11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Focar grav de infecţie în Argeş. Un copil a murit şi...

UPDATE: Focar grav de infecţie în Argeş. Un copil a murit şi alţi 12 sunt în stare gravă

 

UPDATE 19.10: Treisprezece copii cu sindrom hemolitic-uremic sunt internaţi la Spitalul “Marie Curie” din Capitală, cei mai mulţi dintre aceştia fiind aduşi din judeţul Argeş, au declarat miercuri pentru Agerpres reprezentanţi ai unităţii medicale. Potrivit acestora, copiii cu acest diagnostic au vârste cuprinse între câteva luni şi trei ani şi două luni. Trei dintre copii sunt dializaţi în permanenţă din cauză că au insuficienţă renală. 

=============

UPDATE 18.20: Ministerul Sănătăţii investighează cauzele posibile de îmbolnăvire a copiilor din judeţul Argeş, se arată într-un comunicat al MS. “În ultimele 24 de ore, MS a fost informat despre înregistrarea unor cazuri de îmbolnăvire la copii din judeţul Argeş care au fost transferaţi de urgenţă la unităţi medicale din Bucureşti cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic. Din datele preliminare s-a confirmat infecţie cu E. coli doar la unul dintre cazuri, la un copil cu vârsta sub un an transferat în stare gravă la Spitalul ‘Marie Curie’ şi care a decedat ulterior. Toţi ceilalţi copii se găsesc sub îngrijire medicală atentă, fiind aplicate procedurile necesare susţinerii funcţiilor vitale”, susţin reprezentanţii MS. 

Potrivit sursei citate, măsurile luate de autorităţile de sănătate publică constau în verificarea posibilelor cauze comune de apariţie a acestor îmbolnăviri, verificarea condiţiilor de spitalizare în unităţile unde aceşti copii sunt îngrijiţi şi asigurarea tuturor resurselor necesare diagnosticului şi terapiei acestora. “În perioada imediat următoare, MS va comunica rezultatele anchetei epidemiologice desfăşurate de autorităţile de sănătate publică din judeţul Argeş şi municipiul Bucureşti şi va dispune măsurile care se impun în urma analizei raportului şi recomandărilor, împreună cu Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică – INSP”, se mai arată în comunicat. 

===============

UPDATE 17.41: Consiliera ministrului Sănătății, Mihaela Tănase, a declarat, miercuri, la Realitatea TV, că principala preocupare a ministerului este de a investiga cauzele posibile de îmbolnăvire a bebelușilor, care au fost diagnosticaţi cu infecţii digestive grave și internaţi la Spitalul Marie Curie.

“Au fost luate măsuri de autoritățile de sănătate publică, care constau în verificarea posibilelor cauze comune de apariție a acestor îmbolnăviri, verificarea condițiilor în care acești copii trăiesc, practic se face o anchetă epidemiologică în zonele de unde provin acești copii, verificarea condițiilor de spitalizare în unitățile în care au fost îngrijiți și ne preocupă asigurarea resurselor necesare diagnosticului și terapiei copiilor care se află, în acest moment, internați la Spitalul Marie Curie”, a spus Mihaela Tănase. 

=============

UPDATE 17.30: Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti a deschis, miercuri, un dosar de cercetare penală în cazul morţii unei fetiţe în vârstă de un an din oraşul Topoloveni, diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic. Procurorii s-au sesizat din oficiu în acest caz şi efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă, au anunţat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti. 

=============

Un copil de aproape un an a murit şi alţi nouă, cei mai mulţi din judeţul Argeş, sunt internaţi la Spitalul Marie Curie din Capitală, după ce au contactat o infecţie digestivă gravă. În plus, alţi trei bebeluşi vor fi transferaţi la unitatea sanitară din Bucureşti. Deocamdată medicii nu ştiu care este cauza bolii, însă aceştia au prezentat aceleaşi simptome, cel mai probabil cauzate de o bacterie prezentă în mâncarea micuţilor. Totodată este luată în calcul şi posibilitatea existenţei unei infecţii intraspitaliceşti.

Managerul Spitalului Marie Curie, Dan Buzatu, a declarat miercuri pentru Mediafax că cei 9 copii internaţi, cu vârste între şapte luni şi doi ani, suferă de sindrom hemofilic uremic, ceea ce înseamnă că afecţiunea duce la blocarea rinichilor, motiv pentru care copiii au fost supuşi dializei.

Unul dintre copii, de 11 luni, a murit pe 4 februarie în urma complicaţiilor. El a fost adus de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti în 3 februarie cu o stare generală gravă. Medicii au stabilit că bebeluşii au contactat bacteria Escherichia Coli după ce au mâncat fructe şi legume nespălate sau au primit lapte insuficient preparat. Cele mai multe cazuri sunt din Argeş.

Începând cu 3 februarie, de la Spitalul Judeţean din Piteşti au ajuns nu mai puţin de patru cazuri. Reprezentanţii spitalului au declarat că nu este vorba despre un focar şi că la nivelul instituţiei a început, conform protocolului, o anchetă epidemiologică pentru a se stabili sursele infecției. 

Toţi copiii din Argeș între 0 și 2 ani vor fi vizitaţi de doctorii de familie, a decis DSP Argeș. Este vorba de 6.000 de copii, iar medicii vor să afle ce alimente au consumat copiii. Simptomele copiiilor au început cu o diaree, după care s-a ajuns la insuficienţa renală şi anemie acută. Între timp, Prefectura a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...
Ultima oră
Pe aceeași temă