14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFolosirea telefoanelor mobile poate afecta fertilitatea bărbaților

Folosirea telefoanelor mobile poate afecta fertilitatea bărbaților

Folosirea telefoanelor mobile mai mult de o oră pe zi ar putea afecta calitatea spermei dublând riscul de scădere la niveluri infime a şanselor de procreare, potrivit unui studiu realizat de experţi israelieni, citat de EFE, informează Agerpres.

Investigaţia realizată de Centrul Medical Carmel şi de Technion din Haifa (nordul ţării), publicată săptămâna aceasta de revista ştiinţifică online Reproductive BioMedicine Online, pune accentul pe temuta conexiune care se crede că există între infertilitatea masculină şi folosirea cu prevalenţă a celulalelor. 

Infertilitatea masculină este responsabilă de 30-40 la sută din cazurile în care un cuplu nu poate să procreeze. 

Unele studii au relevat un declin continuu al calităţii spermei de la începutul secolului XX, una dintre cele mai analizate cauze fiind impactul radiaţiei frecvenţei electromagnetice emise de telefoanele mobile. Cercetătorii, în frunte cu Ariel Zilbertlicht de la Centrul Medical Carmel, au studiat relaţia dintre caracteristicile utilizări celularului şi calitatea spermei. 

Pentru aceasta au analizat cazurile a 106 bărbaţi, prin analizarea datelor demografice, a modului în care au utilizat telefonul mobil şi impactului asupra calităţii lichidului seminal. Rezultatele au arătat că această calitate s-a redus la niveluri care puteau cauza infertilitate la bărbaţii care obişnuiesc să-şi ţină celularele la jumătate de metru distanţă sau mai aproape de şliţ. 

De asemenea, 47 la sută dintre cei care îşi ţineau celularul în buzunarul de la pantaloni de-a lungul zilei au întregistrat niveluri anormal de scăzute în concentraţia spermei, similare celor întâlnite la doar la 11 la sută din populaţia masculină. Un alt factor ce poate influenţa calitatea spermei este utilizarea celularului mai mult de o oră pe zi. 

Şi mai grav este dacă se vorbeşte la telefon în timp ce se încarcă de la baterie, fapt ce dublează riscul reducerii concentraţiei lichidului seminal. Cercetătorii au ajuns la concluzia că unele aspecte ale utilizării celularelor pot influenţa negativ concentraţia spermei şi că este necesar să fie realizate studii de o mai mare anvergură pentru a stabili dacă acest tip de radiaţie poate afecta fertilitatea masculină.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...
Ultima oră
Pe aceeași temă