11.8 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăSpecialFlorian Bodog, ministrul Sănătăţii: România nu a găsit niciun producător care să-i...

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii: România nu a găsit niciun producător care să-i livreze vaccinul pentru hepatită

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, a declarat că sunt probleme cu vaccinul antihepatic destinat nou-născuţilor, întrucât nu există niciun producător care să îl poată livra.

"În prezent, avem o problemă foarte mare cu vaccinul pentru hepatită, pentru că nu există în momentul de faţă niciun producător care să aibă posibilitatea să îmi livreze acest vaccin, care se face la nou-născut. Am găsit un stoc de vaccin, făcut de o firmă europeană, fabricat în India. Nu l-am luat pentru că nu îndeplinea în totalitate condiţiile de punere pe piaţă din Europa", a declarat, duminică, ministrul Bodog la postul Digi24.

Actualul ministru acuză fosta conducere a Ministerului Sănătăţii că nu a luat nicio măsură de prevedere prin care să evite situaţia actuală, în care mai multe judeţe au rămas fără stocuri de vaccin.

"Epidemia de rujeolă a fost anunţată acum un, dar Ministerul Sănătăţii nu a luat nicio măsură şi nu a făcut niciun stoc pentru a suplimenta în caz de nevoie cu vaccin judeţe unde se epuizează. În acest moment, există 10 judeţe unde, la Direcţiile de Sănătate Publică nu mai există stocuri de vaccin. Doar la medicii de familie mai există. Practic, firmele de vaccin au nevoie de o strategie de livrare a acestor vaccinuri, strategie care deşi există la nivel de Europa, în România nu se cunoaşte necesarul de fiole pentru anul viitor. Nu a existat o strategie a vaccinărilor şi a achiziţiilor de vaccinuri. În noua lege, am prevăzut un stoc de minimum şase luni", a susținut ministrul Bodog.

Acesta a spus că și-ar dori ca noua Lege a vaccinării să menționeze și sancțiuni față de angajații din Ministerul Sănătății, în cazul în care apar situaţii de lipsă a unor vaccinuri necesare imunizării populaţiei. Florian Bodog a spus că aceste sancţiuni ar putea merge până la demiterea ministrului Sănătăţii dacă nu reuşeşte să pună la dispoziţia populaţiei vaccinurile necesare.

Ministrul Bodog a anunțat, pe de altă parte, că au fost începute procedurile de oprire a exporturilor de vaccin, în contextul în care el, ca ministru al Sănătății, ar fi fost chiar reclamat la Comisia Europeană pe acest motiv.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Șefa Senatului Poloniei se întâlnește cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu

Șefa Senatului Poloniei, Małgorzata Kidawa-Błońska, se află, în ziua de 18 martie 2024, la București, unde se întâlnește cu o serie de oficiali români....

UE finanțează construirea unei fabrici de muniție în România, destinată înarmării țărilor NATO

Comisia Europeană va aloca circa 47 de milioane de euro pentru a se construi, în România, o fabrică de muniție ultramodernă, care va produce...

“Piedone nu este primul în București, sondajele sunt manipulate”, estimează rectorul SNSPA

Candidatul Cristian Popescu Piedone nu este, în mod real, principalul favorit în intențiile de vot pentru Primăria Capitalei, estimează rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Rectorul SNSPA...
Ultima oră
Pe aceeași temă