12.7 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialFMI susţine modificarea listei de medicamente compensate

FMI susţine modificarea listei de medicamente compensate

Reprezentanţii FMI susţin introducerea de noi molecule pe lista medicamentelor compensate, cu condiţia încadrării în buget, din economiile făcute prin scoaterea altora de pe listă. Oficialii Fondului s-au întâlnit vineri cu conducerea Ministerului Sănătăţii, au declarat, pentru Mediafx, surse oficiale.

Autorităţile de la Bucureşti şi reprezentanţii organizaţiilor internaţionale au discutat despre introducerea pachetului de servicii de bază, reevaluarea listei de medicamente compensate şi gratuite, introducerea mecanismului de achiziţii centralizate şi dezvoltarea, în viitor, a unor parteneriate public-privat.

Conform sursei citate, membrii delegaţiei FMI au avut consideraţii pozitive privind decizia Guvernului României de a demara reformele din sistemul sanitar şi, în acest sens, au subliniat ca realizare importantă introducerea pachetului de servicii de bază începând 1 iunie.

De asemenea, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a declarat că în următoarea perioadă va începe evaluarea completă a listei, din punct de vedere al scoaterii unor medicamente vechi.

Pe de altă parte, Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) a dat în judecată statul român, în trei dosare diferite, pentru nerespectarea dreptului pacienţilor la Sănătate, garantat prin Constituţie, prin faptul că nu a reactualizat timp de ani de zile lista medicamentelor compensate.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, anunţa, în 17 aprilie, că noua listă de compensate va fi evaluată în totalitate, dar până atunci, din luna mai, pacienţii cu boli rare fără terapie în ultimii ani vor beneficia de medicamente compensate.

Cele mai citite

Melinda Gates a ieșit din fundația pe care o fondase cu fostul ei soț Bill Gates

Melinda Gates, care a prezidat una dintre cele mai influente fundații filantropice din lume, a anunțat luni că părăsește organizația pe care a fondat-o...

SUA nu consideră că Israelul face „genocid” în Gaza, dar trebuie „ să protejeze civilii”

Statele Unite(SUA) nu consideră că Israelul comite un "genocid" în Fâşia Gaza, dar îl îndeamnă pe aliatul lor "să facă mai mult pentru a...

Guvernul va decide cum beneficiarii Programului Anghel Saligny ar putea depune documentele pentru finanțare și după iunie 2024

Guvernul urmează să discute în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă în baza căreia beneficiarii Programului Anghel Saligny vor putea depune documentele în...
Ultima oră
Pe aceeași temă