că în Japonia, efectul asistenţei medicale la procreare este de zece ori mai important decât cel pentru întârzierea maternităţii. În Polonia, unde asistenţa medicală la procreare este încă puţin dezvoltată, aceasta joacă un rol numai pentru o treime a numărului naşterilor de gemeni. 

Cercetătorii s-au întrebat dacă acest boom de naşteri de gemeni va continua. “Într-o ţară din patru, rata de naşteri gemelare a înregistrat o creştere. Se constată un platou, urmat de un declin”, a detaliat Gilles Pison. Între ţările în care fenomenul a crescut se numără Franţa, SUA şi Marea Britanie. 

“Nu ştim dacă această creştere va continua, dar este percepută din ce în ce mai mult ca o problemă de sănătate publică”, a spus cercetătorul, deoarece sarcinile gemelare sunt mai expuse riscului (inclusiv de diabet gestaţional şi de depresie postpartum pentru mamă). 
Naşterile de gemeni sunt adesea premature şi cu rate mai mari de mortalitate infantilă. Faţă de aceste riscuri, practica recomandă implantarea unui singur embrion, mai notează ouest-france.fr.

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă